Проблеми и заболявания

Доказаните естествени средства против тревога и стрес (списък)

Доказаните естествени средства против тревога и стрес (списък)

Съвременният динамичен живот е изпълнен със стрес, който значително може да отслаби имунната ни система и да предизвика различни последствия като хормонален дисбаланс, проблеми със съня, проблеми с настроението и теглото и много други. Всяка година в цял свят се изписват милиони рецепти за лекарства против тревожност, което ги прави сред най-често предписваните лекарства. Но тези медикаменти невинаги оказват желания ефект, а в много случаи не могат да се използват поради здравословни съображения. За съжаление тези медикаменти могат да причинят и неблагоприятни странични ефекти (включително силно пристрастяване).

Поради подобни причини все повече хора се обръщат към естествените природни средства, за да контролират тревожността си и да се справят със стреса. Днес ще говорим именно за такива дарове на природата и тяхната полезност за борене на тревожността.

Тревожност – що е то

Тревожността произхожда от мозъчните амигдали, две бадемови структури (по една във всяко полукълбо), които модулират реакцията на тялото на стрес. Те действат подобно на система за наблюдение: когато възприемаме опасност, реакцията на стреса на тялото бие тревога и отделя коктейл от хормони, включително адреналин и кортизол. Това подготвя тялото да се бие, да избяга или да се вцепени на място. 

Свръхбдителността, придружаваща този отговор, е от ключово значение за оцеляването ни. Но когато “алармата” заседне във включено положение, свръхбдителността се превръща в безпокойство. Ускореният пулс, свиването на стомаха и усещането, че мислите преминават твърде бързо и всичко се случва твърде бързо – за това говорим. 

Билкови средства за облекчаване на тревога и стрес 

Различни части от растения – семена, плодове, корени, листа, кора и дори цветя – в продължение на хилядолетия са били използвани като лекарства в много култури. Археолозите са открили доказателства, че използваме растения с медицинска цел от поне 600 века! 

Между нашата непрекъсната работа и личен живот е трудно да се намери баланс, особено в 21-ви век. При ускорения ритъм на живот и непреходни предизвикателства като отглеждане на деца и осигуряване на грижи за възрастни, нормално е ежедневието ни да е съпроводено от тревожност. И вместо да посягате към антидепресанти, може да дадете шанс първо на природата да ви помогне. Ето с какви средства може да го направи. 

Ашваганда

Това е една от най-мощните билки в системата на Аюрведа и често се нарича „индийски женшен“. Тя е билка адаптоген, която намалява безпокойството, без да причинява сънливост, и помага за стабилизиране на реакцията на организма към стрес. Адаптогенът е вещество, което засилва цялостната устойчивост както на физически, така и на емоционален стрес.

Женшен

Женшенът е една от най-древните, популярни и задълбочено изследвани билки. Женшенът успокоява и повишава енергията, без да има прекалено стимулиращо действие. Може да бъде от полза за противодействие на стрес, тревожност и депресия, за което има данни в множество проучвания, например:

Витамин В-комплекс

Витамините от група В помагат за намаляване на стреса и подобряване на настроението. Витамин В6 трябва специално да се разглежда като естествено средство за лечение на симптоми на тревожност, тъй като един от признаците на дефицит на В6 е самата тревожност. Витамин В6 помага за повишаване на настроението, балансиране нивата на кръвната захар и поддържане функцията на нервната система.

Валериана

Установено е, че това растение увеличава количеството гама аминомаслена киселина (GABA) в мозъка, което помага за регулиране на нервните клетки и успокояване на безпокойството. Бензодиазепиновите лекарства действат на същия принцип.

Гинко билоба

Гинко билоба е едно от най-старите и впечатляващи растения в света. Вкаменелостите на гинко датират отпреди 270 милиона години! Въпреки че се смята основно като средство за подобряване на на паметта, гинко също намалява освобождаването на хормона на стреса кортизол, което го прави ефективен и за облекчаване на тревожността.

Друг позитивен ефект на гинко е, че повишава нивата на мозъчните химикали серотонин и допамин, които са от съществено значение за положителното настроение.

Магнезий

Магнезият има много важни роли в поддържането на здраво тяло, включително успокояване на нервната система и отпускане на мускулите (сбогом, мускулни крампи). Също така е жизненоважно вещество за функцията на GABA. Интересното е, че дефицитът на магнезий е често срещан дефицит при възрастни, така че помислете за тази добавка, когато проверявате възможностите за справяне с тревожност. Магнезият в хелатна или цитратна форма е най-полезен, тъй като се усвоява най-добре от организма.

Куркума

Куркумата е корен, който подобно на джинджифила, съдържа „фитохимикали“ с противовъзпалително действие. 

Куркуминът, който е една от основните активни съставки в куркумата, има особено мощни противовъзпалителни ефекти и е установено, че те са полезни за намаляване на тревожността, особено свързана с хроничен стрес.

Рейши

Рейши са вид лечебни гъби с богата история. Те също са адаптогени, които ни помагат да се адаптираме към стреса и изискванията на съвременния живот. Тези гъби ефективно регулират реакцията на стрес на тялото чрез своите тонизиращи действия върху надбъбречните жлези. Действат особено успокояващо и релаксиращо, противопоставяйки се на тревожността.

Лайка

Ако сте много напрегнати и изнервени, чаша чай от лайка може да ви помогне да се успокоите и да отпуснете нервите. Някои съединения в лайката (Matricaria recutita) се свързват със същите мозъчни рецептори подобно на лекарства като Валиум.

5-HTP

Получен от аминокиселината триптофан, 5-HTP (съкратено от 5-хидрокситриптофан) е предшественик на серотонина, който също помага за справяне с тревожността и лошото настроение. 5-HTP също повишава нивата на мелатонина, който е от съществено значение за добрия сън и хормоналния баланс. Препоръчват се 50 до 100 мг. до три пъти на ден.

Етерично масло от лавандула

Предимствата на етеричното масло от лавандула са открити преди повече от 2500 години. Наскоро то се превърна в едно от най-популярните етерични масла в света. В проучване, основано на доказателства от 2013 г., изследователите откриват, че приемането на 80 мг. капсули етерично масло от лавандула облекчава тревожността, нарушението на съня и депресията.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси 

  1. Gao JL, Lv GY, He BC, et al. Ginseng saponin metabolite 20(S)-protopanaxadiol inhibits tumor growth by targeting multiple cancer signaling pathways. Oncol Rep. 2013;30(1):292-8.
  2. Ernst E. The risk-benefit profile of commonly used herbal therapies: ginkgo, St. John’s wort, ginseng, echinacea, saw palmetto, and kava. Ann Intern Med. 2002;136(1):42-53.
  3. Bucci LR. Selected herbals and human exercise performance. Am J Clin Nutr. 2000;72(2 Suppl):624S-36S.
  4. Adams LL, Gatchel RJ. Complementary and alternative medicine: applications and implications for cognitive functioning in elderly populations. Alt Ther. 2000;7(2):52-61.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *