Здраве

Елиминиране на чревни паразити с природни средства

Елиминиране на чревни паразити с природни средства

Болки в стомаха след хранене? Проблеми с перисталтиката или изхождането? На всеки може да се случи да се сблъска с такъв тип дискомфорт. Вероятно тези сигнали на тялото подсказват за проблеми с чревния микробиом или наличие на чревни паразити.

Симптомите за присъствието им са по-често срещани, отколкото си мислите. Паразитите могат да бъдат много неприятен проблем, за който дори не подозирате, но има начин да се отървете от тях и то по естествен път. Първо обаче трябва да разберете какви симптоми задействат и как вредят на здравето ви.

Какво представляват паразитните инфекции

Паразитът е организъм, който живее върху или в гостоприемник и получава храната си от или за сметка на своя гостоприемник. С други думи, паразитът използва ресурсите на човека, в чието тяло живее и се възползва от неговата храна. По-лошото е, че паразитите могат да причинят заболяване при хората. Някои видове заболявания, причинени от тези организми, се лекуват лесно, докато други изискват по-продължително лечение и средства.

Има три основни класа паразити, които могат да причинят заболяване при хората: протозои, хелминти и ектопаразити. Примери за някои сериозни паразитни заболявания включват филариоза, малария и бабезиоза.

Как се заразяваме с паразити всъщност

Паразитите обикновено се придобиват чрез консумация на замърсена храна или вода, но хората с дисбалансирана чревна флора, висока чревна пропускливост или отслабена имунна система може да са по-податливи. Някои могат също да се разпространят чрез ухапване от комар или да се предадат на хората от животни като крави и прасета, които са заразени с паразити като Cryptosporidium или Trichinella.

Друга възможна причина за заразяване с паразити е яденето на свинско месо, особено ако то не е добре изпечено или сурово. Свинското месо може да има паразити и червеи поради лошите условия, в които обикновено се отглеждат прасета. Други видове необработено месо и морски дарове също могат да пренасят вредни организми, включително говеждо, черупчести и раци.

Паразитните инфекции с времето стават все по-често срещани и заради международните пътувания, ниската хигиена на обществени места и в заведения за хранене и поради други фактори.

Домашните животни са още един основен източник на паразити. Много собственици не осъзнават, че след като галят домашните си любимци, трябва задължително да си измият ръцете. Домашните любимци имат специфични навици за хигиена и поддържането ѝ, които включват облизване на козината им. Много пъти паразитите и техните яйца са именно там и се предават чрез допир.

Най-често срещаните чревни паразити и инфекции сред хората

Тения

Тенията е вид плосък червей, който живее в червата, където се прикрепя към чревната стена. Повечето хора с тения нямат никакви или имат много леки симптоми. 

Анкилостома

Анкилостомата е червей, който обикновено попада в тялото на човек заради нехигиенична почва. Името на червея описва начина, по който единият край на тялото му се стеснява във формата на игла.

Трематоди (метили)

Метилите са друг вид плоски червеи. Те се срещат по-често при животните, но и хората се заразяват с тези паразитни червеи. Метилите са малки по размер и имат заоблена форма. Тези червеи попадат в организма на човека чрез случайно поглъщане на питейна вода или консумация на сладководни растения.

Аскаридоза

Аскаридозата е инфекция с Ascaris lumbricoides или понякога Ascaris suum (тясно свързан паразит живеещ в прасета). Леките инфекции могат да бъдат асимптоматични. Ранните симптоми са белодробни (кашлица, хрипове); по-късните симптоми са стомашно-чревни, със спазми или коремна болка.

Трихинела и трихинелоза

Трихинелозата се причинява от ядене на сурово или необработено месо от животни, заразени с ларви на вид червей, наречен трихинела. Заразяването се случва често при някои диви месоядни животни като мечка, или всеядни животни като домашни прасета или диви свине.

Признаците, симптомите, тежестта и продължителността на трихинелозата варират. Гадене, диария, повръщане, умора, дискомфорт в корема често са първите симптоми на трихинелоза. Главоболие, студени вълни, кашлица, подуване на лицето и очите, болки в ставите и мускулни болки, сърбеж по кожата могат да последват на по-късен етап от инфекцията.

Токсоплазма гондии и токсоплазмоза

Токсоплазмозата е инфекция, причинена от едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma gondii. Тази инфекция може да възникне при хранене с недобре обработено, замърсено месо или морски продукти; ядене на храна, която е била замърсена от ножове, прибори, дъски за рязане; случайно поглъщане на паразита при контакт с изпражненията на котки, които съдържат токсоплазма. В повечето случаи инфекцията протича безсимптомно, но при някои тежки случаи причинява увреждане на мозъка, очите или други органи.

Знаци и симптоми за наличие на чревни паразити

Паразитите могат да живеят в червата в продължение на години, без да причиняват симптоми или да предизвикат появата на такива в по-късен стадий. Когато решат да напомнят за присъствието си, симптомите включват:

  • Болка в корема
  • Диария
  • Гадене или повръщане
  • Газове или подуване на корема
  • Дизентерия 
  • Обрив или сърбеж около ректума
  • Болка в стомаха или чувствителност
  • Умора
  • Намаляване на теглото и други специфични за конкретната инфекция.

Естествени средства за защита

Добрата термична обработка на месото е изключително важен фактор за предпазване от заразяване с чревни паразити. Измиването на зеленчуците, консумирането на месо само в срок на годност и измерването на температурата му по време на готвене са други полезни превантивни методи. Стриктната лична хигиена, редовното старателно миене на ръцете и почистване на цялата посуда, включително измиване и полиране, също минимизират риска от заразяване с опасни паразити.

Проучванията ни насочват, че някои билки и хранителни добавки могат да имат превантивно действие спрямо инфекциите с чревни паразити. Ето поглед към няколко ключови открития от наличните изследвания:

Берберин

В няколко предварителни проучвания е установено, че съединение, налично в различни билки като европейската берберис (Berberis vulgaris), берберинът се бори с чревните паразити.

Тиквени семки

Тиквените семки са природно средство с обещаващ потенциал, което съдържа високо количество аминокиселини, мастни киселини и съединенията берберин, кукурбитин и палатин.Предварително проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences през 2016 г., показва, че екстрактите от тиквени семки имат известна антипаразитна активност.

Противопаразитна диета

Диетата за очистване от паразити от организма помага да се убият вредните организми, живеещи в храносмилателната ви система, като се бори с лошите бактерии и гъбички, от които тези паразити живеят. Този тип прочистване включва спазване на диета, която не съдържа никаква захар и всички зърнени храни. По същество такъв режим е доста близо до палео диетата. Като антипаразитни храни можем да посочим чесън и лук, билки като риган и джинджифил, ананас, папая и техните сокове.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси

  1. Haque R. Human intestinal parasites. J Health Popul Nutr. 2007;25(4):387-391.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *