Здраве

Как да изберете витамини и минерали – форми на прием [сравнителен анализ]

Как да изберете витамини и минерали - форми на прием [сравнителен анализ]

Пълноценното хранене трябва да е приоритет на всеки, който иска да живее дълго и в добра форма. Няма да ви отегчаваме със списък на най-здравословните храни, но ако все пак искате да прочетете нещо на тази тема, вижте статията Диета: няколко съвета за балансирано хранене

Днес искаме да обърнем внимание към още един източник на полезни вещества, които могат да са витамини, минерали, пробиотици, билкови екстракти и други, а именно хранителните добавки. Те са допълнителната крачка напред, която правим към по-добро здраве, ако се борим с някакво заболяване, страдаме от дефицит на хранителни вещества или имаме нужда от подкрепа за имунитета (антиоксиданти), храносмилането (храносмилателни ензими), нормализиране на съня (мелатонин), спортното представяне (спортни суплементи) и други.

Най-важното за избора на витамини и минерали 

Един от най-често срещаните въпроси, които хората имат в тази връзка, е какви добавки да приемат като честота и форма, за да получат максимална полза от тях. Тогава вече въпросите стават много:

Кой щам пробиотик да приема за моя проблем?“

„Коя е най-добрата форма на рибено масло?

„Кой тип витамин D ми трябва?“

“Какъв калций ще ми помогне да избегна остеопороза?”

“Да пия ли витамин С или да го взема на капсули?”

Истината е, че навигирането в света на добавките може да ви замае главата, но ние сме тук, за да ви помогнем да се ориентирате по-лесно и да направите най-добрия избор. Тази статия е нещо като пътна карта в света на добавките и формите, които може да срещнете.

Основни форми на доставка на вещества в хранителни добавки – предимства и недостатъци

Хранителни добавки на таблетки и капсули

Таблетките са най-разпространеният и предпочитан носител на вложените съставки. Те са направени чрез компресиране на една или повече прахообразни съставки, за да се образува твърдо хапче с гладко покритие. След прием перорално съдържанието на таблетката се разпада в храносмилателния тракт.

Капсулите включват съставки, които са затворени във външна обвивка. Тази външна обвивка се разгражда в храносмилателния тракт и лекарството се абсорбира в кръвния поток. След това се разпределя и метаболизира по почти същия начин като съдържанието на таблетката. Различават се капсули с твърда обвивка и меки капсули.

Добре направената таблетка или капсула осигурява много ефективна система за доставяне, което я прави предпочитана форма от производителите за повечето фармацевтични лекарства. Това е така, защото години на внимателно контролирани клинични проучвания потвърждават, че таблетките са надеждни и ефективни за доставка на лекарствени вещества.

Таблетки и капсули могат също така да осигурят повишено количество активна съставка в сравнение с течен  продукт, гел или дъвчащи бонбони. Това съответно означава и използването на по-малко ексципиенти (помощни вещества). Ексципиентът е съставка, която не служи за активна хранителна цел и може да е добавена за постигане на стабилност, смилаемост или друго.

Таблетките и капсулите са най-подходящи за осигуряване на витамини, минерали и антиоксиданти чрез добавки, които не се нуждаят от големи дози (над 2 грама). Витамин С, витамини от група В, желязо, йод и други са подходящи за прием чрез таблетки. 

Плюсове на таблети и капсули:

 • Дълъг срок на годност
 • Концентрирана доставка на активни съставки
 • По-малко помощни вещества
 • Скрива лошите вкусове, ако има такива

Недостатъци на таблетки и капсули:

 • Може да са трудни за преглъщане поради голям размер
 • Не са подходящи за големи дози активна съставка
 • Наличие на алергени

Хранителни добавки на прах

Праховете имат предимствата – лесни за консумация и могат да включват по-големи дози (2 грама) от някои хранителни вещества. Активните съставки, намиращи се в прахообразните добавки трябва да имат или приятен вкус по възможност, тъй като вкусът на продукта ще бъде усетен. 

Прахообразните продукти също така трябва да съдържат съставки, които са разтворими в топла или студена течност и лесно да се разтварят само във вода.

Протеинът на прах е една от най-популярните добавки, които се консумират на прах. Това е и най-подходящата форма – доставянето на протеинови молекули в организма изисква твърде големи дози за таблетка или капсула, затова и прахообразната форма е по-подходяща. Същ така лесно се смесва с вода и лесно може да се овкуси.

Други хранителни вещества, които обикновено се срещат в прахообразните смеси, са аминокиселини с разклонена верига (BCAA), колаген, бета аланин, креатин и кофеин. Формулите за повишаване на имунитета също често се срещат в опаковки с пръчици, които лесно могат да се смесват с вода.

Плюсовете на прахообразната форма са:

 • Удобни за транспортиране и съхранение
 • Може да включва големи дози активни съставки

А недостатъците можем да определим като:

 • По-малко концентрирани активни съставки (възможно е да има повече помощни вещества)
 • Оценка на технологията на извличане на активните съставки
 • Наличие на алергени

Хранителни добавки в течни формули 

Течните формули обикновено имат същите видове съставки, предимства и недостатъци като прахообразните. Единствената разлика е, че те вече са смесени с течност и не е необходимо разтварянето ѝ в друга.

Течните добавки са най-подходящи за съставки, които често се срещат в прахове, като протеини, аминокиселини с разклонена верига (BCAA), креатин и кофеин. Микронутриентите, които обикновено може да получите от течни формули, са витамини и минерали, както и мултивитамини и мултиминерали (съвкупност от вещества от двете категории).

За съжаление течните добавки може също да съдържат и други съставки, които да нарушат качеството на продукта. В това число са емулгатори, консерванти, стабилизиращи агенти, оцветители, овкусители. Важно е продуктите, които избирате в течна форма, по възможност да имат минимален брой такива подобрители на вкуса и аромата. Ако пък има такива, то добре е да са от растителен произход и безобидни, например стевиол гликозиди, кафява захар, стевия и други.

Можем да споменем, че течните формули имат следните предимства:

 • Готови за директна консумация
 • Може да са за предпочитане за хора, които имат проблеми с храносмилането и избягват приема на капсули
 • Не е необходимо да се смесват с други течности
 • Може да включва големи дози активни съставки
 • Недостатъците им обаче също не са малко:
 • Може да са по-скъпи и трудни за транспортиране
 • Трудно се добавят неразтворими съставки
 • Може да има повече помощни вещества
 • Добавени подсладители, овкусители, ароматизанти (може да има и алтернативни)
 • По-кратък срок на годност за някои продукти

Форми на Витамин С

Витамин С е силен антиоксидант, който предотвратява оксидативното увреждане на клетките и подпомага имунната система, здравето на сърцето, съдейства за понижаване на холестерола и кръвното налягане.  Но витамин С има и други свойства – той също така повишава усвояването на желязо, като това помага на кръвта да пренася кислород.

Естествените източници на витамин С са много, основно плодове и зеленчуци. Що се отнася до хранителни добавки, търсете на етикета съставка „аскорбинова киселина“ (това е научното име на витамин С). В същото време е важно продуктът да не съдържа консерванти, емулгатори и други подобни.

В някои формули ще срещнете витамин С заедно с добавени шипка и биофлавоноиди като в продукта Витамин С Natural Factors. Те се използват с цел да се подобри ефективността на усвояване на витамина, а шипката също е източник на вит. Ц.

Форми на Магнезий 

Сърцето и мозъкът зависят от магнезия, за да работят нормално. Магнезий е нужен и на мускулите и нервите, за да работят оптимално. Клетките се нуждаят от магнезий, за да произвеждат енергия, поради което магнезиевият дефицит може да причини хронична умора. 

Магнезий може да се осигури от много храни, като зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, семена и ядки и други. Ако има нужда да се осигурява чрез суплементация, ето как да прецените каква магнезиева добавка да изберете:

 • Магнезиев глицинат: силно абсорбируем и подходящ за хора, които имат нужда от коригиране на магнезиев дефицит
 • Магнезиев цитрат: подходяща форма за подобряване на храносмилането и преодоляване на запек
 • Магнезиев хелат: отлично усвоим от тялото и оптимално бионаличен. Този тип възстановява нивата на магнезий в цялото тяло и превъзхожда останалите видове магнезий като благоприятна за храносмилателната система. 

Форми на Витамин D

Витамин D е известен като “слънчевият витамин“ и е доста различен от повечето други витамини. Той също така е и хормон в организма. Какво е толкова специалното при витамин D? Дефицитът на витамин D е често срещан и обикновено остава недиагностициран, тъй като хората смятат, че е достатъчно да останат 10-15 минути на слънце, за да си го “вземат”. В много случаи това не е достатъчно, а ако хранителният режим също не го осигурява и има фактори, които нарушават абсорбцията му, възможно е да има недостиг.

Тогава добавките могат да бъдат от полза, но каква форма да изберете? Най-добрата форма на витамин D е витамин D3 или холекалциферол, която подпомага абсорбцията на калций в организма. Ако тялото няма достатъчно витамин D, червата няма да могат да абсорбират важни минерали като калций, а това може да компрометира здравето на костите, причинявайки дефицит на калций. Ето защо витамин D е толкова важен не само заради самия себе си, но и заради други хранителни вещества.

Нашето предложение за Витамин D като холекалциферол е Витамин Д3/Vitamin D3 400 IU MagHerbs в меки желатинови капсули.

Форми на Калций 

Калцият е необходим за поддържане на всички функции на опорно-двигателния апарат, както и за нормална циркулация на кръвта. Заедно с витамин D те работят за здравето на костите, като са изключително важни във всеки период от живота за правилен растеж на тялото в детска и юношеска възраст, след това – за поддържане на оптимална костна маса и хормонален баланс.

Тялото не може да произвежда калций и поради това е важно да си го набавяме чрез храни и добавки. Няколко различни вида калциеви съединения се използват в добавките. Всяко съединение съдържа различни количества елементен калций, като възможните форми са:

 • Калциев карбонат (40% елементен калций)
 • Калциев цитрат (21% елементен калций)
 • Калциев глюконат (9% елементен калций)
 • Калциев лактат (13% елементен калций)

Двете основни форми на калциеви добавки са карбонат и цитрат. Калциевият цитрат се абсорбира еднакво добре, когато се приема със или без храна и е форма, препоръчвана за хора с ниски нива на стомашна киселина, възпалително заболяване на червата или други нарушения на храносмилането. Калциевият карбонат пък има по-голямо съдържание на елементен калций, което също го прави оптимален избор.

Имайте предвид, че калциевите добавки могат да взаимодействат с различни лекарства, предписвани с рецепта, включително лекарства за кръвно налягане, синтетични хормони на щитовидната жлеза, бифосфонати, антибиотици и някои блокери. Ако приемате такива медикаменти посъветвайте се с лекаря си относно възможните взаимодействия и дозировка.

Ние от MagHerbs можем да ви предложим изключително голямо разнообразие от продукти, като имаме и всички от гореспоменатите видове добавки. Ще ги видите точно в края на статията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *