Хранителни добавки

10 признака, свързани с дефицитът на Калций

10 признака, свързани с дефицитът на Калций

Какво знаете за Калцият?

Открива се още в ноктите и в косата. Човешкият организъм се нуждае още от Калций, защото той помага за движението на мускулите и за транспортирането на нервни сигнали между мозъка и останалите части на тялото. В същото време този минерал отговаря за състоянието на кръвоносните съдове, като подпомага придвижването на кръвта из тялото. Спомага за освобождаването на определени ензими и хормони, които се свързват с редица функции на човешкия организъм.

Какво трябва да знаете за Калциевият дефицит?

В краткосрочен план вероятността да забележите, че не приемате достатъчно Калций е минимална. Неговият дефицит може да бъде забелязан единствено напред във времето. Отначало тялото започва да извлича минералът от запасите си. А за човешкият „трезор“ на Калций се считат именно костите и ноктите, в които се съхранява до 99% от общото му количество. Калциевият дефицит не винаги се доказва на време и често може да доведе до негативни последици за здравето в дългосрочен план. Те основно се свързат със състоянието на костната маса, както и с развитието на различни костни заболявания и фрактури. 

Приемът на Калций определено трябва да бъде в нормалните граници. Ако имате хранителни алергии, подлагате се на хранителни режими и диети или провеждате изтощаващи и дълги тренировки е важно да обръщате внимание и на вашето здраве. При динамичен и натоварен живот, при често хапване на крак без да консумирате пълноценна храна, не винаги ще успеете да си набавите необходимите хранителни вещества, които да поддържат баланса във вашето тяло. Когато често сте подложени на пълно изтощение или до сега не сте намирали достатъчно време да обърнете внимание на здравето си, значи вече е време да се запознаете с някои признаци, които често съпътстват калциевият дефицит.

Как тялото ни подсказва, че има нужда от Калций?

1. Умора

Както всяко едно жизненоважно хранително вещество за човешкият организъм, то също и липсата на Калций се отразява първо на общото ни състояние. Когато нещо в тялото ни не е наред, то първият признак е настъпването на непреодолима умора, отпадналост, изтощение, липса на сила, жизненост и тонус. Често умората подсказва, че е време да обърнете внимание на хранителната си диета, а не непременно да приемате по-високи дози кофеин или енергийни вещества.

2. Често боледуване

Редица важни хранителни елементи се свързват с нормалното функциониране и естествените защитни сили на имунната система. Калцият е също сред тях. Когато липсва нещо важно, което отговаря за нормалната функция на тялото, то започва да се затормозява в поддържането на всички функции и системи в него. Недостатъчният прием на Калций влошава неминуемо здравето на имунната система и нейните сили срещу външни неприятели отслабват значително. В най-леките случаи това води до чести настинки, боледуване, развитие на инфекции и други.

3. Чупливи нокти

Калцият участва в изграждането на костите, косата и на ноктите. Естествено при неговата липса това веднага се отразява външно върху състоянието на ноктите на ръцете и краката. Ще забележите, че те започват да изтъняват, стават по-склонни на чупене, цепене, лющене и често се появяват и други симптоми, които пречат на красивият им и здрав външен вид.

4. Суха кожа

Дефицитът на Калций също се отразява негативно върху кожата. Като най-големият човешки орган, тя често страда при недостиг на определени елементи, като започват да се появяват най-различни кожни проблеми от по-леки форми до по-тежки такива. Първите сигнали, които показват, че нещо не е наред с нейното здраве, заради недостиг на Калций се свързват със суха, люспеста и раздразнена кожа. При по-тежки случаи може да се развие псориазис и екзема.

5. Инсомния

Калцият участва в производството на Мелатонин, който всъщност е хормонът, отговарящ за заспиването и за правилното протичане на съня. При недостатъчно Мелатонин се забелязва трудно заспиване, продължително будуване, непълноценен и некачествен сън, леко спане, често събуждане и много други неприятни симптоми, които пречат на правилното възстановяване и отпочиване през нощта.

6. Депресивни състояния

Калцият е елемент, който се характеризира с доста добър успокояващ ефект при прием върху организма. Следователно неговата липса може да доведе до нарушения в настроенията и във функцията на нервната система. В такъв случай ще забележите признаци като раздразненост, лошо настроение, апатия и други.

7. Парастезия

Мравучкането е един от симптомите, които се свързват с тежък дефицит на Calcium, при които се наблюдават редица неврологични симптоми. Парастезията причинява изтръпване на пръстите на краката и ръцете, отслабване на паметта, мускулен тремор и други.

8. Трудност при преглъщане

Един от изненадващите признаци, които се свързват с недостиг на Калций е Дисфагията, т.е. затрудненото предлъщане. Когато в тялото няма достатъчно от този минерал, то се влошава функцията на мускулите в гърлото. По този начин се затруднява тяхната работа, започват спазми в ларинкса и започва да става все по-трудно неговото контролиране по време на преглъщане. Може да се наблюдава и промяна в гласа.

9. Мускулни крампи

Мускулните крампи са едни от първите симптоми, които ще забележите, ако Калцият не достига във вашето тяло. Тъй като той е един от основните компоненти на двигателно-опорния апарат на човешкото тяло, то липсата му ще доведе до крампи основно през нощта на мускулите на краката, ръцете, подмишниците. В последствие се наблюдават целодневно, а след това са последвани от влошаване и затруднено движение, болки в мускулите при ходене и други.

10. Зъбобол

Зъбите се изграждат основно от Калций. Неговата липса задължително се отразява и върху зъбното здраве. Зъбите първоначално започват да болят, а в последствие започват да жълтеят и да се рушат. Дефицитът определено може да се отрази изключително негативно на вашата красива усмивка.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *