Хранителни добавки

Астаксантин: тайната за добре поддържана и защитена кожа

Астаксантин: тайната за добре поддържана и защитена кожа

Какво е астаксантин и как може да ви помогне?

Астаксантин е супер-антиоксидант. Това всъщност е каротеноид, вид пигмент. Запознати сме с каротеноидите – и знаем, че колкото по-ярка е храната, толкова по-добра е за нас – например бета каротин в моркови, домати, чушки и сладки картофи. Астаксантинът е много тъмно червен пигмент, който се получава и се намира естествено в микро-водорасли, скариди, крил и сьомга. Това е пигментът, който придава на омарите и фламинго, чрез хранителната верига, техния красив розов цвят.

За разлика от други антиоксиданти, включително витамин С и бета-каротин, астаксантинът не се превръща в прооксидант в организма и не се разгражда до витамин А. Той е изключително стабилен. Астаксантинът е 6000 пъти по-силен от витамин С, 800 пъти по-силен от CoQ10, 550 пъти по-силен от катехините на зеления чай и 75 пъти по-силен от алфа липоевата киселина.

Защита срещу увреждания, свързани с възрастта

С увеличаване на възрастта, ние също се сблъскваме с намаляващата функция на много органи и системи, което се дължи на окислителните увреждания и възпаления. Липсата на някои ензими, хормоналните нарушения и други фактори също съпровождат остаряването.

Клетъчното стареене, намалената способност на клетките да растат и да се размножават, типизира процеса на стареене и се насърчава от оксидативен стрес и други фактори. Ето защо не е изненадващо, че астаксантинът, със способността си да намалява окислителните щети, насърчава здравословните нива на възпаление и детоксикира тялото от фактори на околната среда, които предизвикват провъзпалително и окислително състояние. За него е доказано, че помага за ограничаване на промените, които често наблюдаваме с възрастта и свързани със здравето на кожата, мозъка и още. За целите на днешната тема се фокусираме върху полезността на астаксантина за кожата.

Подобряване състоянието на кожата чрез антиоксиданти 

Астаксантинът може да подобри здравето на кожата – най-големият ни орган, сериозни засегнат от процеса на стареене. Той предпазва от възрастови промени, насърчава заздравяването на рани и помага за смекчаване на възпалението и клетъчните увреждания поради излагане на ултравиолетова светлина. В проучвания при животни е доказано, че астаксантинът намалява индуцираното от ултравиолетовите лъчи възпаление и апоптоза, както и увеличава количеството на колаген и растежни фактори, което може да подобри зарастването на рани и да подпомогне кожата за по-добро възстановяване.

Доказано е, че астаксантинът има положителен ефект върху производството на колаген, освен за слънцезащита. Той не екранира и не абсорбира UV светлина, но има невероятни фотозащитни ползи. Възстановяването е по-бързо и проблемите с пигментацията намаляват. 

Фибробластите са кожни клетки, които действат като защитна система на кожата, като осигуряват антиоксидантни ензими като супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза (CAT). Когато кожата е изложена на слънчева светлина, се получава образуване на реактивни кислородни видове и тяхното натрупване. Астаксантинът може да защити и подобри способността на фибробластите да намаляват образуването на РОС и също така да “почистват” след образуването им.

Слънчевото изгаряне е образуването на еритема (зачервяване и подуване) – типичен пример за възпалителен процес. Поради мощните противовъзпалителни свойства на астаксантина, той може да помогне за предпазване на кожата от поява на слънчево изгаряне или за успокояване на слънчево изгаряне след появата му.

В многобройни проучвания при хора е доказано, че пероралният прием на астаксантин в доза между 2 и 12 мг. / ден (най-често 6 мг. / ден) намалява различни параметри, свързани с бръчките, повишавайки еластичността на кожата и съдържанието на влага. В едно от по-големите проучвания се изследва и въздействието на дозата, като се установява, че 12 мг. е по-ефективно от 6 мг. за намаляване на възпалението. В крайна сметка и двете дози са достатъчни за намаляване на бръчките и подобряване съдържанието на влага в кожата.

“Лек” за тъмни кръгове под очите

Астаксантинът също помага за изсветляване на тъмните петна под очите. Той е средство за мощна защита срещу ултравиолетовото лъчение, като помага на кожата да се предпази от увреждане от слънцето. Най-просто казано, той изсветлява старчески петна, като предотвратява образуването на твърде много меланин. С постоянната топлина в нашата страна през пролетта и лятото, приемът на астаксантин е перфектно средство за слънцезащита, от която се нуждаете и през другите сезони. Той заслужава място сред вашите продукти за грижа за кожата.

Тайната на красивата кожа е на една поръчка разстояние

Astaxanthin Forte 4 mg. OstroVit под формата на капсули е един от продуктите, които може да приемате за по-красива и хидратирана кожа. Другият вариант е продукт на утвърдената марка NOW.

Използвани ресурси

  1. Qin Xiang Ng, Michelle Lee Zhi Qing De Deyn, Wayren Loke, Nadine Xinhui Foo, Hwei Wuen Chan & Wee Song Yeo (2021) Effects of Astaxanthin Supplementation on Skin Health: A Systematic Review of Clinical Studies, Journal of Dietary Supplements, 18:2, 169-182, DOI: 10.1080/19390211.2020.1739187
  2. Campisi J, et al. Cellular senescence: when bad things happen to good cells. Nat Rev Mol Cell Biol. 2007 Sep;8(9):729-40.
  3. Choi HD, et al. Effects of astaxanthin on oxidative stress in overweight and obese adults. Phytother Res. 2011 Dec;25(12):1813-8.
  4. Biswal S. Oxidative stress and astaxanthin: The novel supernutrient carotenoid. Int J Health Allied Sci. 2014 Jul 1;3(3):147.
  5. Al-Amin MM, et al. Astaxanthin ameliorates aluminum chloride-induced spatial memory impairment and neuronal oxidative stress in mice. Eur J Pharmacol. 2016 Apr 15;777:60-9.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *