Проблеми и заболявания

Ето кои са хранителните добавки, с които да преборите стреса

стрес

Стресът е вечно присъстващ в наши дни. От здравословни и финансови проблеми до предизвикателства в работата и взаимоотношенията. Стресът, особено когато е хроничен, може да направи повече от това да ви накара да се чувствате раздразнителни и уморени. Може да увеличи риска от физически и психически проблеми, включително главоболие, безсъние, сърдечни проблеми, храносмилателни проблеми, депресия и тревожност.

Промените в начина на живот като здравословна диета и достатъчно движение са жизненоважни за намаляване на стреса. А тези, които търсят допълнително облекчаване на напрежението, могат да се обърнат към добавките – и някои изследвания подкрепят използването на определени витамини, минерали и билки. Но кои са всъщност ефективни и, което е по-важно, безопасни ли са? Ето осем от най-добрите добавки за стрес, според експерти.

Как витамините и минералите влияят на стреса?

Витамините и минералите са от съществено значение за ефективното функциониране на тялото. Тези хранителни вещества поддържат имунната ви система здрава, подпомагат растежа и развитието, регулират клетъчната функция, произвеждат ензими и хормони и поддържат вашите кости, тъкани и органи здрави. Те също играят жизненоважна роля за психичното здраве, включително стреса и тревожността, тъй като могат да повлияят на мозъчната функция, хормоните, невротрансмитерите и др.

Лошите хранителни навици могат да влошат стреса, което от своя страна увеличава нуждата на тялото от хранителни вещества. И ако имате дефицит на конкретно хранително вещество (поради лоша диета, здравословни условия или лекарства) – като витамини от група В – хроничният стрес може да влоши дефицита. Недостигът на хранителни вещества може да затрудни тялото да се адаптира към стреса, да промени производството и метаболизма на хормоните на стреса и да усложни ефектите от стреса.

Добавките ефективни ли са за облекчаване на стреса?

Известно е, че най-добрият начин да получите необходимите основни хранителни вещества е чрез балансирана диета с храни, богати на хранителни вещества. Но много хора не успяват да го постигнат, което потенциално води до недостиг на витамин D, B6, желязо и други. Ако има хранителни пропуски в диетата ви или изпитвате хроничен стрес, добре е да се обърнете за помощ към хранителните добавки.

Те наистина могат да играят поддържаща роля при управлението на стреса, но са най-ефективни, когато са интегрирани в цялостна стратегия за управление на стреса. Например някои адаптогени (вещества на растителна основа, които помагат за справяне със стреса), като ашваганда и родиола, и хранителни вещества, като магнезий и витамини от група В,  могат да помогнат за модулиране на стресовата реакция на тялото и да поддържат цялостното благосъстояние. Все пак добавките трябва да се използват като част от холистичен подход заедно със здравословна диета, техники за намаляване на стреса, редовни упражнения и адекватен сън.

8 добавки срещу стреса, препоръчани от експерти

Въпреки че никоя добавка не може да излекува стреса, експертите казват, че тези осем могат да помогнат за неговото намаляване. Имайте предвид, че винаги трябва да говорите с Вашия лекар, преди да добавите добавка към вашата рутина, особено ако имате някакви предшестващи заболявания, приемате лекарства или сте бременна или кърмите.

Ашваганда

Адаптогените помагат на тялото да се адаптира по време на стрес, тъй като взаимодействат с хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос на тялото, което инициира реакцията на стрес. Ашваганда, адаптогенна билка, често използвана в аюрведичната медицина, е обстойно проучена, което я прави привлекателен избор за хора, подложени на стрес.

Проучванията показват, че ашваганда е безопасна за употреба до три месеца, но дългосрочната безопасност не е установена.

Родиола

Родиола е билкова добавка, която обикновено се използва в традиционната медицина за подобряване на физическата и умствена жизненост. Като адаптоген се смята, че родиолата помага за регулирането на хормоните и мозъчните химикали, участващи в реакцията на стрес.

Изследванията показват, че родиолата е безопасна за употреба в продължение на шест до 12 седмици, но са необходими допълнителни изследвания, за да се определят нейните дългосрочни ефекти.

Мелатонин

Мелатонинът, хормон, известен предимно с регулирането на цикъла сън-събуждане, също играе роля в управлението на стреса. Помага за успокояване на тялото и ума, като насърчава релаксацията и намалява свързаните със стреса нива на кортизол, подпомагайки по-добър сън и цялостна устойчивост на стрес.

Стресът може да причини трудности при заспиване и дори минимално лишаване от сън може значително да повлияе на нивата на стрес. Тъй като мелатонинът подобрява качеството на съня, той може пряко и косвено да намали стреса.

Магнезий

Магнезият е от решаващо значение за регулирането на автономната нервна система (отговорна за кръвното налягане, сърдечната честота и други физиологични функции). Недостигът на магнезий се свързва с повишена тревожност, раздразнителност, безсъние и депресия. Тъй като дефицитът на магнезий може да влоши стреса и обратно, високите нива на стрес могат да изчерпят магнезиевите резерви, добра идея е хората, изпитващи хроничен стрес, да изследват кръвните си нива на магнезий.

L-теанин

L-теанин, аминокиселина, открита естествено в чаените листа, може да бъде полезна по време на стрес. Помага за модулирането на определени невротрансмитери – допамин, серотонин и GABA – които поддържат доброто настроение и спокойното, фокусирано състояние на ума.

Витамини от група В

Витамините от група В са неразделна част от синтезирането на невротрансмитери, които са от съществено значение за регулиране на настроението, като серотонин, допамин и GABA.  Недостигът на витамини от група В като ниацин (B3), фолат (B9), B6 ​​и B12 е свързан с повишен риск от стресови разстройства, тревожност и депресия, тя казва.

От друга страна, адекватният прием на витамин В подобрява устойчивостта на стрес чрез оптимизиране на синтеза на невротрансмитери и поддържане на здравословна реакция на стрес. Тестът за кръв или урина за витамин B може да помогне да се определи дали имате дефицит и може да се възползва от добавки с витамин B, предлагани като индивидуални витамини B или комплекс от всичките осем.

Витамин D

Известен като „слънчевия“ витамин, витамин D е критичен за регулирането на настроението. Ниските нива на витамин D са свързани с депресивни симптоми, нарушения в справянето със стреса и нерегулирани кортизолови ритми. Посрещането на вашите дневни нужди от витамин D (600 IU за мъже и жени на възраст от 1 до 70 години) чрез излагане на слънце, храни като мазна риба и обогатено мляко и добавки могат да подобрят устойчивостта на стрес.

Женшен

Женшенът е адаптоген, често използван при стрес. Женшенът може да подобри способността на мозъка да регулира надбъбречните жлези чрез хипоталамо-хипофизно-надбъбречната (HPA) ос (основната система за реакция на стреса на тялото, включваща хипоталамуса, хипофизните жлези и надбъбречните жлези). Наред с други функции, надбъбречните жлези произвеждат хормони в отговор на стрес, включително кортизол и норепинефрин.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *