Здраве

11 храни за здравето на щитовидната жлеза и 3, които да избягвате

11 храни за здравето на щитовидната жлеза и 3, които да избягвате

Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да работи правилно и да произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза за нуждите на организма ви. Ако не получавате достатъчно йод, рискувате да получите хипотиреоидизъм или гуша. Голяма част от хората нямат проблеми с набавянето на достатъчно йод, тъй като готварската сол е йодирана, но ако сте на диета с ниско съдържание на натрий или спазвате веганска диета, може да се наложи да увеличите приема на йод от други източници.

В същото време твърде многото йод може да бъде също толкова вредно за щитовидната жлеза, колкото и твърде малкото, като предизвика (или влоши) хипотиреоидизъм. Ето защо, ако искате да осигурите здраве за щитовидната жлеза, добре е да консумирате храни, които ще балансират количеството йод в организма ви. Ето списък с 11 храни за здрава щитовидна жлеза и 3, които е по-добре да избягвате. 

Полезно: Кисело мляко

Млечните продукти съдържат средно 85 mcg йод на чаша. Въпреки това количеството йод в млечните продукти варира. Това отчасти се дължи на факта, че на добитъка се дават йодни добавки, а в процеса на доене се използват почистващи препарати на основата на йод. Обикновеното, нискомаслено или гръцко кисело мляко е добър източник. То може да съставлява около 50% от дневния прием на йод.

Полезно: Бразилски орех

Бразилският орех съдържа още едно хранително вещество, което помага за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза: селен. Селенът може да помогне за предотвратяване на дългосрочно увреждане на щитовидната жлеза при хора с проблеми, свързани с нея, като болестта на Хашимото и болестта на Грейвс.  

Само една ядка съдържа между 68 и 91 микрограма селен. Тъй като максималната горна граница на селена е 400 микрограма дневно, не прекалявайте с него. Прекалено много селен може да причини „чеснов дъх“, косопад, обезцветени нокти и дори сърдечна недостатъчност.

Ако не харесвате бразилски орех или се притеснявате за количеството, приемайте селен под формата на хранителна добавка. 

Полезно: Мляко

Млякото и млечните продукти са сред най-добрите източници на йод. Въпреки това напитките на растителна основа, използвани като заместители на млякото, като соевите и бадемовите напитки, съдържат сравнително малки количества йод. Изпиването на 1 чаша нискомаслено мляко ще задоволи около една трета от дневните ви нужди от йод. 

Полезно: Пилешко и говеждо

Цинкът е друго ключово хранително вещество за щитовидната жлеза – тялото ви се нуждае от него, за да произвежда хормон на щитовидната жлеза. Месото е добър източник на цинк. Една порция говеждо печено съдържа 7 милиграма, а 100 грама тъмно пилешко месо съдържа 2,4 милиграма.

Полезно: Риба

Тъй като йодът се съдържа в почвата и морската вода, рибата е друг добър източник на това хранително вещество. Една порция от 100 грама печена треска съдържа около 158 микрограма йод (достатъчно, за да задоволи дневните ви нужди). Дори рибните пръчици ще осигурят здравословно количество йод – 58 микрограма йод в една порция от 100 грама.

Полезно: Морски дарове

По принцип морските дарове, като омари и скариди, са добър източник на йод. Само 4-5 скариди съдържат приблизително 10% от препоръчителния прием. 

Бонус: морските дарове могат да бъдат добър източник и на цинк. 100 грама раци и омари от Аляска съдържат съответно 6,5 и 3,4 милиграма цинк.

Полезно: Яйца

Едно голямо яйце съдържа около 16% от дневната доза йод и 20% от дневната доза селен, от които се нуждаете, което прави яйцата суперхрана за щитовидната жлеза.

Полезно: Червени плодове

Може би не е изненадващо, че храните с високо съдържание на антиоксиданти също са полезни за щитовидната жлеза. Всички видове горски плодове са богати на антиоксиданти, като „най-добрите“ плодове са къпините – братовчед на малината с по-дълбок цвят. Къпините осигуряват много високи нива на антиоксиданти, фибри и сравнително малко естествена захар.

Полезно: Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле) могат да причинят проблеми с щитовидната жлеза. Истината е малко по-неясна. Макар да е вярно, че тези зеленчуци съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които в големи количества могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза в организма, е доста малко вероятно те да навредят на щитовидната ви жлеза, ако ядете нормални по размер порции. В крайна сметка кръстоцветните зеленчуци като карфиол и зеле са важни за здравословното хранене и здравата щитовидна жлеза. 

Полезно (до някъде):  Соя

Ефектът на соята върху здравето на щитовидната жлеза е противоречив. Съществуват известни опасения, че соята може да окаже отрицателно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза и да промени нивата на тиреоидните хормони. И отново, стига да консумирате средни количества соя, няма причина да се притеснявате, че тя ще навреди на щитовидната ви жлеза.

Вредно: Глутен

За сведение: Това се отнася само за хора с целиакия или непоносимост към глутен.

Въпреки че не е напълно ясно дали безглутеновата диета може да помогне за лечението на заболяванията на щитовидната жлеза сама по себе си, ако сте диагностицирани с целиакия, е важно да поддържате строга безглутенова диета, за да елиминирате симптомите.

Вредно: Преработените храни

Ако смятате да увеличите приема на солени, преработени храни само за да добавите повече йод в диетата си, помислете отново. Резултатът: Може да приемате твърде много натрий (който може да ви създаде предпоставки за високо кръвно налягане, а след това и за сърдечни заболявания), без йод.

Вредно: Бързо хранене

Подобно на преработените храни, веригите за бързо хранене не са задължени да използват йодирана сол в своите храни. Ето защо, ако искате да се погрижите за щитовидната си жлеза, трябва да избягвате храните в ресторантите, тъй като няма разумен начин да се определи кои ресторанти използват йодирана сол. Анализът на съдържанието на йод установява, че един хамбургер от заведения за бързо хранене съдържа 3,3 mcg йод на 100 g, докато питка смляно говеждо месо съдържа 8 mcg йод на 100 g.

Важно е да се грижим за здравето на щитовидната си жлеза, ако искаме да бъдем здрави. Но често, в забързаното ежедневие, не можем да сме сигурни, че приемаме достатъчно количество йод с храната. В този случай, приемът на хранителни добавки с този елемент, ще ви помогне да сте спокойни, че щитовидната ви жлеза е здрава. 

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *