Хранителни добавки

DHEA (дехидроепиандростерон): Хормонът на младостта, доброто настроение и здравите кости

DHEA (дехидроепиандростерон): Хормонът на младостта, доброто настроение и здравите кости

Откакто дехидроепиандростеронът (DHEA) е открит през 1934 г., учените изследват неговия механизъм на действие, ендокринолозите изучават функциите му върху различни ендокринни жлези и хормони, а други специалисти проучват ролята му за мозъка и репродуктивното здраве. До момента изследователите разбират химическата структура на DHEA и знаят как функционира на базово ниво, какви са характерните приливи и отливи на хормона по време на жизнения цикъл и какви ползи може да донесе в няколко аспекта. Но все още познанията за него не са толкова богати и разнообразни, колкото би ни се искало. Въпреки това, приносът на DHEA за здравето е голям на фона на минималните му количества в организма.

Какво е значението на този стероиден хормон за здравето и как може да подпомогне борбата с остаряването, мускулите и костите ви? Останете с нас, за да научите това и още много полезна информация.

Какво е DHEA

DHEA (5-дехидроепиандростерон) е естествен стероид, който се произвежда в надбъбречните жлези, половите жлези и мозъка. Това е най-разпространеният циркулиращ стероид при хората. Нивата му естествено намаляват с годините, като този спад е свързан с появата на заболявания, обусловени от стареенето.

DHEA се секретира в по-големи количества от кортизола и присъства в кръвта при концентрации, които са на второ място след концентрацията на холестерола. Всички ензими, необходими за трансформиране на DHEA в андрогени и / или естрогени, се експресират по специфичен за клетката начин в голяма поредица от периферни целеви тъкани. 

Как се контролират нивата на дехидроепиандростерон

Производството на дехидроепиандростерон се контролира от мозъка чрез отрицателна обратна връзка. Това означава, че когато нивата на дехидроепиандростерон в организма спаднат, системата се „включва“ и с повишаване на нивата отново се „изключва“.

Системата се „включва“ от кортикотропин-освобождаващ хормон, произведен от хипоталамуса. Той пътува до предната част на хипофизната жлеза и я кара да отделя адренокортикотропен хормон в кръвта. И двата хормона карат надбъбречните жлези да произвеждат дехидроепиандростерон. Когато нивата на дехидроепиандростерон се повишат, тялото спира производството, като спира кортикотропин-освобождаващия хормон и адренокортикотропния хормон. 

Какво става при ниски нива на дехидроепиандростерон

Ниските нива на дехидроепиандростерон са свързани с по-кратък живот при мъжете, но не и при жените. Причината за това обаче не е напълно изяснена. Намалените нива на дехидроепиандростерон са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания при мъже със захарен диабет тип 2 и могат също да доведат до по-кратка продължителност на живота, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди. 

При жените ниските нива на дехидроепиандростерон са свързани с ниско либидо, намалена костна минерална плътност и остеопороза. Тъй като са установени ниски нива на DHEA при някои хора със състояния като диабет, сърдечни заболявания, остеопороза и бъбречни заболявания, добавките с DHEA също могат да се използват като алтернативно средство за лечение или предотвратяване на такива състояния.

Ролята на DHEA в различни здравни аспекти

DHEA и сърдечно-съдови заболявания

DHEA може да подобри всички прояви на метаболитен синдром, включително коремно затлъстяване, атерогенна дислипидемия, хипертония, инсулинова резистентност.

Някои епидемиологични проучвания разкриват отрицателна връзка между нивата на DHEA и честотата на коронарна артериална болест. Мъжете с наднормено тегло с коронарна атеросклероза са имали по-ниски нива на DHEA, по-висок инсулин и повишени протромботични маркери (фибриноген, tPA, PAI и други), свързващи тежестта на заболяването с нивата на DHEA. 

Например, в проучването Massachusetts Male Aging Study мъжете в долния масив на нивата на DHEA са имали най-висока честота на исхемична болест на сърцето, като разликата в риска между масивите е почти 50%.

Следните резултати са документирани в други проучвания:

 • Здрави мъже, които са получавали 50 мг. DHEA в продължение на 12 дни, понижават протромботичните маркери и маркери на хипертония;
 • В японско проучване, в което се дават също 50 мг. DHEA на ден, потвърждава тези резултати, които също показват подобрение на липидния профил, нивата на кръвна захар и инсулин;
 • Мъжете с нормално тегло, които са получавали 100 мг. на ден DHEA в продължение на 6 месеца, намаляват мазнините с 6,1% и подобряват нивата на сила и хормон на растежа.

DHEA за кости и стави

При здрави възрастни мъже (средна възраст 71 години) с ниски нива на DHEA като общ критерий, суплементирането с DHEA значително увеличава костната минерална плътност. Подобни резултати са наблюдавани при мъже с остеопороза.

Тъй като е предшественик на тестостерона, дехидроепиандростеронът може да помогне за изграждането на мускулна маса. Въпреки това е необичайно за хора на възраст под 35 или 40 години да имат ниски нива на DHEA, но намаляването му е безспорен факт за хората над тази възраст. Поради това нивата му трябва да се изследват и установят, а ако са ниски – да се коригират до оптималните.

Други проучвания показват значителна връзка между DHEA и повишената минерална плътност на костите, вероятно поради способността на DHEA да повишава остеобластната активност и експресията на растежен фактор 1 (IGF-1) на инсулин. Интересното е, че за IGF-1 също е известно, че подобрява зарастването на костите след фрактури, въпреки че не знаем дали DHEA е бил тестван при този сценарий.

Телесни мазнини и DHEA

Може би най-интересното проучване, което открихме в тази връзка, е публикувано през 2004 г. Учени от Washington University School of Medicine оценяват 56 здрави мъже и жени на възраст между 65 и 78 години. Половината доброволци са разпределени на случаен принцип да получават 50 мг. DHEA на ден, докато другите получават плацебо. 

В края на шестте месеца, групата на DHEA губи по няколко килограма, но по-голямата част се освобождават от най-вредния вид – коремната упорита мазнинапри мъжете губят около 7% от коремните мазнини. В допълнение, групата на DHEA показва подобрена чувствителност към инсулин. Не са регистрирани странични ефекти. Нивата на тестостерон и PSA не се променят по време на проучването, но нивата на естрадиол и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1) се повишават както при мъжете, така и при жените.

Плътност на костите при възрастни жени и DHEA

Приемането на добавка с DHEA, комбинирана с витамин D и калций, може значително да подобри плътността на гръбначния стълб при по-възрастни жени. Това показват данните на ново проучване на учени от Saint Louis University.

Двугодишното проучване разделя мъжете и жените на възраст от 65 до 75 години в две групи. Първата група е получавала добавката DHEA, витамин D и калций в продължение на две години. Контролната група е получавала плацебо, витамин D и калций за първата година, а след това е получила добавката DHEA през втората година вместо плацебо.

Ефектите от лечението се различават при мъжете и жените. След първата година жените в тестовата група преживяват приблизително 2% увеличение на костната плътност, докато жените в контролната група не забелязват увеличение. След втората година, когато и двете групи приемат добавката DHEA, жените в тестовата група са получили допълнително увеличение от 2% за общо приблизително 4%, докато жените, които са преминали от плацебо към DHEA, също са имали приблизително увеличение от 2%. 

При мъжете обаче, както в тестовата, така и в контролната група, се отбелязва 1 до 2 процента увеличение на костна плътност на гръбначния стълб.

DHEA при депресия

DHEA може да бъде от полза при лечението на депресия, според изследване, публикувано в Current Drug Targets през 2014 г. В своя анализ на 22 по-рано публикувани проучвания, авторите установяват, че приемът на DHEA като хранителна добавка обикновено е свързан със значителни подобрения сред пациентите с депресия. Нещо повече, прегледът установява, че DHEA може да облекчи депресивните симптоми при хора със състояния като шизофрения и нервна анорексия.

Разграничението между DHEA и DHEA-S и защо и двете са важни за здравия мозък

Дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S) е сулфатираната форма на DHEA. Тялото превръща DHEA-S в първични полови хормони, като тестостерон и естрадиол, поради което ниските или повишени нива на DHEA-S могат да повлияят на човешкото здраве и фертилността. 

Основно се произвежда от надбъбречната кора – жлеза, разположена в горната част на бъбреците. В резултат на сулфатирането в кората на надбъбречната жлеза той получава сулфатна молекула и се превръща в дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S). След това се освобождава в кръвта. 

Приблизително 98% от циркулиращия DHEA в кръвния поток е сулфатирана форма (DHEA-S). DHEA-S се свързва по-силно с албумина, неговия протеин носител, отколкото DHEA, като по този начин допринася за по-бавния метаболитен клирънс от циркулацията.

Освен това, нивата на DHEA-S са паралелни на тези на DHEA и корелират много тясно с клиничните симптоми на андрогенен дефицит и излишък.

Следователно DHEA-S представлява по-стабилен показател за оценка на адренокортикална активност и стрес, натрупан с течение на времето, докато DHEA може по-добре да отразява отговора на остри стресови фактори. Така че, когато се изследват нивата на DHEA-S, това означава детайлна информация за системния биологичен резервоар на DHEA в тялото. 

DHEA-S и централната нервна система

Независимо от възрастта, серумните нива на DHEA-S изглеждат положително свързани с по-здравословни психологически профили – когнитивна функция, работна памет, внимание, концентрация, наслада от развлекателни дейности и цялостен ефект на „отработка“ и реакция на стреса.

Дисбалансът в нивата на DHEA обикновено се свързват с дистрес и психопатология, като депресия, тревожност, биполярно разстройство, хранителни разстройства. По-конкретно, нивата на DHEA-S са обратно корелирани с хиперактивността, което означава, че понижените нива на хормона могат да предизвикат разстройство на настроението.

Прием на DHEA – какво трябва да знаете

Положителните ефекти от допълнителният му прием чрез хранителни добавки обикновено изисква време. Ефектите му върху настроението обаче се проявяват само след няколко седмици употреба. Биомаркерите за костна плътност се подобряват непрекъснато до стабилни нива след около 6 месеца прием. Също могат да се наблюдават промени в телесния състав след около 6 месеца суплементиране с този важен хормон. 

Дехидроепиандростерон се използва и за подпомагане на плодовитостта и облекчаване на симптомите на хормонален дисбаланс.

Тъй като DHEA е хормон, той трябва да се използва само под наблюдението на квалифициран медицински специалист. Деца и бременни или кърмещи жени не трябва да приемат DHEA.

Използвани ресурси

 1. Penelope J. Hunt, Eleanor M. Gurnell, Felicia A. Huppert, Christine Richards, A. Toby Prevost, John A. H. Wass, Joseph Herbert, V. Krishna K. Chatterjee, Improvement in Mood and Fatigue after Dehydroepiandrosterone Replacement in Addison’s Disease in a Randomized, Double Blind Trial, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 85, Issue 12, 1 December 2000, Pages 4650–4656, https://doi.org/10.1210/jcem.85.12.7022
 2. Samaras N, Samaras D, Frangos E, Forster A, Philippe J. A review of age-related dehydroepiandrosterone decline and its association with well-known geriatric syndromes: is treatment beneficial?. Rejuvenation Res. 2013;16(4):285-294. doi:10.1089/rej.2013.1425
 3. Traish AM, Kang HP, Saad F, Guay AT. Dehydroepiandrosterone (DHEA)–a precursor steroid or an active hormone in human physiology. J Sex Med. 2011 Nov;8(11):2960-82; quiz 2983. doi: 10.1111/j.1743-6109.2011.02523.x. PMID: 22032408.
 4. Labrie, F, Luu-The, V, Bélanger, A, Lin, S-X, Simard, J, Pelletier, G, & Labrie, C. (2005). Is dehydroepiandrosterone a hormone?, Journal of Endocrinology, 187(2), 169-196. Retrieved Mar 5, 2021, from https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/187/2/1870169.xml
 5. von Mühlen D, Laughlin GA, Kritz-Silverstein D, Bergstrom J, Bettencourt R. Effect of dehydroepiandrosterone supplementation on bone mineral density, bone markers, and body composition in older adults: the DAWN trial. Osteoporos Int. 2008;19(5):699–707. doi:10.1007/s00198-007-0520-z
 6. Maninger N, Wolkowitz OM, Reus VI, Epel ES, Mellon SH: Neurobiological and neuropsychiatric effects of dehydroepiandrosterone (DHEA) and DHEA sulfate (DHEAS). Front Neuroendocrinol 2009;30:65-91.
 7. Sripada RK, Marx CE, King AP, Rajaram N, Garfinkel SN, Abelson JL, Liberzon I: DHEA enhances emotion regulation neurocircuits and modulates memory for emotional stimuli. Neuropsychopharmacology 2013;38:1798-1807.
 8. Buoli M, Caldiroli A, Cumerlato MC, Serati M, de NJ, Altamura AC: Biological aspects and candidate biomarkers for psychotic bipolar disorder: A systematic review. Psychiatry Clin Neurosci 2016;70:227-244.
 9.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *