Здраве

9 неща, които ще ви помогнат да подготвите тялото си за пролетта

9 неща, които ще ви помогнат да подготвите тялото си за пролетта

Ако искате да обърнете малко повече внимание на здравето и благосъстоянието си тази пролет, но не знаете откъде да започнете, ето девет съвета, с които да започнете. 

1. Напълнете чинията си с пресни плодове и зеленчуци според сезона

Пролетта и лятото са чудесно време да включите в диетата си повече пресни, сезонни плодове и зеленчуци. Експертите препоръчват да посещавате фермерските пазари и да пазарувате органични продукти, когато е възможно, особено плодове и зеленчуци, които се консумират цели отвън, като ябълки или череши. Също така е важно да се съсредоточите върху набавянето на здравословни мазнини от продукти и цели храни – като авокадо, ядки и семена – вместо от рафинирани масла и пържени храни.

2. Съобразявайте се с възможностите за преяждане

Топлото време често води до срещи на открито като пикници и барбекюта, които могат да бъдат придружени от нездравословни храни като месо на скара и преработени меса и мазни закуски.  Много от храните, които приготвяме на барбекю, са много мазни. Не е необходимо да се отказвате от тях, но е добре да потърсите и по-постни варианти на месо и птици, и да избягвате пържените закуски и мазните сосове, когато можете, за да намалите приема на нездравословни мазнини, които запушват артериите. Друга важна предпазна мярка е да следите за приема на алкохол по време на събирания на открито. Отново, не е необходимо да го избягвате напълно, но умереността е важна. 

3. Останете хидратирани

Когато навън е по-топло, тялото ви може да загуби повече влага чрез изпотяване, дори и да не усещате, че се потите. Дехидратацията може да представлява сериозен риск за здравето, ако е тежка – и дори ако сте само леко дехидратирани, тя може да причини умора, ниска енергия и главоболие. За да предотвратите дехидратацията, е важно да предприемете активни действия, за да пиете достатъчно вода през целия ден, например като държите бутилка с вода винаги под ръка. Друга потенциална полза от пиенето на достатъчно вода е, че то може да ви помогне да избегнете преяждането. Изпиването на чаша вода преди хранене понякога помага да се потиснат някои от сигналите за глад. 

4. Излезте навън и се движете

Достатъчната физическа активност всеки ден е наистина важна. Тя може да бъде толкова проста, колкото да се разходите из квартала или да прекарате известно време в градинарство. Всяка дейност, която раздвижва костите и мускулите ви, може да помогне. Генетично сме програмирани да се наслаждаваме на движението на открито. То ангажира всичките ни сетива и има голямо въздействие върху настроението и самочувствието ни. Излизането навън може да повиши нивата на витамин D благодарение на слънцето. А ако ходите или тичате по неравен терен, това може да ангажира повече мускули и да подобри баланса ви в сравнение с движението по равна повърхност.

Ако искате да дадете на тялото си по-голямо количество витамин D, изберете подходящата хранителна добавка тук.

5. Насладете се на слънцето

Има много ползи от излагането на слънчева светлина (при условие, че използвате слънцезащитни продукти). То спомага за освобождаването на серотонин в организма, който може да подобри настроението ви. Излагането на слънчева светлина също така помага на кожата да произвежда витамин D, който е полезен за здравето на костите и други функции в организма, добавя тя. И не забравяйте, че дори да се разхождате или да правите походи на сянка или в облачен ден, все пак ще има достатъчно светлина, която да стимулира настроението ви. 

6. Предпазвайте кожата и очите си от вредните ултравиолетови лъчи

Въпреки че получаването на определено количество слънчева светлина е здравословно и полезно, прекаленото излагане на слънце може да увреди очите и кожата ви. Поради тази причина е важно да използвате подходяща слънцезащита, която включва носене на слънчеви очила, защитно облекло и слънцезащитен крем. Знаете, че слънцезащитният крем трябва да се нанася отново на всеки няколко часа – особено ако се потите или плувате. 

7. Възстановете графика си за сън

Ако тъмните и студени зимни дни са нарушили графика ви за сън, използвайте пролетта за пренастройване. Един от лошите навици, които трябва да се пречупят, е да прекарвате много време пред компютъра, телефона или лаптопа точно преди лягане. Тези устройства включват мозъка ви и ви карат да мислите, че е време да се събуждате. Други начини за подобряване на режима преди сън са: да не спортувате и да не приемате големи количества храна в рамките на два часа преди лягане, да не употребявате алкохол поне четири часа преди лягане и да избягвате кофеина следобед. И определено ставайте по едно и също време всеки ден – в идеалния случай веднага с излагане на светлина. Последователното събуждане по едно и също време ден след ден кара тялото ви да навлезе в тази рутина – и става по-лесно да се придържате към нея.

8. Следете за алергени (навън и вкъщи)

Пролетта води до увеличаване на външните алергени като полени, но също така е подходящо време да намалите до минимум излагането си на алергени на закрито, където повечето от нас прекарват голяма част от времето си. Ако изпитвате алергии на открито, добра идея е да намалите ефективното ниво на излагане на въздействието им, като използвате назален физиологичен разтвор след престой навън. Спрейове с физиологичен разтвор се предлагат без рецепта в магазините или можете да си направите свой собствен и да използвате устройство като нети пот за промиване на алергените от носните пътища. Ако имате алергии, е много важно да обръщате внимание на качеството на въздуха, както по отношение на полените, така и на замърсяването. Опитайте се да останете на закрито, ако качеството на въздуха е наистина лошо.

9. Организирайте преглед при лекаря си

Пролетта е чудесно време да се уверите, че сте в крак с препоръчителните здравни прегледи и имунизации, както и да се консултирате с лекаря си, за да обсъдите всички здравословни проблеми, които имате. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *