Хранителни добавки

5 страхотни ползи за здравето на Сао Палмето (Saw Palmetto) за мъже и жени

5 страхотни ползи за здравето на Сао Палмето (Saw Palmetto) за мъже и жени

Сао Палмето (Saw Palmetto) е билка, която се среща и като хранителна добавка, позната със своите отличителни ползи за мъжкото здраве. Сао Палмето произлиза от дърво, което е било използвано като източник на храна, лекарства и строителни материали в продължение на хилядолетия.

Въпреки че със сигурност има повече данни за употребата му при мъже, отколкото при жени, Сао Палмето може да помогне за балансиране на хормоните и поддържане на репродуктивното здраве, независимо от пола. Както при всяко друго растение, и Сао Палмето има някои особености, които трябва да се познават. За ползите, областите на приложение и възможните контраиндикации разказваме в статията.

Какво е Сао Палмето (Saw Palmetto)?

Сао Палмето  (с латинското наименование Serenoa repens) произхожда от плодовете на специфичен вид палмово дърво, растящо в югоизточните части на САЩ и Западна Индия. 

Плодовете на дървото се берат, изсушават и смилат, за да се получи екстракт, въпреки че е служил и като източник на прясна храна за местните хора там, където расте. Всъщност други части от дървото Сао Палмето също са ценни, въпреки че не се предлагат в търговската мрежа.

Например, вътрешната кора на дървото Сао Палмето е била използвана в миналото за лечение на ухапвания от змии и ухапвания от насекоми, а палмите са били използвани за направата на кошници, въжета, метли, четки и други предмети.

През годините палмето е изградил своята репутация на природно средство, което поддържа мъжкото здраве, но може да помогне и на нежната половина за някои неща.

Основни ползи за здравето на Сао Палмето 

Подпомага здравето на простатата при мъжете!

Една от най-добре проучените области на употреба на Сао Палмето е за подобряване на здравето на простатата.

Простатната жлеза е отговорна за поддържането на здравето на сперматозоидите и може да се увеличи или възпали, когато мъжете остареят. Това може да доведе до неприятни симптоми, включително затруднено уриниране и инфекции на пикочния мехур, както и нарушение на сексуалната функция.

Няколко проучвания показват, че Сао Палмето може да предотврати или намали симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), която е форма на нераково увеличена простатна жлеза. По-конкретно, може да помогне за предотвратяване на прогресията на ДПХ и за намаляване на симптомите на често уриниране. Едно от проучванията по темата, които анализирахме, е “Use of saw palmetto (Serenoa repens) extract for benign prostatic hyperplasia”. В него екстрактът от Saw palmetto е оценен за неговата ефективност за подобряване на LUTS/BPH на предклинични и клинични нива. Потенциалните механизми на действие включват антиандрогенни, проапоптотични и противовъзпалителни ефекти, но са нужни повече изследвания за определяне на дозата, при която тези ефекти са постижими.

Някои предварителни изследвания също показват, че палмето може да помогне в борбата срещу рака на простатата. В лабораторни изследвания той е демонстрирал действие срещу раковите клетки на простатата и инхибира техния растеж. 

Сао Палмето против косопад

Загубата на коса може да се случи по много причини, но един от възможните фактори е промяна в нивата на хормоните, обикновено свързани с възрастта или протичане на някакво заболяване.

Всъщност проучванията показват, че Сао Палмето може да помогне за подобряване на количеството израснала нова коса и плътността на косата при хора с косопад, когато се използва като добавка или се прилага локално върху скалпа. Няколко малки проучвания също показват, че може да бъде ефективен както за мъже, така и за жени. Няколко от проучванията в този аспект са “Determination of the potency of a novel saw palmetto supercritical CO2 extract (SPSE) for 5α-reductase isoform II inhibition using a cell-free in vitro test system” и “Natural Hair Supplement: Friend or Foe? Saw Palmetto, a Systematic Review in Alopecia”.

Сао Палмето за здравословни нива на тестостерон

Има различни билки за повишаване на ниския тестостерон (като епимедиум например), но палмето има уникална роля, когато става въпрос за този хормон.

Както може би знаете, тестостеронът е хормон, който играе ключова роля в неща като либидо, сексуално развитие, настроение и състав на тялото (особено мускулна маса). Той естествено присъства в по-високи нива при мъжете и по-ниски нива при жените, но може да намалее с възрастта, което води до различни изменения.

Сао Палмето има ползи за тестостерона, защото намалява активността на 5-алфа редуктазата – ензим, който превръща тестостерона в DHT. DHT е дихидротестостерон – важен хормон за мъжете, докато се развиват, но допринася за разширяването на простатата по-късно, а процесът на преобразуване понижава нивата на тестостерон.  Чрез намаляване на този ензим, палмето помага да се поддържа тестостерон на оптимални нива, което също може да помогне за сексуалните функции и либидото.

Сао Палмето при хронична тазова болка

Новопоявили се изследвания показват, че палмето може да бъде от полза за хора със синдром на хронична тазова болка (CPPS). Този синдром се дефинира като болка локализирана под пъпа и между бедрата, която продължава шест месеца или повече, често без известна причина.

Treatment of Chronic Prostatitis/Chronic Pelvic Pain Syndrome Category IIIA with Serenoa repens plus Selenium and Lycopene (Profluss®) versus S. repens Alone: An Italian Randomized Multicenter-Controlled Study – малко проучване, публикувано в Urologia Internationalis през 2010 г., съобщава, че Сао Палмето облекчава симптомите на синдрома, когато се комбинира със подходяща добавка, съдържаща селен и ликопен. Не е ясно коя от добавките е отговорна за ефекта и са необходими допълнителни изследвания за изясняване. 

Противопоказания и странични ефекти

Сао Палмето обикновено е много безопасен за прием и повечето хора не забелязват никакви лоши ефекти от приема. Не забравяйте, че е бил (и все още се използва) като храна и може безопасно да се приема в количества, подобни на храна, въпреки че не е необходимо да го правите, за да получите ползите.

Рядко палмето може да причини симптоми като главоболие или гадене при хора, които са чувствителни към него. Тъй като има ефект върху хормоните ви, някои медицински специалисти препоръчват да не го използвате заедно с конвенционалните хормонални лечения, особено антиандрогенни лекарства.

Хора с хормонално-чувствителни ракови заболявания (включително рак на гърдата и рак на простатата) трябва да се консултират със своя онколог, преди да използват Сао Палмето.

Хората, приемащи антикоагуланти като варфарин и клопидогрел трябва да избягват палмето, тъй като може да увеличи риска от кървене. 

Дозировка и прием

Няма установена препоръчителна доза сао палмето. В проучвания, оценяващи ползите от растението при хора, подложени на операция на простатата, дневна доза от 320 мг., приемана в продължение на два месеца, се понася добре без значителни странични ефекти.

Подходящата доза може да варира в зависимост от вашата възраст, пол и медицинска история. Затова преди да използвате добавки по медицински причини винаги се съветвайте със своя личен лекар или медицински специалист в определена сфера.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *