Хранителни добавки

Бабини зъби / Tribulus terrestris за жени – какви са ползите и препоръки за прием

Бабини зъби / Tribulus terrestris за жени – какви са ползите и препоръки за прием

Tribulus е билка, която расте в субтропичните райони на Източна и Западна Азия, Южна Европа и Африка. Среща се и у нас под името „бабини зъби“. Използва се в традиционната медицина при болки в гърдите, сърдечни проблеми, замаяност, кожни и очни заболявания, за изхвърляне на камъни в бъбреците и като диуретично средство.

Както много други дарове на природата, и този може да подпомогне здравето по различни начини. Що се отнася до жените, Tribulus terrestris може да подкрепи производството на лутеинизиращ хормон, нормалния метаболизъм и нормалното тегло. Но това не е всичко.

Често заклеймявано като някакъв досаден плевел в дворовете, може би трябва да помислите дали е удачно сравнението на това мощно лечебно растение с троскота например.

Какво е Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris, е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Zygophyllaceae. Намира се по целия свят и расте добре в сух климат, процъфтявайки в райони, където други растения не могат да оцелеят.

Tribulus terrestris отдавна се използва за лечение на множество проблеми, от сексуална дисфункция до камъни в бъбреците и други здравословни нарушения. Много внимание се насочва върху ползите от Tribulus terrestris за мъжкото сексуално здраве. Всъщност много хора не знаят, че Tribulus terrestris предлага ползи не само за тях, но и за жените. 

Проучванията показват, че Tribulus може да повлияе положително на настроението, сексуалното здраве и пикочните пътища.

Ползи от Tribulus terrestris

Подсилва либидото

Tribulus има дълга история на подпомагане на сексуалната функция както при мъжете, така и при жените. Едно проучване установява, че Tribulus подобрява либидото при 49 от 55 участнички. Друго проучване установява, че жените, приемали Tribulus, изпитват по-голямо сексуално желание, възбуда и удовлетворение в сравнение с тези, приемали плацебо.

Tribulus може също да стимулира андрогенните рецептори в мозъка – действие, което може да помогне на тялото да реагира положително на циркулиращите хормони.

Бабини зъби за по-добро настроение

Промените в настроението и други разстройства на настроението могат да бъдат много трудни за управление и лечение, ако подлежат на такова. 

„Бабини зъби“ е билка, която може да повлияе положително на настроението, стреса и безпокойството и да помогне на хората с такива проблеми. Например, в тази група попадат и жени, които  се борят с тежък ПМС или климактериум.

Предпазване на пикочните пътища

Като доказан диуретик, Tribulus може да стимулира потока на урината, което помага за прочистване на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб и уретрата. 

Премахването на отпадъците и почистващото действие е възможно благодарение на повишено отделяне на урина и подпомагане на бъбреците. Освен това, диурезата може да насърчи елиминирането на токсините, а това да подпомогне доброто настроение, хормоналния баланс и енергията.

Повече налична енергия

Жените имат ключова роля във всяко общество и работно място. Днес въобще не може да се твърди, че те са слабият пол. Но освен майки, съпруги, работници на пълен работен ден или предприемачи и домакини, те са просто хора. И имат нужда от почивка, подкрепа във всеки един специфичен период от живота си. 

В тази връзка, някои изследвания показват, че Tribulus може да подпомогне осигуряването на повече енергия чрез увеличаване на количеството кислород, достъпно за клетките. Макар че това няма да замести пълноценната почивка и сън, може да осигури лек тласък за издръжливост, когато жените имат най-голяма нужда от нея.

Повишено либидо

Активните вещества, извлечени от билката, подпомагат производството на лутеинизиращ хормон (LH) в организма. Това, от своя страна, влияе положително върху секрецията на полови хормони – производството на прогестерон и естроген при жените (подпомага либидото); и производството на тестостерон при мъжете (също подкрепя либидото). По-високите нива на тестостерон не само засилват сексуалното желание, но също така подпомагат сперматогенезата при мъжете.

Цялостна подкрепа за нормален хормонален баланс

При жени екстрактът помага при промени характерни за менопаузата, тъй като активните вещества поддържат хормоналния баланс в тялото и облекчават менструални болки. 

Друга причина, поради която екстрактът от трибулус е уникален, е, че фуростаноловите сапонини осигуряват трансформацията на протодиосцин в дехидроепиандростерон (DHEA). Това е важен прохормон, който участва в нормалния стероиден синтез, като подпомага трансформацията на свободния холестерол в полови хормони.

Според преглед на Tribulus terrestris направен в България и отнасящ се за 2016 г. също е доказано, че растението третира проблеми със сексуалното желание и предотвратява еректилната дисфункция при мъжете.

Прием на хранителни добавки с Tribulus terrestris

Tribulus terrestris е мощен дар от природата, който осигурява многобройни ползи за двата пола, включително повишаване на енергията, подкрепа за настроението и репродуктивното здраве. Предлага се както като самостоятелна добавка, така и в комбинация с други растителни продукти. В онлайн магазина на MagHerbs ще откриете продукти с екстракт от растението на марките Biotech USA, HAYA Labs и Now Foods.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси

  1. Martimbianco ALC, Pacheco RL, Vilarino FL, Latorraca COC, Torloni MR, Riera R. Tribulus Terrestris for Female Sexual Dysfunction: A Systematic Review. Rev Bras Ginecol Obstet. 2020 Jul;42(7):427-435. English. doi: 10.1055/s-0040-1712123. Epub 2020 Jul 31. PMID: 32736394.
  2. Hammoda HM, Ghazy NM, Harraz FM, Radwan MM, Elsohly MA, Abdallah II. Chemical constituents from Tribulus terrestris and screening of their antioxidant activity. Phytochemistry. 2013 Aug;92:153-9. doi: 10.1016/j.phytochem.2013.04.005.
  3. Qureshi A1, Naughton DP, Petroczi A. A systematic review on the herbal extract tribulus terrestris and the roots of its putative aphrodisiac and performance enhancing effect. J Diet Suppl. 2014 Mar;11(1):64-79. doi: 10.3109/19390211.2014.887602.
  4. Al-Ali M, Wahbi S, Twaij H, Al-Badr A. Tribulus terrestris: preliminary study of its diuretic and contractile effects and comparison with Zea mays. Journal of Ethnopharmacology. 2003 April;85(2-3):257-60.
  5. Neychev V, Mitev V. Pro-sexual and androgen enhancing effects of Tribulus terrestris L.: Fact or Fiction. J Ethnopharmacol. 2016 Feb 17;179:345-55. doi: 10.1016/j.jep.2015.12.055. Epub 2015 Dec 28. PMID: 26727646.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *