Диети

Диета: няколко съвета за балансирано хранене

Диета: няколко съвета за балансирано хранене

Диететиката е истинска наука, която може да изглежда сложна. Защото не е ли твърде сложно да дадете на тялото си правилните хранителни вещества, без недостатъци или злоупотреби, с приятна балансирана диета?

Как да приготвим здравословни рецепти, които спазват тези диетични принципи, като същевременно запазват удоволствието от вкуса?

Докато прибягването до професионалист (диетолог) винаги предоставя много полезна помощ, също така е възможно да подобрите вашата диета и тази на цялото семейство, като следвате няколко прости правила, без да се разочаровате.

В тази статия споделяме с вас нашия опит в микро храненето, хранителните добавки и ви даваме някои диетични съвети за балансираното ви ежедневно хранене, с прости принципи: намалете рисковите храни, увеличете здравословните храни и се отдайте на себе си!

Диета, мазнини, добри липиди, месо и добри протеини

Знаем, че мазнините не са много полезни за вас.

По отношение на храненето говорим за „наситени липиди“, които съответстват главно на животинските мазнини (и някои нагрети масла) и чийто излишък и натрупване в организма е в основата на множество нарушения (от наднорменото тегло, кръвообращението и т.н. ).

Лош късмет, ще кажат някои, това е и това, което се среща в пържени картофи, пържени храни и други пици или студени меса … От друга страна, добрите липиди („ненаситени“) са от съществено значение за организма и те играят ключова роля в много функции (нервна, очна, сърдечна и т.н.).

Някои като Омега 3 и особено DHA са особено важни. Те също са лесни за разпознаване, защото най-често са в течна форма (растителни масла). Омега 3 присъства много в мазна риба (сьомга, сардини и др.) И някои семена (рапица, орехи, чиа), дори ако те остават с ниско съдържание на DHA.

Що се отнася до месото, което днес също е поставено под въпрос по етични и екологични причини, очевидно е, че западните популации са го прекалили в значителни пропорции в продължение на 30 години (повече от три пъти повече от необходимото), което също има отрицателни последици за консумацията на храна .

Протеините, съставени от аминокиселини, които са градивните елементи изграждащи всички наши тъкани са от съществено значение ежедневно, в правилните пропорции: без липса или излишък.

Диетичен еталон: имате нужда от 50 грама протеин на ден за възрастен.

Ще подобрим значително диетата си с тези няколко прости насоки

Увеличете дела на растителните протеини (зърнени и бобови култури: грах, соя, киноа). Пропорционално намалете дела на животинските протеини и предпочитайте меса с ниско съдържание на „наситени мазнини“. Покриването на 100% растителни нужди от протеини е очевидно възможно (вегетарианска диета) с няколко прости диетични указания, но които може да изискват професионална помощ.

Две конкретни точки на бдителност в този случай: диетата на растящите млади хора и задължителният прием на витамин В12 в хранителните добавки. (Имаме две формули: Мултивитамини и минерали и В12 + Йод и Селен, за тези ситуации).

За подобрена диета заложете на пресни зеленчуци и плодове! Известните „5 плода и зеленчука на ден“ са много добро основно диетично правило! Не се колебайте обаче да увеличите дела, така че плодовете и зеленчуците да са основната част от вашата балансирана диета. Очевидно е за предпочитане да се консумират плодове и зеленчуци, които са сезонни, пресни и възможно най-местни.

Диета: пълнозърнести храни и бобови растения

Нахутът, широкият фасул, разцепеният грах, белият и червеният боб и лещата са ценни съюзници за добрата ежедневна диета. Истински основни неща в диетологията.

Говорихме за тях за приема на протеини, но те са богати и на витамини и минерали, включително калий, който играе важна роля в регулирането на задържането на вода.

Пълнозърнестите храни са много добра храна (с 10% протеин, фибри от витамини от група В). Тяхното високо съдържание на фибри ги прави засищащи храни, които намаляват нежелания глад за закуски, като същевременно помагат за подобряване на храносмилателния комфорт.

Трябва да се отбележи, че препаратите за закуска „със зърнени храни“, насочени главно към деца, са особено богати … на захари.

Вземете предвид ефектите от готвенето

Готвенето е важна стъпка за много храни, но трябва да обърнете внимание и на някои правила по отношение на чувствителните витамини и минерали. Лошо адаптираното готвене може да навреди на добрата диета.

Витамин С се разгражда много лесно от всички температури на готвене (включително най-ниските): за него пресните плодове, особено цитрусовите плодове, остават основата на приема.

Готвенето при ниска температура е най-малко влошаващо за другите витамини и минерали.

При готвене на зеленчуци във вода: някои от минералите им (включително калий, който вече споменахме) ще преминат във водата за готвене (феномен на осмозата): не го осолявайте прекалено много, за да може този да бъде годен за пиене, за да възстанови тези избягали минерали!

За да улеснят тези ежедневни баланси, хранителните добавки предоставят целенасочена, дозирана и лесна помощ.

Загрижен за осигуряването на най-добрите хранителни добавки, нашият екип от Argalys е проектирал гамата „Essentials“, отговаряйки на реалните нужди, чийто дизайн също е част от отговорна логика, като дава гордост на местните партньори.

Нашите добавки са резултат от постоянно сътрудничество с експерти диетолози и натуропати за по-добро ежедневно здраве. Предназначени са за всички възрасти, диети и начин на живот и в съответствие с настоящите етични очаквания.

Не се колебайте да се свържете с нас, за да разберете повече за нашите хранителни добавки и по този начин ефективно да насочите вашите нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *