Здраве

Дестрес – или как да се освободите от стреса

Дестрес - или как да се освободите от стреса

Стрес. Това е нещо, с което всички се сблъскваме всеки ден и само споменаването му вече предизвиква неприятни емоции. В съвсем малки количества стресът е здравословен и държи еволюционните ни механизми нащрек, но когато е повече, отколкото можем да понесем, започват проблемите със съня, концентрацията, способността да работим ефективно и да живеем спокойно. Както психическото, така и физическото ви състояние могат да пострадат от стреса и да станете по-предразположени към боледуване. Затова е важно да намерите своите начини да се погрижите за ума и тялото си и да освобождавате натрупаното напрежение, за да не се стига до повишени нива на тревожност, депресия и бърнаут. 

През зимата това е още по-възможно, тъй като времето е по-студено и дните са по-кратки, слънцето ни озарява по-малко време и прекарваме по-малко време сред природата. И пандемията, която ни раздалечи физически също допринесе за повече стрес и повишени нива на тревожност. 

Как да се справите с тях и трябва ли да им се противопоставяте, как храната и някои естествени вещества могат да помогнат за сваляне на напрежението предстои да научите от текста.

Дихателни упражнения за справяне със стреса

Когато изпитваме тревожност, обикновено поемаме по-бързи, плитки вдишвания, които идват директно от гръдния кош. Този тип дишане, наречен торакално или гръдно дишане, причинява разстройство в нивата на кислорода и въглеродния диоксид в тялото, което води до повишен сърдечен ритъм, замаяност, мускулно напрежение и други физически усещания.9 Кръвта ви не е правилно наситена с кислород и това може да сигнализира за реакция на стрес, която допринася за тревожност и пристъпи на паника.

Диафрагмалното или дълбокото дишане, от друга страна, стимулира парасимпатиковата нервна система, която е част от периферната нервна система отговорна за регулирането на сърдечния ритъм, притока на кръв, дишането и храносмилането. Дълбокото дишане ви помага да избегнете остра реакция на стрес, която наричаме “бий се или бягай” или “fight-or-flight”.

За да успокоите тялото и ума си в напрегнати ситуации препоръчваме да опитате дихателни техники. Макар и да звучи банално, това  помага за управлението на негативните емоции като стрес и гняв, както и за регулиране на вътрешните процеси.

Има много различни упражнения за дълбоко дишане, които можете да опитате, но най-простият и ефективен начин е да седнете и да поемете 5 дълбоки, бавни вдишвания. След като направите това, бавно издишайте. Можете да повтаряте това, докато почувствате, че нивата на стрес са по-ниски.  Вижте и видео с Дълбоки дихателни упражнения за начинаещи.

Насладете се на горещ душ/вана/сауна

На фона на студеното време и напрегнатите мускули, горещата вана може да бъде точно това, от което се нуждаете. Не само ви затопля и отпуска тялото, но също така може да ви помогне за по-спокоен сън. Имайте предвид, че сънят е изключително важен, за да може тялото да преработи и подготви за изхвърляне излишните неща и да намали риска от стрес. Голяма част от детоксикационните процеси също се случват докато спите.

Горещата вана също може да помогне за успокояване на нервната система, което ще допринесе за по-добро настроение и повече спокойствие. В съчетание с ароматерапия това може да е един хубав завършек на стресиращ ден.

Време за йога и медитация

Йога и медитация също могат да ви помогнат да се преборите с чувството за стрес и претоварване. Може да помогне за намаляване на стресовата реакция на тялото, което може да ви помогне да се отпуснете. (10) Има различни видове йога, някои по-напрегнати от други, така че можете да я приспособите към вашите нужди или способности. Можете да го направите в студио, но има и виртуални класове, за които можете да се запишете. Можете също да намерите безплатни видеоклипове за йога в Youtube, които можете да следвате заедно. Видеоклиповете и часовете варират по дължина, така че можете да го коригирате според графика и наличността си.

Опитайте Rhodiola Rosea

Екстрактът от Rhodiola Rosea е друго полезно средство, която може да ви е от полза. Традиционно се използва като адаптоген за намаляване на стреса. Използва се и като билково лекарство за лечение на главоболие, което хората могат да изпитат, когато са претоварени и под голямо напрежение. В нашия онлайн магазин ще намерите Корен от родиола розеа/Rhodiola Rosea root SWANSON на таблетки, като освен за справяне със стреса, продуктът може да помогне за подобряване на концентрацията и паметта.

Нашите препоръки за суплементи тази зима

Осигурете си витамин D

Излагането на слънчева светлина през зимата е ограничено, също както и самите слънчеви лъчи. Затова приемът на добавка с витамин D е начин да се уверите, че получавате този толкова важен витамин и хормон. Ние имаме специално разработена формула витамин D като Витамин  Д3/Vitamin D3 400 IU MagHerbs, като това е активната форма на витамина (холекалциферол) и се усвоява оптимално.

По-мрачното време и по-кратките дни могат да предизвикат сезонно афективно разстройство при някои хора. Това разстройство може да повлияе на това как човек се чувства, мисли и се справя с ежедневните си задачи. 

Прием на магнезиев глицинат

Както много хора знаят, добавките и витамините могат да помогнат да осигурите на тялото си допълнителни количества от тях, както и да коригирате дефицити, ако имате такива. За справяне със стреса и подпомагане на имунната система може да ви помогне магнезиевият глицинат. Тази форма може да си набавите чрез Албион хелатиран магнезиев глицинат Swanson 90 капс.

Липсата на магнезий в организма може да намали нивата на серотонин и може да причини повишена тревожност, раздразнителност и проблеми със съня. Този минерал участва в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло, спомага за поддържане на нормална нервна и мускулна функция и други.

Адаптогени – Ашваганда в MagHerbs

Ашваганда е добре позната аюрведична билка, която традиционно се използва за справяне със стреса и подпомагане на организма в такива ситуации. Има научни данни за ползите на ашваганда за намаляване на стреса и тревожността. Тя може да бъде полезна и за подобряване на съня. Нека разгледаме няколко проучвания. В An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract, публикувано през септември 2019 г. в списание Medicine, на 30 възрастни са давани 240 милиграма от екстракта на ден, а 30 са получили плацебо. След два месеца тези, които са приемали ашваганда, съобщават, че се чувстват по-малко тревожни, депресирани и стресирани. Друго проучване – Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study, публикувано през декември 2019 г. в Cureus, проследява 60 стресирани, здрави възрастни в продължение на осем седмици. Всеки ден една трета от групата е получавала 250 мг. ашваганда, една трета е получавала 600 мг. от добавката, а една трета е получавала плацебо. Резултатът: участниците, на които е дадена ашваганда, съобщават, че спят по-добре и се чувстват по-малко стресирани в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Антистрес формула/Serenity Formula Natural Factors може да ви осигури оптимални количества ашваганда при тревожност, депресия и умора.

Формули против стрес в MagHerbs

С приятен тропически вкус, Stress-relax Tranquil Sleep Natural Factors са 60 дъвчащи таблетки с 5-НТР (екстракт от семена на грифония), Л-теанин и мелатонин – три чудесни съставки за регулиране на съня, стреса и раздразнителността. 

Дестрес/Destress Biotech USA 30 капсули е с малко по-различен състав и осигурява витамин В6, валериана, хмел, магнезий и екстрак от маточина. Това също са ценни съставки за справяне със стреса, подкрепа на нервната система, по-лесно заспиване и справяне с безпокойството. 

Sleep Tonight / Мелатонин, Л-теанин и билки (капки) Nature’s Way е последната комплексна формула, която ви препоръчваме за насърчаване на спокоен сън и освобождаване на стреса. Комбинация от билки, Л-теанин и мелатонин подпомагат нормалния циркаден ритъм, заспиването и събуждането, отпускането на нервната система и подобрена почивка. Това са капки и са чудесен избор за хората, които не харесват капсули. Имат бързо действие и оптимално се усвояват от организма, за да осигурят пълноценна почивка и сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *