Здраве

Имунно здраве: храни и хранителни добавки за укрепване на имунитета

Имунно здраве: храни и хранителни добавки за укрепване на имунитета

Няма универсална храна, която да е с вълшебно действие, но здравословното хранене съдейства за силна имунна система, която може да осигури по-скоростно възстановяване. Особено през зимния сезон това е важна тема и всяко нещо, което може да ни помогне да се предпазим от вируси, бактерии и други опасности, е добре дошло. 

Всичко започва с храната, затова и вие е време да ѝ обърнете внимание, ако още не сте. 

Най-важните храни за укрепване на имунитета 

Лимони и лайм

Когато става въпрос за имунно здраве, вероятно е витамин С да е първото нещо, за което се сещате. Витамин С е мощен имуностимулиращ витамин, който може да се бори с инфекциите и да помогне за предотвратяване на заболявания. Той има основна антиоксидантна роля в организма и всъщност един от най-добрите му източници са чушките.

Заедно с глутатиона това са най-мощните антиоксиданти които могат да предпазят клетките от увреждане като глутатион може да се набави и чрез броколи, карфиол, чесън, яйца и други храни, както и чрез хранителни добавки.

Гъби

Чага, рейши, пуешка опашка, шийтаке, майтаке, лъвска грива и кордицепс са някои  по-известни видове гъби с лечебно действие. Те имат имунобалансиращи свойства и съдържат антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Тези гъби могат да помогнат за подобряване на мозъчното здраве, както и за здравето на стомашно-чревната система. Могат да помогнат за облекчаване на тревожност и безпокойство и други проблеми.

Рейши е една от най-популярните гъби за подобряване на съня, настроението и имунното здраве. Чагата може да намали възпалението и в резултат на това да се овладее дадено заболяване, което протича с възпаление и да се позволи на имунната система да го пребори по-лесно. Пуешката опашка е невероятно известна със своите антиоксидантни ползи и подкрепа за имунното здраве. Лъвската грива е богата на биоактивни вещества в полза на имунитета, а кордицепсът е страхотен източник на полизахариди и е силен адаптоген (подпомага организма да се справя по-добре със стреса).

Чесън и лук

Чесънът и лукът са близки роднини със сходни здравословни ползи. Те се срещат в почти всяка кухня и култура по света и са използвани за борба с инфекциите в предишните хилядолетия. Тези мощни храни имат противовъзпалителни свойства и интересни съставки. Когато консумирате лук или чесън подпомагате здравето на сърцето, тоест имат кардиопротективно действие. Също подкрепят дейността на белодробната система, понижават нивата на триглицеридите и подпомагат понижаването на високото кръвно налягане.

Те са изключително лесни за употреба във всякакви ястия, могат да се консумират и сурови, и сготвени. подходящи са за употреба в месни и безмесни ястия, салати, както и за всеки хранителен режим.

Зехтин

Полезните мазнини от източници като зехтин, някои видове риба, маслини и ядки, също са важен компонент на имунната защита.

Зехтинът е бил използван в цялото Средиземноморие. Също така е едно от любимите масла на милиони хора по света за готвене, дресинги и овкусяване. Той е богат на здравословни мононенаситени мазнини, антиоксиданти, има противовъзпалително действие. Изследванията показват, че зехтинът може да подобри имунното ви здраве, да намали риска от инфекции и да предпази от имунно-медиирани възпалителни реакции.

Броколи

Добър източник на витамин С и бета-каротин, броколите съдържат и серни съединения, които според научните изследвания могат да увеличат производството на глутатион. По отношение на имунната подкрепа, глутатионът действа, като атакува свободните радикали, за да сведе до минимум потенциалното им увреждане. Това позволява на имунната система да се съсредоточи върху това да подобри действието си, а не да се възстановява от увреждане. 

Други източници на сяра са повечето кръстоцветни зеленчуци, които имат характерна лека миризма по време на готвене, като карфиол, бок чой и зеле.

Яйца

Адекватният прием на протеини е важен за поддържане на имунния отговор, а яйцата са чудесен избор за това, тъй като съдържат и хранителни вещества като витамин D, цинк, селен и витамин Е, от които тялото се нуждае за правилното функциониране на имунитета. Ако имате възможност, търсете яйца от кокошки, които са били на вегетарианска диета. Така може да си осигурите яйца с малко по-високи нива на омега-3 и витамини D и E. В търговските вериги се срещат и яйца обогатени със селен, който също е важен за имунитета и щитовидната жлеза.

Полезни хранителни добавки за укрепване на имунитета 

Освен богатия хранителен режим, който включва разнообразие от плодове и зеленчуци източници на антиоксиданти, месо и евентуално млечни продукти  (ако консумирате такива),  може да подсилите имунитета си с някои доказано работещи решения. Допускаме, че не всеки успява да се храни разнообразно и пълноценно през цялото време, а по време на боледуване хората имат нужда от допълнителна помощ, която лекарствата и хранителните добавки могат да им осигурят.

  • Глутатион – за него вече говорихме по-рано, затова ще ви покажем един вариант под формата на добавка – Глутатион / Glutation OstroVit (изчерпва се бързо)
  • Витамин D за имунно здраве – Витамин D е важен витамин, който повече прилича на хормон, отколкото на витамин, като се има предвид неговата функция в тялото. Витамин D засилва нашите естествени Т помощни клетки. Тези Т-клетки работят за потискане на възпалението и модулиране на имунния отговор, така че да са по-ефективни в борбата с патогените. Особено по време на зимния сезон, горещо съветваме да прекарвате Време на слънце всеки ден поне по 15 20 или 30 минути а в случай че това не е възможно и искате все пак по-добър резултат може да приемате Витамин Д3 MagHerbs или комбинация от витамин D и К като Калций + Витамин Д3 + Бор Argalys Essentiels.
  • Цинк – цинкът е един от най-често срещаните дефицити на хранителни вещества в модернизираните страни и е важно хранително вещество за имунно здраве. Експертите прогнозират, че почти 2 милиарда души (което е приблизително 25% от световното население) имат дефицит на цинк. Важна е формата, в която ще го приемате, затова препоръчваме Цинков Оротат Swanson  или Цинк Глюконат + Витамин С OstroVit. Може да харесате и комбинацията от андрографис, витамин С и цинк в продукта на Nature’s Way.
  • Пробиотици – тези полезни чревни бактерии отделят защитни вещества, които могат да включат имунната система и да попречат на патогените да останат в организма и да предизвикат заболяване. Интересно е, че пробиотиците също стимулират системния имунен отговор с увеличаване на производството на специфичен вид антитела, както е посочено в Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Има голямо разнообразие от полезни щамове на пробиотици, като производителите залагат на различни формули. Пробиотик-4 / ProBiotic-4 3 милиарда Swanson – 60 капсули е един вариант, а Пробиотик 30 млрд. активни пробиотици, 8 пробиотични щама / Probiotic 30 billion, 8 Probiotic StrainsWebber Naturals – 30 капсули е по-всеобхватен, с по-голям брой активни пробиотици и повече щамове. Има и специализирани продукти за жени като Пробиотик за жени / Probiotic Women`s Health 5 щама, 5 млрд. активни пробиотици + Червена боровинка Webber Naturals – 45 капсули с фокус върху урогениталното здраве.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *