Хранителни добавки

6-те най-добри витамини и добавки за здрави очи

6-те най-добри витамини и добавки за здрави очи

Всеки знае кои са най-добрите храни за здрави очи: моркови, броколи и сьомга. Но дали успявате да си набавите достатъчно количество от тях, че да се радвате на добро зрение? Ако за вас е предизвикателство да ядете балансирана диета с цели храни или ако имате нужда от допълнителна доза от всички основни витамини и хранителни вещества, добавките може да са добра стратегия за вас. Ето най-добрите витамини и добавки, които да включите в ежедневието си, за да се погрижите за очите си. 

Витамин А

Витамин А подпомага зрението, имунната система, сърцето, белите дробове и цялостния растеж и развитие. По-конкретно, витамин А помага да виждате пълен спектър от светлина, тъй като витаминът произвежда пигменти в ретината. Освен това може да предпази очите ви от изсъхване. Можете да намерите витамин А в храни като сьомга, броколи, обогатени зърнени закуски, яйца и моркови. 

Сигурно сте чували за магията на морковите. Да, вярно е – морковите са чудесни за вашите очи. Морковите (и други ярко оцветени плодове и зеленчуци) са с високо съдържание на бета каротин, което е съединение, което тялото ви използва, за да произвежда витамин А. Бета каротинът е също се предлага под формата на добавка, въпреки че не е толкова често срещан като витамин А и често е по-скъп. 

Витамин С

Витамин С е като слънцезащитен крем за вашите очи – той помага да ги предпазите от UV увреждане. Колкото повече прекарвате навън и под слънцето, толкова по-голям е рискът от щети. Витамин C може също да намали риска от катаракта, заболяване, което кара лещата на очите ви да стане мътна. В допълнение към приема на достатъчно витамин С, избягвайте солариуми и ако сте навън, носете слънчеви очила и шапка, за да защитите очите си.

Омега-3

Оптометристите редовно препоръчват на пациентите си Омега-3 и, ако пациентът не получава достатъчно от тези мастни киселини в диета – добавка. Омега-3 се намират главно в мазни риби като риба тон, сьомга, скумрия или херинга и някои ядки и семена. 

Омега-3 е определена като хранително вещество, което може да забави развитието на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Проучванията са установили, че може също да помогне за предотвратяване на болестта на сухото око.

Витамин Е

Друг мощен антиоксидант, витамин Е е жизненоважен за всички наши клетки и клетъчни функции. Той помага да защитим тялото си от свободните радикали, причиняващи рак, и играе важна роля за зрението. 

Проучвания показват, че витамин Е може да помогне за защита на ретината от свободните радикали, които могат да причинят очни заболявания. Въпреки това, витамин С, друг антиоксидант, има повече свойства, които подпомагат регенерацията. Витамин Е може само да помогне за защита на здравите клетки. Витамин Е може също да забави прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация. 

Цинк

Цинкът се съдържа в почти всички мултивитамини защото е толкова важно хранително вещество за тялото. Използва се за подсилване на имунната система и подпомагане на бързото заздравяване на раните на тялото. Цинкът също така e полезен за здравето на очите. 

Цинкът помага на витамин А да създаде меланин (пигмент, който защитава очите) и може да предпази очите от свързана с възрастта макулна дегенерация. 

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са известни като важни за нашите очи. Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди и се намират в червените и жълтеникави плодове и зеленчуци, тъй като тези съединения придават на продуктите техните живи цветове. Каротеноидите, също мощни антиоксиданти, са жизненоважни за здравето на очите. Те предпазват очите от свободните радикали, които могат да причинят увреждане. Установено е, че по-специално лутеинът и зеаксантинът предотвратяват увреждането на ретината. Тези каротеноиди също могат да забавят прогресирането на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. 

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *