Здраве

Хесперидин: Цитрусовият биофлавоноид за мозъчно и сърдечно здраве

Хесперидин: Цитрусовият биофлавоноид за мозъчно и сърдечно здраве

Всички сме чували за витамин С, коензим Q10, слънчевия витамин Д, колаген и хиалуронова киселина, но колко от вас знаят нещо за хесперидин? Някои от споменатите се съдържат в цитрусовите плодове, включително хесперидина. Като за начало ще издадем, че той е биофлавоноид, но какво още и защо е полезен за мозъка и сърцето – ще откриете на следващите редове.

Какво е хесперидинът?

Хесперидинът е вид антиоксидант, наречен биофлавоноид. По-конкретно, той се счита за флавон, който е един вид флавоноид. Да, малко е сложно, но тези детайли имат значение, за да дадем цялостна представа за новия герой.

И така, флавоноидите са група от разнообразни съединения на растителна основа, които са много изобилни в плодовете и зеленчуците. Тези съединения попадат в по-голямата група антиоксиданти, наречени полифеноли.

Хесперидинът се намира предимно в цитрусовите плодове и подобно на други антиоксиданти, той има полезни противовъзпалителни свойства и положителен ефект върху имунната функция поради способността си за улавяне на свободните радикали. Флавоноидите също така упражняват много други защитни ефекти, като например антихипергликемични, антихиперлипидемични и антиканцерогенни ефекти.

Не само можете да си осигурите това съединение от цитрусови плодове, но се намира и под формата на добавки и дори се добавя към определени лекарства. В тези си форми той е изолиран в големи количества от корите на цитрусови видове като портокали и лимони.

Има проучвания, в които се описват неговите свойства против затлъстяване, като Hesperidin: A Therapeutic Agent For Obesity, както и неговите потенциални защитни свойства за профилактика на COVID-19. Публикацията е налична тук: Pharmacological Significance of Hesperidin and Hesperetin, Two Citrus Flavonoids, as Promising Antiviral Compounds for Prophylaxis Against and Combating COVID-19. В нея се предполага, че хесперидинът и хесперитин имат способността да блокират няколко механизма на вирусна инфекция и репликация и по този начин помагат на клетката гостоприемник да устои на вирусна атака. 

Ползи и области на приложение

Доказано е, че хесперидинът има следните полезни ефекти:

 • Антиканцерогенен ефект
 • Антихипертензивно средство 
 • Антивирусно средство
 • Антиоксидант
 • Антидиабетно средство
 • Хепатопротективен ефект
 • Противовъзпалителен агент

Въпреки че това съединение не е проучено толкова подробно, колкото някои други биофлавоноиди, има причини да се смята, че ползите от хесперидина могат да бъдат от полза при следните състояния:

 • Високо кръвно налягане
 • Симптоми на менопаузата
 • Симптоми на ПМС
 • Хемороиди
 • Различни алергии

Бори се с възпалението и оксидативния стрес

Проучванията показват, че хесперидинът може да подобри клетъчната антиоксидантна защита и значително да намали липидната пероксидация. Изглежда повишава нивата на антиоксиданти, включително глутатион, витамин С и витамин Е, и повишава активността на други полезни ензими. Това е чудесно за работата на имунната система и защита на организма. 

Според един доклад, публикуван в списание Oxidative Medicine and Cellular Longevity, „Цитрусовите флавоноиди притежават няколко биологични активности и са се очертали като ефикасни терапевтици за лечение на сърдечно-съдови заболявания”. Цитрусовите флавоноиди също улавят свободните радикали, подобряват глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност, модулират липидния метаболизъм.

Може да насърчи сърдечно-съдовото здраве

Хесперидинът може да помогне на кръвоносните съдове да функционират по-добре, като също може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и маркерите на възпаление.

Доказано е, че флавоноидите подобряват липидния метаболизъм и изглежда са способни да намалят нивата на LDL холестерол. Тази способност, плюс това, че инхибират окисляването, означава, че консумацията им има и превантивно действие срещу атеросклероза.

Може да помогне за защита на когнитивното здраве

Според доклад от 2019 г. има доказателства, че хесперидинът има невропротективни ефекти, което означава, че може да помогне за запазване функцията на нервните тъкани от увреждане, причинено от различни агенти. Изследва се и като средство за предпазване от невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон, Алцхаймер, Хънтингтън и множествена склероза.

Някои малки клинични проучвания са установили, че това фенолно съединение може да е от полза за когнитивната функция при здрави възрастни хора поради способността си да защитава мозъка и невроните от оксидативен стрес и възпаление. Това може да доведе до подобрен мозъчен кръвоток, подобрена когнитивна функция и памет.

Източници на хесперидин

Цитрусовите плодове са най-добрият източник на този антиоксидант, като някои от най-богатите източници включват:

 • Портокали и чисти портокалови плодове (различни видове, включително сладки и горчиви/кисели видове). Неохесперидинът е един изомер на хесперидин, който е горчиво съединение, намиращо се в горчив портокал (Citrus aurantium), което се използва за приготвяне на определени добавки.
 • Грейпфрут
 • Лимони
 • Лайм
 • Мандарини

Освен чрез тях, хесперидин може да се набави и с помощта на хранителни добавки на капсули, като тази на Swanson или като комбинация от цитрусови биофлавоноиди + хесперидин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *