Здраве

Дишайте спокойно: Ето как да поддържате здрави бели дробове

Дишайте спокойно: Ето как да поддържате здрави бели дробове

Заедно със сърцето белите дробове са сред най-важните органи. Ето защо е разумно да предприемете активни стъпки, за да ги поддържате здрави. Инвестицията в здравето на белите дробове ще ви донесе дивиденти, точно както инвестицията в здравето на сърцето. 

Ето няколко съвета за оптимално здраве на белите дробове.

Откажете се от пушенето

Ако пушите, предприемете активни действия, за да откажете цигарите. Вашият лекар може да ви свърже с различни програми за отказване от тютюнопушенето. Ако членовете на семейството ви пушат, насърчете ги също да спрат, за да намалите излагането си на пасивно пушене.

Тютюнопушенето води до няколко сериозни белодробни заболявания, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), хроничен бронхит, емфизем и рак на белия дроб. Пушенето на тютюн или на каквото и да е друго вещество дразни белите дробове, което води до възпаление. Това възпаление често е фактор за много белодробни заболявания.

Откажете се от електронните цигари

Има много неизвестни относно използването на електронни цигари. Изследванията все още не са установили ясна връзка между изпаряването и белодробните заболявания. Въпреки това има достатъчно неофициални данни, които сочат, че изпаряването не е полезно за здравето на белите дробове. Електронните цигари произвеждат редица токсични химикали, които могат да причинят белодробни заболявания, както и сърдечни заболявания.

Електронните цигари съдържат и акролеин – хербицид, използван предимно за унищожаване на плевели. Той може да причини остро увреждане на белия дроб и ХОББ и може да причини астма и рак на белия дроб. Освен това изпаряването се свързва с чести обостряния на астмата и може да доведе и до повтарящи се пневмоторакси (колапс на белия дроб). Ако използвате изпаряването като средство, което да ви помогне да се откажете от тютюнопушенето, други продукти, като лепенки и дъвки, може да са по-добрият начин.

Намалете до минимум излагането на замърсители в помещенията

Газът радон е свързан с увреждане на белите дробове. Радонът е естествено срещащ се газ, който се издига под земната повърхност. Този газ може да се задържи в жилища, които се намират върху зони, излъчващи радон, и да увреди белите дробове. Комплекти за изследване на радон се предлагат в повечето магазини за техника.

Също така избягвайте прекомерното излагане на силни разтворители и други промишлени химикали, както и на прахови частици като дървени стърготини, които могат да раздразнят белите дробове. Винаги носете подходящи филтриращи устройства, когато работите с материали или химикали, които могат да увредят белите ви дробове. Ако живеете в близост до магистрали или други източници на замърсяване, обмислете възможността да инвестирате във висококачествен HEPA филтър за дома си.

Поддържането на дома ви без мухъл и инсталирането на детектори за въглероден окис у дома са други мерки за поддържане на белите дробове здрави.

Намалете до минимум излагането на външни замърсители

Консултирайте се с местния орган, отговарящ за качеството на въздуха, за дните, в които нивата на замърсяване са завишени. В тези дни избягвайте да спортувате на открито. Ако живеете в райони, предразположени към пожари или други източници на значително замърсяване, инвестирайте във висококачествен HEPA филтър и останете на закрито. В тези дни хората с астма или други белодробни заболявания могат да бъдат значително засегнати. Избягвайте излагането на азбест, прекомерен прах, химикали и токсини на работното място. Носете подходящи предпазни средства, като маски за лице и респиратори, когато сте в близост до дразнители и прахове, пренасяни по въздуха.

Намалете риска от инфекции

Американската белодробна асоциация препоръчва редовно миене на ръцете за обща хигиена и за намаляване на риска от инфекции. Много от инфекциите на горните дихателни пътища могат да бъдат избегнати чрез обикновено миене на ръцете. Дезинфектантите за ръце, които съдържат поне 99 % алкохол, са добри заместители, когато нямате на разположение сапун и вода. По-ниските концентрации на алкохол може да не са ефективни за предотвратяване на много респираторни инфекции. Практикувайте добра устна хигиена, като миете зъбите си ежедневно. Това ще ви помогне да предотвратите заразяването на белите дробове с микроби от устата. 

Извършвайте редовни прегледи

Посещавайте редовно Вашия лекар. По време на профилактичния преглед той ще преслуша дишането ви и ще обърне внимание на всички ваши притеснения. Много белодробни заболявания могат да бъдат по-лесно овладени, ако се открият рано. Редовните профилактични прегледи са важна част от поддържането на здравето на белите дробове и откриването на проблеми.

Правете физически упражнения

Упражненията са полезни по много причини, а здравето на белите дробове е само още една, която може да се добави към списъка. Когато сте физически активни, сърцето и белите дробове работят по-усилено, за да осигурят допълнителния кислород, от който се нуждаят мускулите ви. Както редовните упражнения укрепват мускулите, така укрепват и белите дробове и сърцето. Ако сте със затлъстяване, отслабването може да помогне за подобряване на функцията на белите дробове, да предпази астмата от влошаване и да намали риска от обструктивна сънна апнея. 

Практикувайте дълбоко дишане

Дихателните упражнения могат да направят белите ви дробове по-ефективни, а дълбокото дишане може да помогне за възстановяване на функцията на диафрагмата и да увеличи капацитета на белите дробове. Целта е да се изгради способност за дълбоко дишане по време на всяка дейност, а не само по време на почивка. Дишането с присвити устни намалява броя на вдишванията и поддържа дихателните пътища отворени по-дълго, което позволява на повече въздух да влиза и излиза от белите дробове, за да можете да бъдете по-активни физически. Диафрагменото дишане, или „коремното дишане“, включва пълно ангажиране на стомаха, коремните мускули и диафрагмата при дишане. Това означава, че при всяко вдишване навътре диафрагмата се изтегля активно надолу. По този начин диафрагменото дишане помага на белите дробове да се запълват по-ефективно.

Здравословно хранене

Изследванията показват, че промените в начина на живот, включително спазването на богата на хранителни вещества диета, могат да помогнат за защитата на белите дробове и дори да намалят увреждането на белите дробове и симптомите на заболяването. Богатите на фибри сложни въглехидрати, пресните плодове и зеленчуци и богатата на протеини диета могат да допринесат за по-доброто здраве на белите дробове. Приемането на четири до шест малки хранения дневно позволява на диафрагмата да се движи свободно и да пълни белите дробове с въздух и да ги изпразва по-лесно.

Ако искате да се погржите допълнително за здравето на белите си дробове, можете да го направите и като приемате хранителна добавка като Бронхо Клийнър. Благодарение на специално подбраните съставки, Бронхо Клийнър помага на белите дробове и бронхите да се пречистят, за да може да дишате спокойно и да се чувствате добре. 

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *