Здраве

Качеството на Омега 3: индекс TOTOX и други критерии

Качеството на Омега 3: индекс TOTOX и други критерии

Какво представлява индексът Totox? Важен ли е?

Омега-3 мастните киселини EPA и DHA са особено крехки и чувствителни към окисляване. Всяко излагане на кислород във въздуха ще намали полезните им свойства. Този процес се засилва от светлината и топлината. Ето защо е препоръчително маслата, богати на основна Омега 3 (ALA), като орехово или ленено масло, да се съхраняват в малки бутилки, защитени от светлина, и да се консумират бързо.

Когато Омега 3 се окисляват, те губят повечето от своите интересни физиологични свойства. След определено ниво на окисление, тяхната консумация дори не се препоръчва, а вкусът им е неприятен (гранясал). Индексът TOTOX измерва всички различни форми на окисление на мастните киселини чрез обобщаване на резултатите от две измервания:

  • Пероксидното число (x 2);
  • Индексът p-Anisidine.

Индексът Totox е добър показател за действителното качество на използваното масло, въпреки че не е единственият критерий, който трябва да се вземе предвид (виж по-долу).

Индексът Totox: важен показател за качеството на маслата, богати на Омега 3

Индексите на TOTOX варират от нула (на теория) до над 50:

  • По-малко от 10: много малко окислено масло с много добро качество;
  • По-малко от 26: приемлив праг *, (максималната граница, приета от Световната организация за Омега 3 EPA и DHA („GOED“);
  • Над 26: силно окислено масло (например Totoxът на загрятото рапично масло често надвишава 50).

* Мащабни измервания, проведени в САЩ и Нова Зеландия, показаха, че значителна част (30 до 50%) от добавките Омега 3, предлагани на пазара имат индекс TOTOX по-голям от 26!

Процесът на производство на масло оказва влияние върху окисляването и TOTOX

Както беше посочено по-горе, нагряването, излагането на въздух и светлина са важни ускорители на окисляването. От това логично следва, че рибните или крилските масла, получени чрез горещо пресоване, имат средно значително по-висок TOTOX (15/20) от този на маслата, получени чрез ензимна екстракция при стайна температура.

Пазете се от търговски аргументи!

Декларацията за TOTOX не е задължителна и следователно не е рамкирана от разпоредби.

Някои недобросъвестни производители могат да отчитат ласкателни резултати, без всъщност да могат да ги проверят. Разумно е да има индикации за надеждността на лабораторията, извършила измерването. Сертифицирането по ISO 22000 гарантира по-специално прилагането на добри лабораторни практики.

Други критерии за качество, които трябва да се вземат предвид при избора на добавки Омега 3

1. Основно: съдържанието на DHA

DHA е най-трудната за синтезиране от организма форма на Омега, дори когато приемът на основна „Omega 3“ ALA (алфа-линоленова киселина) е задоволителен.

Всъщност се счита, че 10% от тези ALA ще бъдат трансформирани в EPA и само 1% в DHA (средно). Знаейки, че е необходимо да се осигури на организма 250 mg DHA / ден, би било необходимо да се консумират 25 g Omega 3 ALA на ден, т.е. дневни количества масло, богато на Omega 3 (рапица, орехи), по-големи от 50 грама (и дори двойно, ако вземем предвид възможното им окисляване!).

С изключение на честата консумация на мазни риби, DHA трябва да бъде снабдена с добавки, с определено и значително съдържание (порядък на величина: 250 mg / капсула).

2. Етиката и присъщото качество на маслата: интересна конвергенция

Маслата, получени от риба или крил, трябва да бъдат подложени на процес на филтриране и рафиниране, за да се освободят от замърсители и по-специално от тежки метали в резултат на замърсяването на моретата.

Водораслите, отглеждани в контролирана среда, не съдържат тези оригинални замърсявания и позволяват да се получи концентрация на DHA, еквивалентна на най-добрите рибени масла с по-леки процеси на екстракция и рафиниране (следователно по-малко окисляване). Водорасловите масла идват от устойчив производствен процес, усвоен по отношение на биологичното качество и без въздействие върху морската фауна = значително двойно предимство.

Другите растителни масла, богати на Омега 3 (рапица, орехи, лен, чиа и др.) не съдържат DHA в значителна част и следователно не представляват интерес за добавки: те трябва да се използват като основа в настоящата диета за салати и други със студено използване, за покриване на нуждите от ALA / EPA.

3. Омега 3 в мека капсула, а не в течност

Капсулирането е най-добрият начин за запазване на богатото на DHA масло от окисляване. Дори за хранителни масла, богати на Омега 3, очевидно налични в насипно състояние, препоръчваме: малки опаковки (представляващи консумация по-малко от един месец), в непрозрачни бутилки и съхранявани на тъмно при стайна температура.

4. Пазете се от нестандартни цени и зле идентифициран произход

Прилагането на всички изложени по-горе качествени правила изисква сложни производствени и контролни процеси, които очевидно имат значителни разходи, особено когато се извършват в Европа.

С изключение на специалните промоции, продуктите, които са много евтини или с дефиниран произход, могат да се окажат много несъвместими с обещанията, дадени от техния продавач.

Ако се съмнявате: поискайте от продавача сертификат за декларация от DGCCRF, който е задължителен за пускане на пазара на хранителна добавка във Франция, това е първа предпазна мярка.

Добавката Omega 3 DHA на Argalys

Измерването е извършено през май 2020 г., лаборатория във Франция, сертифицирана по ISO 22000.

Регистриран на номер 2018-12-436 в DGCCRF

Пероксидно число: 1.6

Индекс на анизидин Р: 3.6

Тотокс: 6,8 (т.е. 1,6 х2 + 3,6)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *