Хранителни добавки

5-HTP (5-хидрокситриптофан) при тревожност и депресия – как може да ви помогне

5-HTP (5-хидрокситриптофан) при тревожност и депресия - как може да ви помогне

Хората си приличат по страшно много неща, но и всъщност са уникални сами по себе си. Докато някои обичат да стават рано, други обичат да се излежават. Някои са по-активни в късните часове на деня, а други – на обяд или рано сутринта. Връзка с всички тези характеристики на поведението ни имат различни хормони и невротрансмитери, както и един по-малко известен химически предшественик – 5-HTP.

Ако има нещо общо между всички, това е споделената любов към пълноценния сън. Той е ключът към продуктивния ден, но продължителността и качеството на съня зависят в огромна степен от 5-HTP. Какво трябва да знаете за него ви споделяме в днешната тема.

Какво е 5-HTP

5-хидрокситриптофан (5-HTP) е междинният метаболит, който тялото произвежда, когато инициира процеса на превръщане на основната аминокиселина L-триптофан в серотонин. Серотонинът пък е един от химикалите, които са необходими за добрата ни самооценка, положително настроение и щастие като цяло. И двете аминокиселини – L-триптофан и 5-HTP са от съществено значение за производството на серотонин в мозъка. Когато те изпълняват функциите си може да се радвате на добро настроение и спокойствие, но когато не са, това се отразява на цялата нервна, мозъчна, храносмилателна система по различни начини.

Как работи 5-HTP

5-HTP действа активно в мозъка и ЦНС (централната нервна система), като увеличава производството на химикала серотонин. Серотонинът от своя страна влияе на редовността и непрекъснатостта на съня, на апетита, телесната температура, репродуктивните способности и други процеси. Тъй като 5-HTP увеличава синтеза на серотонин, той се използва и в терапията на няколко заболявания, при които се смята, че серотонинът играе важна роля. Обикновено става въпрос за терапия или лечение на депресия, безсъние, затлъстяване, Паркинсон и други подобни състояния.

5-HTP при депресия

Няколко клинични изследвания показват, че приемането на 5-HTP орално (чрез хранителна добавка) подобрява симптомите на депресия. Няколко проучвания са установили, че дози от 150-3000 мг. дневно в продължение на 2-4 седмици могат да подобрят симптомите и да облекчат депресивните настроения. Други изследвания в ранен стадий дават информация, че 5-HTP може да бъде полезен в терапията за хора с Паркинсон, Алцхаймер, проблеми със съня и когнитивната функция и други.

Чревната абсорбция на 5-HTP не изисква наличието на транспортна молекула и неговата абсорбция не се влияе от присъствието на други аминокиселини. Това значително улеснява използването му от организма. Когато се комбинира с гама-аминомаслена киселина (GABA), 5-HTP може също да подобри непрекъснатостта на съня, продължителността и качеството. А пълноценен сън означава добре отпочинало тяло, добра детоксикация и фокусиран ум. Когато ни липсва сън обаче е много по-вероятно да проявим раздразнителност, да се наруши когнитивната функция, паметта, да се засили апетита. 

Оптималният режим на сън регулира способността на тялото ни да функционира нормално, да се пречиства и възобновява и е от съществено значение за здравословния начин на живот. Здравето ви зависи от много хормони, невротрансмитери, ензими и други компоненти, един от които е и 5-НТР. 

5-HTP и съня

5-HTP участва и като прекурсор на мелатонин – друг хормон, който е от първостепенно значение за мозъчната функция и пълноценния сън. Някои изследвания показват, че 5-HTP може да предотврати мигрена и да намали честотата и тежестта на мигрените, но са необходими по-големи контролирани проучвания във връзка с това.

Затлъстяване и 5-HTP

Няколко малки по обем проучвания са изследвали дали 5-HTP може да помогне на хората да отслабнат. В едно проучване тези, които са приемали 5-HTP, са приели по-малко калории, въпреки че не са се опитвали да ограничават храната си в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Според изследователите 5-HTP е накарал хората да се чувстват по-сити след хранене, предотвратявайки преяждане.

Препоръчваме ви да си осигурите този компонент на доброто здраве от качествен източник като 5-хидрокситриптофан на NOW. Когато е под формата на добавка, 5-HTP се получава от семената на Griffonia simplicifolia – храст с родина Западна Африка. Това означава, че е напълно естествен и не са необходими лабораторни химикали за обработката или подготовката му. След приема тялото ви използва 5-HTP за производството на серотонин, който е от ключово значение за предпазване от депресия и нормална когнитивна дейност.

*5-HTP не се препоръчва за бременни или кърмещи жени и трябва да се избягва от хора с каквато и да е форма на сърдечно-съдови заболявания

Използвани източници

  1. Sharma A, Castellani RJ, Smith MA, Muresanu DF, Dey PK, Sharma HS. 5-Hydroxytryptophan: A precursor of serotonin influences regional blood-brain barrier breakdown, cerebral blood flow, brain edema formation, and neuropathology. Int Rev Neurobiol. 2019;146:1-44. doi: 10.1016/bs.irn.2019.06.005. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31349924.
  2. Weinberg-Wolf H, Fagan NA, Anderson GM, Tringides M, Dal Monte O, Chang SWC. The effects of 5-hydroxytryptophan on attention and central serotonin neurochemistry in the rhesus macaque. Neuropsychopharmacology. 2018 Jun;43(7):1589-1598. doi: 10.1038/s41386-017-0003-7. Epub 2018 Jan 30. PMID: 29463909; PMCID: PMC5983545.
  3. Meloni M, Puligheddu M, Carta M, Cannas A, Figorilli M, Defazio G. Efficacy and safety of 5-hydroxytryptophan on depression and apathy in Parkinson’s disease: a preliminary finding. Eur J Neurol. 2020 May;27(5):779-786. doi: 10.1111/ene.14179. Epub 2020 Mar 13. PMID: 32067288.
  4. DeBenedittis G, Massei R. Serotonin precursors in chronic primary headache. A double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan vs. placebo. J Neurosurg Sci. 1985;29(3):239-248.
  5. Lynn-Bullock CP, Welshhans K, Pallas SL, Katz PS. The effect of oral 5-HTP administration on 5-HTP and 5-HT immunoreactivity in monoaminergic brain regions of rats. J Chem Neuroanat. 2004 May;27(2):129-38. doi: 10.1016/j.jchemneu.2004.02.003. PMID: 15121217.
  6. Nardini M, De Stefano R, Iannuccelli M, Borghesi R, Battistini N. Treatment of depression with L-5-hydroxytryptophan combined with chlorimipramine, a double-blind study. Int J Clin Pharmacol Res. 1983;3(4):239-50. PMID: 6381336.
  7. Byerley WF, Judd LL, Reimherr FW, Grosser BI. 5-Hydroxytryptophan: a review of its antidepressant efficacy and adverse effects. J Clin Psychopharmacol. 1987;7(3):127-137

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *