Диети

4 добавки, които всъщност трябва да приемате според диетолог

4 добавки, които всъщност трябва да приемате според диетолог

В днешно време в нашите общности се разпространяват болести, свързани с храненето, тъй като се консумират прекалено много натрий, наситени мазнини и добавени захари. Този дисбаланс в храненето може да навреди на здравето ви, тъй като води до недостиг на важни хранителни вещества като фибри, здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали. Тези пропуски в хранителните ни навици карат мнозина да се обръщат към хранителните добавки.

Някои хранителни добавки могат да ви помогнат да се доближите до постигането на целите си в областта на храненето, да подобрят функциите на организма ви, да повишат благосъстоянието ви и да намалят риска от заболявания, които променят живота ви. Но може да е трудно да разберете какво всъщност си струва да купите, тъй като повечето от тях са напълно нерегулирани.

Въпреки че някои добавки могат да бъдат полезни, те никога не бива да се превръщат в заместители на доброто хранене, а по-скоро трябва да допълват здравословния начин на живот, като помагат да се запълнят потенциалните пропуски в диетата. И ако се чудите дали трябва да приемате добавки за по-добро здраве, важно е първо да се консултирате с вашия лекар или регистриран диетолог.

Ето четири добавки, които трябва да обмислите да приемате според експертите:

1. Омега 3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, които се съдържат предимно в морските дарове, ядките, семената и маслата. Най-разпространените видове са ейкозапентаенова киселина (EPA), алфа-линоленова киселина (ALA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те са на първо място в нашия списък, защото омега-3 мазнините са от съществено значение за здравето на сърцето, мозъка и зрението. Тялото ви не може да ги произвежда, така че залагането на богати на омега-3 мазнини храни и добавки е добър начин да се уверите, че задоволявате нуждите си.

Сърдечните заболявания продължават да бъдат водеща причина за смърт в световен мащаб. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри омега-3 мастните киселини като начин на лечение на хора с високи нива на триглицеридите, които са значителен рисков фактор при сърдечните заболявания. 

Какво да търсите: Има много възможности за получаване на омега 3 под формата на добавка, независимо дали е в течна форма или под формата на капсули. Можете да изберете рибено масло, масло от водорасли, масло от черен дроб на треска или масло от семена. За да избегнете рибния вкус, търсете продукти, известни с добрия си вкус, така че да е лесно да се приемат постоянно.

Как да приемате: Препоръките за дневен прием на ALA са 1,6 грама за мъжете и 1,1 грама за жените. Няма актуални препоръки за препоръчителен прием на EPA и DHA. Посъветвайте се с Вашия лекуващ лекар относно личните Ви нужди от омега-3.

Изберете Омега-3 още сега!

2. Витамин D

Известен като „слънчевият витамин “, витамин D играе важна роля за поддържането на костите, зъбите, мускулите, нервите и имунната система в отлична форма. Ниските му нива могат да се свържат с редица състояния⸻депресия, диабет, сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и рак. Витамин D се съдържа в кравето мляко, яйчните жълтъци, гъбите, рибата, обогатените зърнени храни, обогатеното растително мляко, киселото мляко и обогатения портокалов сок.

Какво да търсите: Изберете добавка, която съдържа витамин D3 или холекалциферол. Тази версия на витамин D е по-лесно достъпна за организма ни, отколкото другия вид – витамин D2. 

Как да приемате: Възрастните трябва да приемат поне 600 IU витамин D дневно. Можете да усвоите по-добре витамин D с храна, която съдържа авокадо, ядково масло, сирене или друга храна, която съдържа мазнини. Посъветвайте се с вашия лекар относно личните ви нужди от витамин D.

Изберете Витамин Д3 още сега! 

3. Пробиотици

Храносмилателният тракт е дом на разнообразна популация от микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички и много от тях всъщност са полезни за здравето ни. Тези организми заедно съставляват вашата чревна флора. Когато в червата ви има дисбаланс между добрите и лошите бактерии, вие сте по-застрашени от възпаления и заболявания. Ферментиралите храни, като кисело мляко, темпе, комбуча и кимчи, са източници на пробиотици и помагат за въвеждането на здравословни бактерии в червата. Изследванията показват, че пробиотиците могат да подпомогнат здравето на сърцето, психиката, храносмилателната система, имунната система и вагината. Тъй като здравето на червата е тясно свързано със здравето на имунната ни система, приемът на пробиотици може да бъде полезен за предпазване от рискове за здравето и за поддържане на хармония в храносмилателния тракт.

Какво трябва да търсите: Изследванията сочат, че е добре да се приемат пробиотици с поне 1 милион колонии, за да се постигне ефективност. Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii са добре проучени щамове; най-добре е обаче да се консултирате с вашия лекар, за да определите кои щамове са подходящи за вашия организъм.

Как да приемате: Някои пробиотици е добре да се приемат на гладно, докато други е добре да се приемат по време на хранене. Следвайте инструкциите на опаковката на марката, която вашият лекар препоръчва.

Изберете своя пробиотик още сега!

4. Куркума

От векове коренът на куркумата се използва широко в различни видове кухня и медицина. Той се слави с ползите си за здравето, идващи от неговите биоактивни съединения, наречени куркуминоиди. Най-добре пазената й тайна е куркуминът – най-важният куркуминоид, който куркумата притежава. Проучванията показват, че куркуминът помага в борбата с оксидативния стрес, като улавя вредните вещества в организма, наречени свободни радикали, предотвратявайки възпаленията. Оксидативният стрес е нормална част от работата на тялото ви, но ако излезе извън контрол, може да нанесе поражения на здравето ви.

Противовъзпалителните свойства на куркумата могат да предпазват и от мозъчни заболявания, като блокират възпалителните частици в мозъчните и нервните клетки. Освен това хроничното възпаление може да увеличи риска от много заболявания, включително диабет, бъбречни заболявания, инсулт, рак и сърдечни заболявания. Тъй като всеки изпитва някаква степен на възпаление в тялото си, редовното приемане на куркума може да помогне за справяне с него.

Какво да търсите: Не съществува универсален консенсус за това колко куркума трябва да приемате. Световната здравна организация (СЗО) обаче твърди, че разумният прием е 1,4 мг на килограм телесно тегло. Когато купувате добавка с куркума, винаги търсете добавки, съдържащи черен пипер за по-добро усвояване.

Как да приемате: Приемайте куркума, докато ядете храни, които съдържат мазнини, за да може организмът ви да я усвои най-добре.

Един от най-големите подаръци, които можете да получите в живота, е доброто здраве. Основният начин за постигане на добро здраве е чрез консумиране на богати на хранителни вещества храни. Въпреки че няма перфектна диета, добавките могат да ви помогнат да постигнете целите си, свързани със здравето, и да посрещнете хранителните нужди на тялото си, когато се приемат заедно с балансиран хранителен режим. Може да помислите за прием на омега 3, витамин D, пробиотици или куркума, за да сте сигурни, че нуждите ви са покрити.

Въпреки че добавките могат да бъдат двигател на доброто здраве, те могат да бъдат и опасни, ако не се приемат внимателно и предпазливо. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, за да ви помогне да направите най-добрия избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *