Здраве

Ето кои са най-добрите добавки за балансиране на женските хормони

Ето кои са най-добрите добавки за балансиране на женските хормони

Редица опасения за здравето на жените са свързани с дисбаланси в хормоните, химическите пратеници, които засягат системите в цялото тяло. Дори леките отклонения в нивата на хормоните могат да имат значително въздействие върху здравето на жената, променяйки нейния растеж, метаболизъм, сексуална функция, възпроизводство и настроение.

„Хормонален дисбаланс“ е обобщен термин обхващащ много различни проблеми. Женското тяло е невероятно и може да се приспособи към естествените промени, които се случват през целия живот (като пубертет, менструални цикли и бременност), но когато тези дисбаланси съществуват в дългосрочен план, виждаме последствия и условия, които могат да засегнат много функции на тялото.

Някои витаминни дефицити са свързани със здравословни проблеми, свързани с хормоните, засягащи жените, а някои добавки са известни със способността си да облекчат симптомите, свързани с хормонален дисбаланс. Вижте кои добавки обикновено се препоръчват с цел поддържане на здравословен хормонален баланс при жените.

Кой трябва да обмисли използването на добавки за балансиране на хормоните?

Когато жените имат сериозни разминавания в нивата на ключови хормони или когато тези хормони не сигнализират правилно за функциите на тялото, те могат да изпитат хормонален дисбаланс или колебания, които могат да доведат до нежелани симптоми или свързани здравословни проблеми. Хормоните, които влияят върху менструалния цикъл на жените, сексуалната функция и репродуктивното здраве, са:

  • Естроген, който регулира менструалния цикъл
  • Прогестерон, който влияе върху менструалния цикъл и плодовитостта
  • Тестостерон, който влияе върху сексуалното желание, костната плътност и мускулната сила
  • Фоликулостимулиращ хормон (FSH), който влияе върху плодовитостта, като подпомага регулирането на синтеза на естрадиол (помага на яйчниците да произвеждат естрадиол, хормон, важен за възпроизводството), менструалния цикъл и производството на яйцеклетки.
  • Кортизолът, отговарящ са реакцията на тялото към стрес, води до сърдечно-съдови проблеми и пречи на храносмилането и възпроизводството

Какви витамини и добавки могат да помогнат за балансиране на хормоните?

Витамин D

Витамин D е важен за цялостното здраве и особено за имунитета и здравето на червата. Може да се получи от излагане на слънце, определени обогатени храни и добавки. Ако витамин D е нисък, толкова много неща не функционират правилно. Някой с ниско съдържание на витамин D не усвоява правилно калция, така че здравето на костите страда.

За да достигнете оптимални нива на витамин D (диапазон от 50 до 90 наномола на литър в кръвта), може да се наложи да приемате от 2000 IU до 4000 IU дневно. Тъй като хората прекарват по-малко време на слънце в наши дни и често носят слънцезащитен крем, дефицитът на D е широко разпространен и често срещан.

Витамини от група В

Витамините от група В са важни за регулирането на хормоните. Тялото се нуждае от тях, за да произвежда хормони. 

Витамин В6 се намира в много храни и може също така да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС, включително настроение, раздразнителност, забравяне, подуване на корема и тревожност. Този витамин се намира в риба, птици, картофи и плодове (с изключение на цитрусови плодове), наред с други храни. Може да се приема и като хранителна добавка, но не трябва да се приемат повече от 50 mg B6 на ден. 

Магнезий

Магнезият е минерал, който регулира мускулната функция, производството на енергия в клетките, нервната система и структурата на клетките. Ниският магнезий може да причини спазми и слабост. По-специално при бременни жени дефицитът на магнезий може да бъде признак на прееклампсия , форма на високо кръвно налягане, която може да бъде опасна, ако не се лекува.

Жените трябва да се стремят да консумират 310 до 320 милиграма магнезий на ден. Магнезият може да се намери в зеленолистни зеленчуци като спанак, както и в ядки, пълнозърнести храни и обогатени зърнени храни. Може да се приема и под формата на хранителна добавка. Магнезият може да помогне за облекчаване на някои симптоми на ПМС, включително мигрена. 

Омега мастни киселини

Омега 3 мастните киселини са необходими за противовъзпалителната имунна функция (намаляване на възпалението), както и за клетъчната комуникация и функция. Евтини и ефективни източници на омега 3 са ленено семе, семена от чиа и ленено масло.

Тялото не произвежда омега мастни киселини само, така че трябва да ги набавя от храна или добавки. Изследванията показват, че приемането на добавка, съдържаща 1 до 2 грама полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6 мастни киселини), може да помогне за намаляване на спазмите и други симптоми на ПМС. 

Маслото от вечерна иглика (което съдържа омега-6 мастни киселини) е специфична добавка, често използвана за намаляване на болката в гърдите при жени с ПМС. Някои проучвания показват, че може да помогне и при симптомите на менопаузата.

Адаптогени

Адаптогените са ядливи растителни екстракти, за които се смята, че помагат за облекчаване на стреса и помагат за възстановяване на баланса в тялото. Ашваганда е адаптоген, изследван и използван от години. Тя помага за успокояване на нервната система и производството на кортизол, което позволява човек да произвежда повече необходими хормони.

Водният екстракт от корен на ашваганда спомага за подобряване на качеството на съня и намалява нивата на кортизолов стрес сред участниците както при мъже, така и при жени. Ашваганда съдържа естествено срещащи се химикали, които могат да помогнат за успокояване на мозъка, намаляване на отока, понижаване на кръвното налягане и промяна на имунната система. Необходими са обаче повече изследвания, за да се подкрепи използването му като адаптоген.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *