Здраве

Антиоксидантите – какво е това и как действат?

Антиоксидантите - какво е това и как действат?

Антиоксидантите често попадат под нашият поглед, не само в различни блог статии и описания на здравословни продукти из интернет, но и върху опаковките на редица лекарствени и козметични продукти, които закупуваме. Когато чуем „антиоксидант“ първата асоциация, която най-често ни идва е за пречистване и детоксикация на тялото. Въпреки това напълно ли сте запознати с функцията на антиоксидантите и действието им върху човешкия организъм?

Когато говорим за пречистване на тялото, първото нещо, което ни идва на ум най-често е желанието си да се освободим от натрупаните в тялото вещества, които не искаме да са там, защото са вредни.

Но нека първо разгледаме кои са тези вредни вещества и как действат всъщност върху организма ни? 

Така наречените вредни вещества можете да срещнете и под научният термин „свободни радикали“. Свободните радикали са агресивни частици, които възникват в човешкото тяло в следствие на действието на кислорода. Въпреки че това е напълно естествен процес, който няма как да бъде предотвратен, то неговото действие може да бъде ограничено. В днешното забързано и интензивно ежедневие, когато човек е подложен на хиляди външни вредни фактори, процесите по навлизането на свободни радикали в тялото са по-интензивни и бързи. 

Свободните радикали са всякакви видове токсини, тежки метали, отровни оксиди, които се дължат на редица външни причинители, сред които са:

 • постоянното замърсяване на въздуха, храната и водата;
 • излагане на цигарения дим, вредни изпарения, препарати, дим и т.н.,
 • консумиране на некачествена и не биологично чиста храна;
 • подлагането на постоянен стрес и напрежение;
 • прекаляване с тренировките и нездравословна физическа активност;
 • неправилно възстановяване и недостатъчно здравословно стимулиране на организма. 

Натоварването на тялото със свободни радикали води до натрупването на оксидативен стрес в клетките. 

Какво е Оксидативен стрес?

Състояние на натрупан оксидативен стрес в тялото се счита тогава, когато приеманите и налични антиоксиданти не са достатъчни, за да се преборят и за да изхвърлят вредните свободни радикали от организма. Тогава започват процеси по тяхното натрупване в тялото. Това натрупване води до затрудняване на биохимичните процеси и правилното функциониране на поддържащите жизнени функции. Един вид се нарушава естественият ритъм на човешкото тяло. Оксидативният стрес е вид увреждане на клетките, което се счита, че стои в основата на процесите по стареене на организма и възможността от развиването на редица опасни и пагубни болести.

Най-честите признаци, които ще ви помогнат да разберете, че в тялото ви започва да се натрупва оксидативен стрес са:

 • натрапчиво чувство на постоянно умора, тежест и напрежение;
 • болки и тежест в главата, тялото и мускулите;
 • проблеми с храносмилането и обработването на веществата, запек или диария;
 • слаб имунитет и висока склонност към често боледуване и настинки;
 • висока податливост на различни вирусни и бактериални причинители.

Според научни проучвания в около 80% от случаите на тежки заболявания, те са причинени в следствие на натрупан оксидативен стрес. Най-често той води до:

 • появата и развитието на диабет и захарна болест;
 • образуването на ракови и туморни клетки в тялото;
 • болест на Алцхаймер или деменции;
 • болести на стомашно-чревния или на черния дроб;
 • артрит и артритни болки.

И реално как действат самите антиоксиданти срещу оксидативния стрес?

Антиоксидантите всъщност са тези биохимични естествени вещества, които противодействат на натрупването на оксидативен стрес в човешкото тяло. Тоест те помагат за процесите на пречистване, детоксикация и изхвърляне от организма на всички вредни вещества, т.е. свободни радикали, които са съумели да навлязат в тялото. 

Антиоксидантите имат свойството да неутрализират и противодействат на тяхното вредно действие, като не им позволяват да повредят и разболеят здравите ни клетки. 

Един вид антиоксидантите са като естественият спасител на тялото срещу токсините и вредните вещества.

Кои храни съдържат антиоксиданти?

Антиоксиданти съдържат голяма част от плодовете и зеленчуците, които са ни добре познати и консумираме понякога в нашето ежедневие. Такива са малините, ягодите, броколите, къпините, смокините, боровинките, черешите и други сезонни плодове. Богати на антиоксиданти са и фрешовете, приготвени от цитрусови плодове като лимони, грейпфрут, портокали, нар, мандарини и други.

Но знаете ли, че ..

 • Антиоксиданти се съдържат още и в натуралния шоколад.
 • Годжи берито, гинко билобата, мащерката и редица други лечебни билки и растения са високо ценени точно заради своите антиоксидантни свойства.
 • Бобът е един от най-лесните начини да приемете натурални антиоксиданти у дома.
 • Пиенето на чай също е чудесен източник на антиоксиданти, като за най-силен такъв се приема зеленият чай.
 • Червеното вино, според последни проучвания в областта също има добри показатели.

Всъщност антиоксиданти можем да си набавим и от други източници

Редица минерали и витамини притежават силни антиоксидантни качества, полезни за организма. Помагат за неговото прочистване и освобождаване от свободните радикали. Понякога не винаги намираме време и сили да приготвяме здравословна храна, а в забързаното ежедневие често е трудно да намерим и качествена такава. В повечето случаи се спираме на бързите храни, за да задоволим гладът си, но в същото време знаем, че трябва да се погрижим и за здравето на своето тяло. 

Приемането на хранителни добавки е решение, което може да ни спаси от оксидативния стрес. 

Днес се предлагат различни видове формули, на базата на различни витамини, минерали или екстракти от лечебни растения и билки, със силни антиоксидантни свойства срещу свободните радикали в организма.

Сред 5-те най-силни антиоксиданти, които можете да приемате са:

 • Витамин Е
 • Витамин С
 • Коензим Q10
 • Полифенолите
 • Каротеноидите

Въпреки хилядите антиоксидантни продукти, които се рекламират в интернет, се доверете само на такива с доказано качество и произход. Изберете чисти и натурални продукти, които ще ви помогнат да прочистите своят организъм, вместо да се получи точно обратен ефект. Обърнете се само към висококачествени хранителни добавки, които в действителност ще успеят да нормализират баланса на антиоксидантите и свободните радикали в организма.

Всички висококачествени добавки от MagHerbs можете да разгледате в раздел „Антиоксиданти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *