Здраве

Храносмилателни ензими – видове и ползи за здравето

Храносмилателни ензими - видове и ползи за здравето

Доста често се говори за това колко важни са витамините и минералите за нашето здраве. Освен тях, на фокус попадат и пробиотиците, както и омега-3 и омега-6 мазнините. Но знаете ли, че за усвояване на много от храните, които ядем, са ни нужни храносмилателни ензими? Те са необходим и основен елемент за почти всеки процес, който се случва в човешкото тяло. Има специфични видове храносмилателни ензими, които изпълняват различни функции и днес ще ви разкажем за тях и защо са толкова важни.

За какво служат храносмилателните ензими

Ензимите са от съществено значение за храносмилането и осигуряването на клетъчна енергия. Има и протеолитични ензими, но те са друг вид (пак са храносмилателни, като разграждат протеините до техните градивни единици аминокиселините). Храносмилателните ензими като цяло разграждат храната ни, позволявайки на хранителните вещества и енергията да се абсорбират в кръвния поток. Тялото използва съхраняваните хранителни вещества и енергия за възстановяване на тъканите и клетките, които са в основата на всяко наше действие. 

Храносмилателните ензими подпомагат и разграждането на нишестето до прости захари, което може да предотврати или намали газовете и подуването на корема, може да намали и неприятни хранителни реакции и смущения в храносмилателния процес. Това е изключително важна информация и може да бъде полезна за хора с възпалителни чревни заболявания, висока чревна пропускливост, цьолиакия, глутенова непоносимост и други специфични проблеми.

Важността на храносмилателните ензими в частност е необходимо да се разбере, защото правилното разграждане на храната до хранителните вещества, от които се нуждаем, зависи от тях. Това означава, че колкото повече ензими имаме, толкова по-добре би се разградила храната благодарение на тях и следователно – ще имаме по-добре зареден и защитен организъм. Все пак храната е основното ни гориво и е добре да знаем как да извлечем максимума от него.

Кога не достигат храносмилателни ензими

Тук има няколко компонента, които влизат в отговора на въпроса. Както производството на колаген и костна тъкан, с течение на времето и естествените нива на храносмилателни ензими ще намалеят. Другият важен момент е, че храната невинаги осигурява адекватни количества ензими, които да отговарят на нуждите. Третият момент е, че има хранителни компоненти, които се съдържат в някои храни и могат да нарушат работата на ензимите. Ензимните инхибитори са молекули, които действат за забавяне на каталитичните ефекти на ензимите и такива се съдържат в бобови растения, в някои зеленчуци, както и в лекарствени медикаменти с активни съставки циметидин, еритромицин, ципрофлоксацин и други.

И последното важно уточнение тук: когато храната се готви при температура 120 градуса или по-висока, това унищожава почти всички естествено срещащи се ензими в храната.

Повечето от нас ядат храни, които са варени, като сотирани зеленчуци и варени картофи. Може да се опитаме да ядем сурови салати и смутита от пресни плодове, но реално повечето от нашите храни се приготвят при високи температури. Това означава, че дори живите и цветни зеленчуци, които ядем, може би не ни осигуряват тези важни ензими, ако ги готвим на прекалено висока температура. Именно затова добавките с храносмилателни ензими могат да се включат като още едно решение. 

Естествени източници на храносмилателни ензими

Плодовете, зеленчуците и други храни имат естествено голямо съдържание на храносмилателни ензими, макар и това в известна степен да зависи от начина, по който са отглеждани. Ето и кратък списък на някои от най-полезните и осигуряващи храносмилателни ензими плодове, зеленчуци и други храни:

 • Медът, особено суров, осигурява амилаза и протеаза.
 • Мангото и бананите имат амилаза, която също помага на плодовете да узреят.
 • Папаята има вид протеаза, наречена папаин.
 • Авокадото има храносмилателния ензим липаза, както и много ценни минерали.
 • Киселото зеле улавя някои храносмилателни ензими по време на ферментация, така ги предава и при консумация.

Храносмилателни ензими в MagHerbs – какво предлагаме

Храносмилателните ензими могат да се набавят и чрез хранителни добавки, които трябва да съдържат тези ензими. 

Webber Naturals е канадска компания производител на витамини и други хранителни добавки с чист състав и оптимално съотношение цена-качество. 

Един от най-новите ни продукти в тази категория е Храносмилателни ензими/Digestive Enzymes Webber Naturals, който съдържа най-важните ензими, сред които:

 • Бромелаин (от ананас) – подпомага храносмилането на протеини и осигурява противовъзпалителни свойства за организма, което е изключително важно за противодействие на оксидативния стрес и предотвратяване на заболявания като артрит.
 • Папаин (получен от папая) – помага за храносмилането на протеини и има противовъзпалителни и заздравяващи рани свойства.
 • Амилаза – съдейства за разграждането на нишестето до прости захари.
 • Бетаин хидрохлорид (HCL) – източник на солна киселина, може да бъде от полза на хора, които имат дефицит на стомашна киселина. HCL подпомага храносмилането на протеини и може да намали чувствителността към някои храни, която предизвиква гастроинтестинални симптоми.

Продуктът има следните характеристики, с които превъзхожда много други подобни:

 • Съставките имат противовъзпалителни свойства; 
 • Оптимално количество ензими в таблетка;
 • Включват 90 таблетки в опаковка, които стигат за цял месец
 • Без изкуствени оцветители, консерванти или подсладители; без алергени – млечни продукти, нишесте, захар, пшеница, глутен, мая, соя, яйца, риба, миди, животински продукти, сол, ядки или ГМО. Подходящи за прием от вегетарианци/вегани.

Още продукти, които имат определен вид ензими или са с по-богата формула, които може да ви препоръчаме:

 • Папая ензими / Papaya Enzyme NOW
 • Супер Ензими NOW
 • Храносмилателни ензими / Complete Digestive Enzyme Webber Naturals – разширена формула със серапептаза, целулаза, диастаза, малтаза и още ензими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *