Здраве

Ефектите на добавките върху чревната флора

Ефектите на добавките върху чревната флора

Чревната микробиота се отнася до всички бактерии, които имаме в храносмилателния тракт. Съставят го стотици милиарди различни бактерии, като балансът между тях е крехък, но определящ за нашето здраве (усвояване на хранителни вещества, имунитет, устойчивост на стрес). Всеки ден нови проучвания демонстрират значението му за нашето благосъстояние.

Храна и микробиота

Диетата е основният фактор, който влияе върху състава и развитието на нашата микробиота. Като такива, минимално преработените храни, богати на неразтворими фибри, са най-добрите съюзници на „добрите бактерии“, които имат положително влияние върху функционирането на тялото.

Готови ястия, богати на добавки

За разлика от минимално обработените храни, приготвени вкъщи, ние намираме готови ястия, готови за консумация. Предложенията са безкрайни и тяхното развитие се разглежда широко като важна стъпка напред в спестяването на време за домакински задължения, не бива да се забравя.

През последните години наблюдаваме някои положителни развития в тези приготвени продукти, по-специално в ограничаването на съдържанието на сол и захар. Винаги има твърде много, но това е малко по-добре от преди.

От друга страна, съдържанието им на „консерванти“ добавки остава високо, по разбираеми причини. Продуктите трябва да се съхраняват по-дълго, да поддържат по-привлекателна текстура и да не насърчават развитието на нежелани микроорганизми (бактерии, плесени).

Хранителните добавки нарушават чревната микробиота

Аналогът на тази концепция за готови храни също е очевиден:

консервантите, които се съдържат, продължават да действат в червата ни и несъмнено нарушават микробиотата по много значителен начин.

Все още има малко изследвания по този въпрос, но изследователи от Университета в Масачузетс в САЩ проведоха проучване върху популация от мишки, за да разберат ролята на консервантите върху чревната им микробиота. Резултатите от последното потвърждават нежеланите ефекти на химичните агенти върху разнообразието и качеството на чревната флора на мишките.

Въпреки че тези заключения остават да бъдат потвърдени при хората, авторите на изследването вярват, че ефектите ще бъдат идентични при хората и че нарастването на храносмилателните патологии през последните петдесет години може да бъде свързано с увеличаването на загубата на кръв добавка.

Ето една добра причина да консумирате непреработени храни и да предпочитате „домашно приготвените“, у дома или далеч от дома и да умерите консумацията на храни, които нарушават чревната ви флора!

Приносът на продуктите на Argalys Essentiels

Vegaflore, комбинация от пре и пробиотици, ще ви позволи да възстановите баланса на увредената си микробиота, но здравословното хранене е най-добрият начин да я запазите след това!

А в продуктите на Argalys Essentiels ще намерите само няколко естествени добавки в малки количества (оризови трици, акациеви влакна), предназначени за разреждане на праховете за прецизната им дозировка във всяка капсула.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *