Здраве

Хеликобактер пилори: Всичко, което трябва да знаете за тази бактерия

Хеликобактер пилори: Всичко, което трябва да знаете за тази бактерия

Какво е хеликобактер пилори? 

Хеликобактер пилори (H. pylori) е вид бактерия, която може да причини инфекция в стомаха. Ако развиете инфекция с H. pylori, може да нямате никакви признаци или симптоми. Но тя може да доведе до пептични язви, гастрит и дори някои видове рак на стомаха. Добрата новина е, че хеликобактер пилори може да се лекува ефективно с антибиотици и лекарства за намаляване на киселинността. В същото време, някои лесни стъпки могат да предотвратят развитието на инфекция. 

Какво може да предизвика хеликобактери пилори инфекция?

Все още не е известно как точно се разпространяват инфекциите с хеликобактери пилори. Бактерията е съжителствала с хората в продължение на хиляди години. Смята се, че инфекциите се разпространяват от устата на един човек на друг, например чрез целувка. H. pylori може да се разпространи и чрез контакт със замърсена вода или храна.

Рискови фактори

Децата са по-склонни да развият инфекция с H. pylori. Това до голяма степен се дължи на факта, че децата невинаги спазват подходяща хигиена. Околната среда и условията на живот на индивида могат да повлияят на риска от инфекция с хеликобактери пилори. Вашият риск е по-висок, ако:

 • нямате достъп до чиста вода;
 • сте консумирали храна, която не е била добре почистена;
 • живеете в едно жилище с други лица, които са се заразили с H. pylori;
 • живеете в пренаселени помещения.

Как да разберете, че имате хеликобактер пилори инфекция? 

Повечето хора, които са заразени с хеликобактер пилори, никога нямат симптоми. Ако изобщо се появят, симптомите могат да се появят и да изчезнат, като могат да продължат минути или часове. Ако все пак развиете инфекция, тя се проявява със следните симптоми: 

 • тъпа или пареща болка в стомаха (особено когато сте на гладно);
 • подуване на корема;
 • гадене;
 • необяснима загуба на тегло;
 • повръщане;
 • оригване;
 • лош апетит.

Как се диагностицира хеликобактер пилори инфекция? 

Ако имате симптоми на храносмилателно заболяване, може да се наложи да се изследвате за H. pylori. Съществуват няколко начина за диагностициране на инфекция с хеликобактери пилори, включително: 

Кръвен тест: Вашият лекар може да вземе кръвна проба от ръката или дланта на човека. Кръвната проба може да бъде изпратена в лаборатория за проверка за наличие на антитела срещу H. pylori.

Тест на изпражненията: За този тест ще трябва да вземете проба от изпражненията си. След това тя може да бъде изпратена в лаборатория за изследване на антигени в изпражненията или за изследване на култура на изпражненията.

Дихателен тест: С дихателния тест за урея може да се провери за необичайни нива на въглероден диоксид, което може да е признак за инфекция с H. pylori. Тестът включва двукратно вдишване в торбичка за събиране. Между предоставянето на дихателните проби ще консумирате хапче или течност с безвреден радиоактивен материал. След това медицинският специалист може да сравни двете проби, за да установи дали сте заразени с H. pylori.

Здравният специалист може да препоръча да се направи ендоскопия, ако резултатите от другите тестове са неубедителни. Тя позволява на лекаря да разгледа хранопровода, лигавицата на стомаха и част от тънките черва.

Как се лекува хеликобактер пилори инфекция?

Ако след направен тест ви бъде поставена диагноза хеликобактер пилори инфекция, ще ви бъде предложена ерадикационна терапия – комбинация от лекарства, предназначени да унищожат бактерията хеликобактер пилори. Ерадикационната терапия представлява комбинация от антибиотици и киселиннопотискащи лекарства, известна като тройна терапия. Антибиотиците убиват бактериите хеликобактер пилори, а киселиннопотискащото лекарство намалява стомашната киселина, за да могат да се излекуват всички язви. След като сте приемали ерадикационната терапия в продължение на предписаното време (обикновено една седмица), вероятно ще Ви бъде предложен дихателен тест, за да се уверите, че лечението е подействало.

Как да се предпазите от хеликобактер пилори инфекция?

Ако искате да избегнете хеликобактери пилори инфекция, добре е да правите няколко неща:

Мийте ръцете си често. Използвайте сапун и топла вода. Използвайте гел на алкохолна основа, ако нямате на разположение сапун и вода. Почиствайте ръцете си преди да се храните и след като използвате тоалетната. Почиствайте ръцете си, след като смените пелената на бебето.

Обработвайте храната си правилно. Инфекция може да се получи, ако пиете вода, която не е чиста, или ядете храна, която не е измита или приготвена правилно. Изплаквайте добре храната, преди да я приготвите или изядете. Приготвяйте храната докрай. Правилното боравене с храната ще помогне за унищожаването на всички бактерии, които може да има по храната. Пийте чиста вода от безопасен източник. Пийте само филтрирана или пречистена вода.

Не пушете. Никотинът и другите химикали в цигарите и пурите могат да влошат симптомите Ви. Попитайте Вашия лекар за информация, ако в момента пушите и се нуждаете от помощ, за да откажете цигарите. Електронните цигари или бездимният тютюн все още съдържат никотин. 

Не пийте алкохол. Алкохолът може да влоши симптомите Ви на киселини. Алкохолът също така увеличава риска от рак на хранопровода или стомаха. Попитайте Вашия лекар за информация, ако в момента пиете алкохол и се нуждаете от помощ, за да се откажете. 

Погрижете се за здравето си с помощта на хранителни добавки. Когато организмът ви е здрав и силен, вероятността да развиете инфекция е много по-малка. Ето защо, ако искате да избегнете развитието на хеликобактери пилори инфекция, приемайте:

 • Пробиотици – с тяхна помощ ще поддържате стомашно-чревния баланс в тялото си;
 • Витамин С – за здрава и силна имунна система;
 • Минерален комплекс – за да поддържате киселинния баланс в тялото си.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *