Здраве

Алергии през лятото – какво ги отключва и как да облекчите симптомите

Алергии през лятото - какво ги отключва и как да облекчите симптомите

Пролетта се изниза бързо и вече посрещаме неофициално лятото след броени дни. Колкото и да е хубаво това за всички ни, някои не се радват толкова, защото стават невинни жертви на сезонните алергии. Всичко се е раззеленило, птиците пеят щастливо и (за щастие) вече не се стъмва в 4 следобед, но други проблеми са на дневен ред. По-хубавото време идва с някои неприятни странични ефекти – като кихане, кашлица и хрема, запушен нос, главоболие и подобни неприятни неща. Е, природата не ни е враг, това са естествени процеси и ни дарява със също толкова естествени средства за преодоляване на алергичните симптоми.

Разбира се, както при много други алергии, най-добре би било да се ограничи максимално експозицията на алергизиращи агенти. Да, обаче това невинаги е възможно, защото всички ходим на работа, излизаме на разходки, пътуваме за почивка и е невъзможно да се изолираме напълно от цъфтящите растения и други източници на алергени в природата.

За да направим максимално приятен този период и да преминем по-леко през месеците, в които поленовият календар изобилства от цъфтящи растителни видове, приготвихме специална селекция от натурални естествени средства за облекчаване симптомите на алергии през лятото.

Алергии през лятото - какво ги отключва и как да облекчите симптомите

Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО – НЦЗПБ,  гр. София

Няколко думи за имунната система и алергиите

Ефектите от сезонните алергии произтичат от нормалното функциониране на имунната ви система, така че за да ги разберете, трябва да знаете как работи тя на първо място. Ето какво имаме предвид: специализирани имунни клетки пътуват из цялото тяло, за да преследват потенциално вредни патогени. Ако ги намерят, те активизират други имунни клетки, за да дойдат и да премахнат или убият патогените, преди те да причинят здравословни проблеми.

Всичко това може да работи перфектно, помагайки на тялото ви да се пребори с вируси, инфекции и алергени. Ако имунната ви система например открие вирус на настинка, тя ще започне да унищожава вирусните частици възможно най-бързо, като не ѝ позволи да ви разболее. 

Ето я и уловката. Този имунен отговор причинява известно възпаление в организма като нормална част от оздравителния процес. Това е една от причините да ви застигне хрема, когато имате настинка – имунният отговор на тялото ви предизвиква подуване в носните кухини и тогава усещате носа си запушен.

Някои фактори могат да повлияят на интензивността и продължителността на алергичния сезон. Например, по-меките зимни температури могат да доведат до ранно опрашване на растенията. Освен това, дъждовната пролет може да доведе до бърз растеж на растенията, в крайна сметка да доведе до увеличаване на мухъла и симптоми, които могат да продължат през есента. А през месеците между май – август и дори септември винаги има силно цъфтящи растителни видове, които потенциално са алергени за хората, чувствителни към тях.

Сезонните алергии се развиват, защото имунната система на организма е станала свръхчувствителна и реагира прекомерно на нещо в околната среда, което обикновено не създава проблеми на други хора. Сезонните алергии се активизират най-често от наличието на различни видове треви, цветен прашец и плесени.

Има и други фактори, които могат да повлияят на тежестта на симптомите на алергия. След валежи броят на полените може да нарасне. Количеството им често е по-високо през топлите и ветровити дни, а такива не липсват през лятото. В дни без вятър алергените може да са по-малко. 

Високата влажност също има принос за растежа на плесени, така че живущите по морето са по-застрашени от тяхното въздействие. Освен това нивата на прашец обикновено са най-високи в сутрешните часове. Някои полени, като трева и амброзия, са най-разпространени, когато нощите са прохладни и дните са топли. 

Основните понятия

Алерген

Алергенът е вещество, което може да предизвика алергична реакция. При някои хора имунната система разпознава алергените като чужди или опасни. В резултат на това имунната система реагира, като създава тип антитела, наречени IgE, за защита срещу алергена. Тази реакция води до симптомите на алергия.

Алергия

Алергията е бурна имунна реакция при контакт с чуждо вещество, което може да е погълнато (алергия към фъстъци), вдишано (полени и пърхот) или докоснато от човека. Имунният отговор причинява подуване на тъканите, както се наблюдава при нещо толкова безобидно като уртикария или нещо толкова фатално като стесняване на дихателните пътища от околната подута тъкан.

Алергичен ринит

Алергичният ринит се развива, когато имунната система на организма стане сенсибилизирана и реагира прекомерно на дразнител от околната среда, който обикновено не създава проблеми при повечето хора. Определя се при наличието на симптоми като кихане, сърбеж в носа, запушване и най-вече бистър секрет от носа, причинен от IgE-медиирани реакции срещу инхалаторни алергени и включващ възпаление на лигавицата, задвижвано от клетки тип Th2. 

Има няколко вида алергичен ринит – целогодишен, сезонен и професионален. Именно за сезонен алергичен ринит става въпрос и в днешната статия. 

Как да противодействане на алергиите през лятото

На първо място е много важно да се идентифицират причинителите. Може те да са един или два, може и да са цяло семейство или няколко вида. Тази диагностика може да се направи чрез различни тестове – прик тест, кръвни тестове и други.

Някои начини за избягване на задействания включват:

  • Взимане на душ след излизане и разходка на открито
  • Следене на поленовия календар, информация за инхалаторните алергени и цъфтящи растение през дадения сезон (в случая лятото)
  • Избягване на пиковото време на разпространение на полени – средата на деня на следобеда
  • Хранене богато на антиоксиданти – героите на имунната система
  • Добра хидратация и лична хигиена
  • Превантивни средства като антихистамини или билки, екстракти и подобни
  • Естествени антихистамини от природата

Куркума

Освен че е често използвана подправка в индийската, тайландската и други кухни, куркумата има и богат списък с ползи за здравето. Що се отнася до алергиите, този член от семейството на джинджифила съдържа мощно активно съединение, наречено куркумин. Доказано е, че значително намалява и ограничава алергичните реакции. Препоръчваме ви комбинация от Куркума+черен пипер+джинджифил на OstroVit.

Коприва

Копривата е многогодишно цъфтящо растение, което във времето е доказало своите противовъзпалителни способности. Изненадващо, но парещото зелено растение помага в борбата със симптомите на сезонни алергии. Дори някои проучвания установяват, че биоактивните компоненти на копривата всъщност могат да ограничат множество възпалителни събития, като по този начин предотвратяват симптомите на алергия. Корен от коприва е оптимален вариант, за да се възползвате от нея и нейните аминокиселини, витамини и минерали.

Ехинацея

Това красиво розово цъфтящо растение има доказано лечебно действие и може да помогне за противодействие на оксидативен стрес и възпаление. Ехинацеята е добре позната като средство за подкрепа на имунната система, която поддържа устойчивостта на организма към алергени.

Още един вариант е Цинк с ехинацея, които заедно имат силно противовъзпалително действие и подпомагат имунитета.

Чесън без мирис

Ако не обичате да консумирате чесън, но искате да се възползвате от богатия му състав, може да го приемаме като добавка. Чесънът подпомага естествената детоксикация и противодействието на различни патогени, като има и противовъзпалителен ефект.

Алергохин

Последното ни предложение е за комплексната формула Алергохин, която осигурява пълен спектър природни средства за противодействие на сезонните алергии. В състава му има салвия, глог, коприва, валериана, мента и още съставки.

Надяваме се тази селекция и съветите ни да ви бъдат от полза през предстоящите летни месеци. Вижте цялата селекция от продукти за алергии.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *