Хранителни добавки

Дефицит на цинк: защо трябва да се притесняваме и как да го разпознаем?

Дефицит на цинк: защо трябва да се притесняваме и как да го разпознаем?

Как да разберете дали имате недостиг на цинк?

Хранителният дефицит на цинк (Zn) е един от най-честите дефицити при възрастни. Мъжете и жените са равни по отношение на този здравословен проблем.

Цинк, съюзник на здравето

Цинкът е елемент, който се намира само в следи от количество в тялото ни. По този начин човешкото тяло съдържа най-много 2 или 3 грама. Този микроелемент обаче е от съществено значение за доброто здраве на всеки, тъй като участва в повече от двеста метаболитни реакции в човешкото тяло.

Той участва в клетъчния метаболизъм, в този на инсулина, в стимулирането на имунната защита или в синтеза на ДНК и някои протеини.

Какви са ползите от цинка?

Цинкът има антиоксидантни свойства. По този начин той действа срещу излишните свободни радикали, намалявайки риска от развитие на определени патологии. Цинкът също помага в борбата срещу преждевременното стареене на клетките.

Как да се определи липсата на цинк?

Най-често това са умерени или леки недостатъци, които обаче не трябва да се приемат леко. Те наистина са в основата на много разстройства като:

 • по-ниска ефективност на имунната система при атака. Това може да доведе например до лошо излекуване или до намалена резистентност към вируси;
 • по-голяма чувствителност към респираторни и УНГ инфекции;
 • загуба на апетит, която настъпва с течение на времето;
 • по-голяма умора, придружена по-специално от затруднено концентриране и дори запомняне;
 • ноктите и косата, които стават чупливи: наистина, цинкът участва в процеса на производство на кератин. Този протеин се използва за изграждане на косми по тялото, ноктите или дори косата. Недостигът може да доведе до нокти, които се чупят лесно и до по-малко красива коса;
 • разстройства на настроението;
 • проблеми с кожата или акне.

Всички тези симптоми са общи за много други състояния. Ето защо дефицитът на цинк е труден за диагностициране и често остава незабелязан.

Какви са причините за тази липса на цинк?

Цинкът е микроелемент, който не може да бъде синтезиран от човешкото тяло. Следователно единственият източник е чрез храните, които са в чинията ни.

Небалансирана диета, проблем с чревната абсорбция, какви са причините, водещи до дефицит? Като напомняне, необходимите дневни дози са както следва:

 • Възрастни мъже: 14 mg / ден.
 • Възрастни жени: 12 mg / ден.
 • При деца на възраст от 1 до 3 години хранителната препоръка за цинк е 8 mg на ден, след това 11 mg на ден за деца от 4 до 9 години.
 • При бременни и кърмещи жени, както и при възрастни хора, приемът трябва да се увеличи.

Диета, която не покрива нуждите

Основната причина за недостиг на цинк е първо да погледнем в чинията си. Всъщност диетата ни е по-малко разнообразна и съдържа все повече преработени храни. За съжаление те са с твърде ниско съдържание на цинк, за да задоволят ежедневните ни нужди. Ето защо е от съществено значение да промените хранителните си навици, за да включите повече храни като стриди, телешки черен дроб, яйца, риба и месо.

Ако имате вегетарианска или веганска диета, има и растителни източници, които съдържат значителни количества цинк. Това важи особено за всички пълнозърнести храни, но също и за маслодайните семена и бобовите култури (бял боб, леща, нахут и др.).

По-малко ефективна чревна абсорбция

Дори ако ядете храни, богати на цинк, този микроелемент все още трябва да се абсорбира през червата. Въпреки това, някои патологии намаляват чревната абсорбция на цинк, причинявайки дефицит. С течение на годините чревната абсорбция на някои хранителни вещества като цинк също може да бъде намалена.

В допълнение, някои съединения, присъстващи в храната ни, имат повече или по-малко мощна инхибираща сила при преминаването на Zn през чревната стена. Това е особено случаят с фитатите, които се свързват с молекулата Zn. Тогава цялото вече не се разпознава от рецепторите в храносмилателния тракт и затова се изхвърля като обикновен отпадък. Фитатите присъстват много, например в пшеничните зародиши, овеса, ядките и боба.

Следователно хората, които не консумират месо или риба, могат да имат дефицит.

Хранителна добавка, богата на цинк

За да покриете дневните си нужди от цинк, би било изкушаващо напълно да промените диетата си, за да ядете повече месо и по-малко зеленчуци. Това очевидно би било грешка.

От друга страна, добавката е подходящото решение за избягване на дефицит. Приемането на хранителна добавка, богата на цинк, е подходящо за всички възрастни, тъй като според СЗО „добавката на цинк се счита за безопасна“ за потребителите. Следователно е от полза само за здравето на всеки.

Нашата добавка „Мултивитамини и минерали“ е специално формулирана, за да покрие 100% от дневните ви нужди от цинк. Под формата на капсула, съставът й включва и много други витамини и минерали, необходими за доброто здраве всеки ден.

В допълнение, „Мултивитамини и минерали“, подобно на всички останали продукти от гамата Essentials, е сертифициран веган.

И накрая, тази хранителна добавка, богата на Zn, очевидно не трябва да замества по-здравословното и разнообразно хранене. Не забравяйте да отделите повече време за задушаване на малки ястия и да предпочитате сезонни и пресни храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *