Здраве

Искате да се погрижите за себе си през есента? Направете го с помощта на тези витамини и минерали

Искате да се погрижите за себе си през есента? Направете го с помощта на тези витамини и минерали

Нуждите на тялото ви естествено се променят през годината, а поддържащите билки и добавки могат да облекчат сезонните промени, така че да се чувствате най-добре през цялата година. Когато сезоните се сменят, от лято към есен, това може да се прояви като: 

  • Суха кожа
  • Отслабена имунна система
  • Проблеми със съня
  • Алергии
  • Промени в настроението.

За да можете наистина да се справите с тези състояния, добре е да подхраните тялото си с необходимите елементи. Ето кои са витамините и минералите, от които се нуждаете през есента, за да бъдете здрави и да се чувствате добре. 

Омега-3 мастни киселини

Със застудяването на времето може да забележите по-суха кожа. Това се случва най-често, защото във въздуха има по-малко влага. Освен това прекарваме повече време с включени отоплителни уреди, а това допълнително изсушава въздуха, което може да допринесе за сухата кожа. На следващо място, не се потим толкова много, така че кожата ни произвежда по-малко мазнини. И накрая, ако през лятото сте склонни да ядете повече риба, която съдържа хидратиращи кожата мастни киселини, оскъдната консумация на риба през студените месеци може да доведе до изсушаване на кожата. А и пием по-малко вода, защото не ни е толкова горещо, колкото през зимата. 

За да се справите с този проблем, консумирайте повече здравословни мазнини и приемайте хранителни добавки. Добавка с рибено масло, пълна с противовъзпалителни мазнини, ще ви помогне да хидратирате кожата отвътре. Търсете такава с идеално съотношение на омега-3 мастните киселини EPA и DHA. Ако сте веган и не можете да приемате рибено масло, друг хидратиращ вариант за здрава кожа и коса е добавка с мазнини, получени от масло от семена на касис. Изберете такава, която съдържа омега-3 мастната киселина ALA.

Витамин С

Като дете може би сте чували, че играта навън под дъжда води до „простуда“. Но истинските причини, поради които е по-вероятно да се разболеете през студените месеци, всъщност са съвсем различни. Изследванията показват, че температурата и влажността играят роля за предаването на вирусите. Например сухото и студено време е най-благоприятно за предаването на сезонния грип, сочат резултатите от изследванията. Друга причина, поради която болести като обикновената настинка се разпространяват повече през по-хладните месеци, може да се дължи на факта, че прекарваме повече време в затворени помещения. 

Студеното време може да окаже влияние и върху имунната система на организма, което ви прави още по-податливи на заразяване. В проучване, в което са разгледани клетки на мишки, взети от лигавицата на носа и другите дихателни пътища, по-ниските температури са променили способността на клетките да създават имунен отговор срещу обикновена настинка. 

Въпреки че витамин С не може да ви предпази директно от заразяване с вирус, той може да намали продължителността и тежестта на настинката, показват изследванията. Витамин С може също така да засили вродените и адаптивните имунни реакции и да помогне за разграждането на хистамина, ако страдате от алергии.

Екстракт от бъз

Черният бъз е друга забележителна добавка в подкрепа на имунната система. Учените смятат, че черният бъз може да ви даде тласък, като подобри активността на белите кръвни телца. Черният бъз съдържа и антоцианини – вид антиоксидант, който може да играе роля в регулирането на имунния отговор. Безопасен начин за консумиране на екстракт от черен бъз е под формата на хранителна добавка. 

Мелатонин и В6

Ако сте засегнати от смяната на времето, когато свършва лятното часово време, и чувствате, че сънят ви се разстройва, може да опитате добавка, която да ви помогне да се върнете в правия път и да ви гарантира всички ползи на адекватния сън. Недостатъчният сън се отразява на почти всичко в организма – от хормоните, през храносмилането, до стреса и имунитета. По време на сън тялото ни възстановява увредените клетки и се детоксикира, така че е изключително важно да си набавяме достатъчно количество сън. Приеман 20 минути преди лягане, мелатонинът може да спомогне за по-спокоен сън, а В6 помага за нормализиране на циркадния ритъм.

Витамин Д3

През есенните и зимните месеци вероятно прекарвате по-малко време на открито на слънчева светлина, което означава, че организмът ви произвежда по-малко витамин Д. Витамин Д се произвежда в кожата, когато тя е изложена на UVB светлина. Тъй като витамин Д подпомага имунната система, ниските нива на витамин Д се свързват с наскоро появили се инфекции на горните дихателни пътища.

Витамин Д е също така важно хранително вещество за настроението. Изследователите са забелязали, че хората, при които се наблюдава сезонно афективно разстройство (SAD) – разстройство на настроението със симптоми като умора и депресия, имат по-ниски нива на витамин Д в тялото си.  Добавянето на добавка с витамин Д3 може да бъде добър начин да поддържате цялостното си здраве, особено през месеците, когато не се излагате толкова много на слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *