Здраве

Имунната система – да я разберем, за да я подкрепим с правилните елементи

Имунната система – да я разберем, за да я подкрепим с правилните елементи

Настоящата ни глобална здравна обстановка изведе на преден план човешката имунна система. На фона на все още върлуващият SARS-CoV-2 и появата на нов щам на вируса в други страни, познанията за здравето стават още по-ценна валута. В същото време обикновеният човек има непълно или неясно разбиране за това как работи имунната система или как тя може да бъде модифицирана чрез промяна на храненето и спорт, дори и чрез съня. Макар и страхът да е налице, не трябва да му се оставяте, защото в ръцете си държите устройство с достъп до интернет. А това означава знание на една ръка разстояние. И днес в блога ни ще ви запознаем с това как работи имунната система, какви са основните ѝ механизми и защо да разчитате на тях да ви опазят.

Накратко за имунната система на човека

Въпреки че имунната система е изключително сложна, важно е да се разберат някои основни правила за това как работи. Те не се променят в основата си, тъй като има вродени механизми, които се задействат и други, които се изграждат в момента на задействане. Различни са видовете медиатори, антитела, рецептори, протеини и други елементи, които участват в защитата ви.

Имунната система е може би най-усъвършенстваната част от човешкото тяло, като изключим мозъка – тази невероятна машина, пресмятаща милиони операции в секунда. Това е сложна мрежа от клетки и сигнални молекули, внимателно приспособени към вътрешната – тялото, и външната околна среда. Тези компоненти комуникират, активират, инхибират и синергизират помежду си, като в крайна сметка предпазват телата ни от заплахи, като същевременно минимизират негативните реакции. 

Имунната система може да се разглежда като съставена от два основни клона: вродена имунна система и адаптивна имунна система.

Вродената имунна система е така наречената „първа линия на имунна защита“, отговорна за генерирането на първоначалната реакция на заплахите за здравето. Физическите и химичните бариери са важни компоненти на вродената имунна система. Например, епителните клетки на гърлото и стомашно-чревния тракт са критични места за вродена имунна активност. Когато вродената имунна система се активира в отговор на заплаха, тя произвежда молекули, наречени цитокини, които призовават имунни клетки таргетирани към нашествениците.

Вродената имунна система е бърза, но не достатъчно прецизна. Поради това се нуждаем и от втория компонент на имунитета – адаптивната имунна система. Адаптивната имунна система използва „имунологична памет“ за разпознаване на чужди нашественици и стартиране на съответния имунен отговор чрез Т и В клетки. Изследванията показват, че както вродената, така и адаптивната система играят роля в това как телата ни реагират на текущата глобална здравна заплаха, което прави по-важно от всякога по-нататъшното разбиране как да подкрепим имунната система като цяло.

Какво може да направите, за да подкрепите имунитета

Има наистина безброй неща, които могат да се направят. От една страна, би било по-лесно да ви кажем какво не трябва да правите, за да не потиснете имунитета си или да му навредите. Например, тютюнопушенето и наркотиците, алкохолът и затлъстяването влияят негативно на защитните ви сили. Също имунитетът може да е компрометиран при възпалителни чревни заболявания като болест на Крон, автоимунни заболявания като Тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит и други. При такива заболявания изборът на храна и медикаменти е определящ за здравето като цяло, не само за имунната функция!

А сега да видим какво може да бъде полезно. Предлагаме ви три основни стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате имунната си система нащрек не само по време на глобалната пандемия от COVID-19:

  1. Детоксикирайте тялото си от токсини, ендокринни разрушители и химически агенти, които възпрепятстват нормалната имунна функция.
  2. Подкрепете своето метаболитно здраве с пълноценна на витамини и минерали диета, изследване за дефицити и прием на конкретни добавки;
  3. Подкрепете стабилната имунна функция с хранителни вещества, растителни продукти и проактивни действия – разходки, спорт, танци, плуване, каране на колело, йога и други.

Стъпка 1: Детокс

Знаете как всяка година в началото си поставяме за цел да започнем на чисто. Е, правим го често и по отношение на отслабването, отношенията си или други въпроси. И със здравето е подобно – никога не е късно да започнете с промяната, а още по-добре, ако е днес.

Разнообразие от токсини, включително замърсяване на въздуха, ендокринни разрушители и тежки метали, възпрепятстват нормалната имунна активност. Повишената телесна експозиция на токсини възпрепятства метаболитното здраве и съответната имунна функция. Изчистването на тези натрупани токсини от тялото ви може да позволи на вашата имунна система да функционира по-ефективно.

Вашето тяло има четири основни органа за детоксикация: червата, черният дроб, кожата и бъбреците. Подпомагането на тези пътища за елиминиране на токсините, както и нивата на глутатион заедно с витамин Ц (основният антиоксидант на тялото) могат да подпомогнат имунната ви система и цялостното пречистване.

Няколко конкретни стъпки за вътрешните системи за детоксикация:

  • Черва и микробиом: червата съдържат набор от полезни микроби, които подпомагат храносмилането, имунната функция и детоксикацията. Токсините в околната среда, като пестициди и химикали, нарушават баланса между добрите и лошите бактерии. Доказано е многократно, че богатството на чревния микробиом е определящ фактор за добра имунна функция и нормална работа на храносмилателната и мозъчната система. Затова си осигурете ферментирали храни в менюто, напитки като Комбуча, суплементи съдържащи пробиотични бактерии (пробиотици и пребиотици).
  • Черен дроб: този само генериращ се орган и метаболизира токсините, подготвяйки ги за отстраняване с жлъчката и изпражненията. За да поддържате здравословен поток на жлъчката, опитайте да включите в диетата си горчиви зеленчуци и билки, като рукола, кълнове от броколи, глухарче и бял трън.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *