Здраве

5 неща, които трябва да знаете за детоксикацията и здравето

5 неща, които трябва да знаете за детоксикацията и здравето

Детоксикацията не е само необходимост за хора с остра експозиция на токсини и практикуващи опасни професии. Днес, в условия на замърсен въздух и почви, все по-малко чиста вода и по-голямо електромагнитно облъчване, всички ние носим нежелани съединения в телата си. Те са част от природата на планетата Земя, но някои от тях могат да бъдат токсични за човека при определени концентрации. 

С течение на времето натрупваме токсини от околната среда чрез променения въздух, който дишаме, все по-преработените храни, които ядем, напитките с изкуствени аромати и подобрители. И не на последно място – козметиката и всичко онова, което е в близост до кожата, най-голямата ни защитна бариера и най-голям човешки орган.

Истината е, че е трудно да се избегнат токсините: те са навсякъде, където сме и ние. Но ако знаете кои са опасните съединения и къде се съдържат, може по-рядко да се срещате с тях. Днес ще ви запознаем и с няколко неща, които допринасят за по-голямото токсично натоварване и какво може да направите, за да го ограничите.

Черният дроб е преобладаващият орган за детоксикация на тялото 

Черният дроб филтрира всичко, което приемате перорално, помага за извеждането на токсините от тялото, регулира нивата на кръвната захар, съхранява допълнително захар под формата на гликоген и превръща излишните въглехидрати и протеини във форми, които могат да се съхраняват за по-късна употреба. Той също така секретира (произвежда) жлъчката, която разгражда мазнините, така че те да могат да се абсорбират и отвежда отпадъците в изпражненията.

Човешкото тяло разчита на този забележителен орган, за да помогне за изчистването на атаката от ежедневните токсични вещества от химикали и замърсявания до сладкиши, газирани напитки и прекомерна консумация на алкохол. А постоянният стрес само влошава неговата работа. 

Оказва се, че грижата за този толкова важен орган, трябва да е един от най-важните приоритети в здравен аспект. Осигуряването на някои ценни вещества за по-добра чернодробна дейност, като например С-аденозил-Л-метионин (САМе), витамини Д и Е, може да улесни много работата му. Все пак този орган отговаря за преработката на опасни нива на холестерол, участва в поддържането на хормонален баланс. Черният дроб същевременно подпомага мозъчната функция и всеобхватния ежедневен процес на детоксикация.

Излагането на токсини е много силно изразено в съвременния свят

Хората са рутинно изложени на над 84 000 химикали (много непроверени за безопасност). Всъщност средностатистически едно новородено има почти 300 токсини в кръвта на пъпната връв. Един от най-важните въпроси е излагането на тежки метали, което е следствие от нарасналите индустриални, селскостопански и технологични приложения в съвременния ни свят.

Електроцентралите за изгаряне на въглища, пластмасите, текстилът, електрониката, консервацията на дървесината и обработката на хартия също изпращат метали там, където не трябва да бъдат – в нашите тела. Увреждането от тежки метали може да стигне толкова дълбоко, чак до нашето ДНК, и безброй други токсини допринасят за различни човешки заболявания.

Какво е решението? На фона на все по-силно урбанизираното население и множество замърсители на околната среда, най-важно е да се съставят и прилагат държавни и интернационални политики за ограничаване на въглеродните емисии, преминаване към по-екологични източници на енергия, намаляване употребата на пластмаса и много други решения в този дух. 

Глутатионът и витамин Ц са сред най-добрите антиоксиданти и ваши приятели

Черният дроб (отново той, казахме ви, че е важен) разчита на много ензими и молекули за детоксикация, но най-важният вероятно е глутатионът. Той е типичната и силна защита на организма срещу токсините. В различни медицински журнали, списания и бази данни има над 140 000 материала за глутатиона. Регулирането на нивата на глутатион в тялото е необходимо условие за протичане на детоксикацията, която винаги е нужна на тялото.

Независимо дали е произведен в тялото или се приема като течна или капсулирана добавка, глутатионът действа, като се свързва с много нежелани съединения. След това той помага за отстраняването им чрез черния дроб, стомашно-чревния тракт и бъбреците от тялото. „Майката на всички антиоксиданти“ може също да помогне да защитите клетките си от щети, причинени от пероксиди, замърсители, метали и други, да не говорим за подпомагане на метаболитната енергия.

Жлъчката помага на тялото ви да се движи и да почиства токсините

Вашият естествен доминиращ път за детоксикация тече от черния дроб към чревния тракт и навън чрез фекална екскреция. За да прочистите правилно стомашно-чревния си тракт, имате нужда от следните два компонента: жлъчка и свързващи вещества.

Жлъчните киселини, това течно злато, произведено в черния дроб, действа като „молекулярен детергент“, като помага за насърчаване на здравословни нива на възпаление. Същевременно мобилизира и почиства токсините, които след това се отстраняват чрез фекалиите и се елиминират безопасно. Проблемът е, че много токсини се реабсорбират от организма, преди да стигнат до екскрецията през стомашно-чревния тракт. Тук се намесва свързващото вещество.

Свързващи вещества в допълнителна форма могат да допринесат за процеса на детоксикация. Глутатионът, основният антиоксидант в организма, работи естествено, за да се свързва, неутрализира и премества токсините от тъканите. Допълнителните свързващи вещества могат да ускорят този процес чрез безопасно свързване и прихващане на токсини. Но няма универсално свързващо вещество, което да има еднакъв афинитет към всички токсини. Само свързваща „смес“ може да мобилизира метали, живак, ендотоксини от вредните бактерии и други устойчиви замърсители и химикали.

Сухо четкане на тялото – за да раздвижите лимфата (и не само)

Кожата ви е най-големият орган, който влиза в контакт с множество повърхности, външни фактори като дразними агенти, вятър и вода, козметика, тъкани на дрехи и спално бельо и така нататък. 

Смята се, че на всеки 24 часа кожата ви отделя повече от един милион мъртви клетки. А ежедневното миене на кожата помага да се стимулира производството на нови клетки. Тази елементарна и приятна дейност също така насърчава потока на лимфната течност (друг естествен път за детоксикация), която „тече“ от крайниците към горната част на тялото. Заедно със сухото четкане може да подпомогнете още повече естествения път на лимфата из цялото тяло, която застоява при уседнал начин на живот, липса на физическа активност, нарушава се при и след боледуване.

Освен това, засилването на кръвообращението допринася за транспорта на повече хранителни вещества и кислород в кожата ви, което я прави чудесен начин да подкрепите естествената си способност за прочистване.

Ясните признаци за токсичност в тялото

Вече със сигурност може да се каже, че дисбалансираната чревна флора е коренът на това зло. Когато чревната флора е балансирана, тя помага да се предотврати развитието на вредни бактерии и унищожаването на добрите бактерии. Когато обаче има дисбактериоза, „лошите“ бактерии могат да се размножават и да отделят „ендотоксини“, което може да увеличи чревната пропускливост и това да доведе до възпаление в организма. На свой ред възпалението усилва оксидативния стрес, който изчерпва нашия най-мощен вътрешен антиоксидант – глутатиона и нарушава абсорбцията на други витамини и минерали.

Досещате ли се вече какво се случва без достатъчно глутатион? Токсините не се неутрализират ефективно и не се транспортират извън клетките. Някои често срещани признаци на дисбаланс в червата включват метеоризъм, синдром на раздразненото дебело черво, подуване на корема, дискомфорт след хранене, умора след хранене, халитоза (лош дъх), хранителна чувствителност и алергии. 

Лошата чернодробна функция и бавният жлъчен поток също са предшественици, които сигнализират за натрупване на токсични вещества. В такъв случай има и намален чернодробен синтез на глутатион. Симптомите, които трябва да се следят, включват запек, киселинен рефлукс, камъни в жлъчния мехур, главоболие, умора, промяна в цвета и консистенцията на изпражненията, суха кожа, загуба на коса и хормонален дисбаланс.

И така, какво можете да направите, за да подкрепите механизмите на  детоксикацията? Опитайте се да намалите експозицията си на токсини, направете диетични промени, за да защитите червата си, научете как можете да освободите ключовите пътища за детоксикация и изберете някои целеви добавки, за да подпомогнете естественото пречистване на органите си.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *