Проблеми и заболявания

Адаптогени за справяне със стреса – видове и ползи

Адаптогени за справяне със стреса - видове и ползи

Когато хората се чувстваме уморени или стресирани, често посягаме към бързо решение – а именно кофеин или захар (или и двете). Още един вариант са цигарите за тези, които пушат, както и енергийните напитки. Но както сами се досещате, това не са устойчиви, нито здравословни варианти за справяне със стрес.

За съжаление тези евтини източници на енергия не работят за борба със стреса, умората и други негативни странични ефекти от нашия натоварен живот. Дори напротив – могат така да повлияят на вашите навици и настроение, че да влошат положението. Може да изпитате кратък прилив на енергия след едно кафе или цигара, но цената за това е висока и обикновено се дължи на адреналин.

Е, има по-здравословни начини да оправите настроението си или да разпуснете, без да вредите на здравето си в краткосрочен или дългосрочен план. Един от вариантите за това са адаптогени – специални билки, които помагат на тялото ви да се адаптира към стресовите фактори.

Какво са адаптогените и как действат

Адаптогените са билки, които най-общо подпомагат способността на тялото да се справя със стреса. Обикновено източник на такъв стрес са добре познатите неща като тревожност, умора, боледуване, форсмажорни обстоятелства и събития и други. Адаптогените могат да помогнат в тези ситуации, защото се използват за укрепване на имунната система и повишаване на цялостното благосъстояние, подкрепяйки хомеостазата. Един много подробен материал на английски език, в който са описани много от адаптогенните билки, е Adaptogens: A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits.

Изследванията на адаптогените са ограничени и много от тях се фокусират върху изолираните свойства на билките, а не върху цели растения, които се използват традиционно. Въпреки това, една от теориите за тяхното действие гласи, че адаптогените действат, като влияят върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA). Тя е основополагаща за реакцията на стреса и също така има важна роля в имунната регулация, храносмилането и регулирането на настроението. Друга интересна теория е, че адаптогените имат способността да засилват антиоксидантния статус на митохондриите. 

Има три основни критерии, които една билка трябва да покрива, за да се причисли към категорията “адаптогени”:

  • Трябва да е нетоксичен при нормални дози.
  • Трябва да подкрепя способността на цялото тяло да се справя със стреса, независимо от източника или честотата му.
  • Трябва да помогне на тялото да се върне в състояние на хомеостаза, независимо от това как тялото се е изменило в отговор на стреса. 

Поради способността на адаптогените да влияят върху реакцията на стрес, важно е също да разберете и какво е стресът, за да разберете как работят билките.

Когато се сблъскваме с ежедневни стресови фактори, причинени от неща като работа, болест, травма, нараняване, личен живот и т.н., това задейства верига от реакции, наречена общ адаптационен синдром в тялото. Тази тристепенна реакция се състои от компонентите тревога, съпротива и изтощение. В етапа на тревога надбъбречните жлези отделят хормона на стреса кортизол, за да ни дадат адреналин и да реагираме на стресора. Етапът на съпротива е отговорът на нашето тяло да се приспособи към стреса и да се самолекува. Тук производството на кортизол, сърдечната честота и кръвното налягане се забавят.

Ако не се приспособим към стресора или не сме в състояние да управляваме стреса, тялото навлиза в стадия на изтощение. Този етап е резултат от продължителен или хроничен стрес и може да причини вредни ефекти върху психическо и физическо здраве. Именно тогава се появяват умора, депресия, прегаране (така нареченият бърнаут) и тревожност.

Да бъдеш в стадий на изтощение също означава, че тялото не е в състояние да регулира производството на кортизол. Това може да доведе до надбъбречна умора и понижена утойчивост на стрес. Затова и продукти като напитки с кофеин или захар само ще влошат положението още повече, тъй като те натоварват бъбреците и дори дехидратират тялото. 

Адаптогените помагат да останем в стадия на съпротива /или резистентност/ за по-дълго, като стимулират ефект, който забавя настъпването на фазата на изтощение. Това означава, че вместо да се сринем изведнъж, адаптогените ни помагат да бъдем устойчиви повече време и да се справим по-щадящо със стреса.

Най-полезните адаптогени 

Родиола

Смята се, че родиола е била използвана от викингите за подобряване на физическата сила и издръжливост. 

Основните терапевтични съставки на родиола са салидрозид и тирозол, за които е доказано, че имат адаптогенно, антиоксидантно, противовъзпалително, противораково и имуномодулиращо действие. 

Родиола има няколко цели в клетъчния отговор на стреса, включително невроендокринни, невротрансмитерни рецепторни и молекулярни мрежи. Тази впечатляваща билка е чудесно помощно средство при симптоми на умора, депресия и болка, както и потенциално за предотвратяване на сърдечно-съдови, чернодробни и кожни заболявания.

Кордицепс (Cordyceps sinensis)

Въпреки че може да се култивира в лаборатория, кордицепсът всъщност е гъбичен паразит, който живее върху гъсеници във високите планински територии на Китай. Смята се за адаптоген поради своите имуностимулиращи свойства. Малки проучвания показват, че може да бъде от полза при бъбречно увреждане, предизвикано от циклоспорин и аминогликозиди, за подобряване на качеството на живот и клетъчния имунитет след химиотерапия при рак и за подпомагане на чернодробната функция при хора с хепатит. 

Гъби рейши  (Ganoderma lucidum)

Това е още един вид гъби, които растат в горещи и влажни райони на Азия. Тези гъби се използват в източната медицина от хилядолетия. Гъбите Рейши могат да се консумират пресни, но е обичайно да ги видите смлени на прах за по-лесна и удобна консумация. По какъвто и начин да приемате рейши, важно е да се отбележи, че те трябва да се консумират само с лечебна цел за определено време, а не постоянно като част от диетата.

Рейши са богати на антиоксиданти, които се борят с окислителното увреждане, причинено от свободните радикали. Дори е установено, че някои щамове на рейши променят пътищата на възпаление в белите кръвни клетки, които помагат за борба с инфекциите и рака.

Куркума

Куркумата е растение коренище от семейство Джинджифилови, тревисто многогодишно цъфтящо растение и родом от Индия. Коренът на куркума се използва в аюрведичната медицина за поддържане на здравословно тегло, нормална глюкоза в кръвта и холестерол, особено по време на стрес. Куркумата е антиоксидант и противовъзпалително средство, което е добре познато при нас и дори се влага в противовъзпалителни кремове за стави.

Фо ти

Едно от най-интересните попълнения в тази класация е Фо ти. Polygonum multiflorum Thunb. (P. multiflorum) или Fallopia multiflora е официално вписана в китайската фармакопея и е една от най-популярните билки в китайската медицина. Повече от 100 химични съединения са изолирани от фо ти и е определено, че най-биологично значимите компоненти са от семействата стилбени, хинони, флавоноиди и фосфолипиди. Не са достатъчно клиничните проучвания, които да потвърдят свойствата на билката, но има свидетелства за анти-ейдж действие, имунологични, невропротективни, противоракови и противовъзпалителни ефекти. 

Ашваганда

Въпреки че понякога се нарича индийски женшен поради неговите адаптогенни свойства, той не е от рода Panax. Има по-скоро успокояващ, отколкото стимулиращ ефект като американския и азиатския женшен. 

Ашваганда може да подобри анемията при деца, а при възрастни подобрява либидото и сексуалната функция. Има проучвания, в които се разглежда нейната роля при лечението на рак чрез подобряване ефикасността на радиацията и химиотерапията и намаляване на страничните ефекти. Проучванията върху животни показват, че ашваганда забавя растежа на тумори. Като адаптоген, тази билка може да бъде полезна за хора, които са уморени през деня, но трудно заспиват през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *