Здраве

Как да подпомогнем здравето на косата, кожата и ноктите

Как да подпомогнем здравето на косата, кожата и ноктите

Можете ли да направите кратка калкулация на месечният си бюджет, свързан с вашия външен вид и красота? Колко различни видове козметични и лекарствени продукти на месец закупувате общо? Колко от тяхса свързани с външният вид и състоянието на вашата коса, със здравето на ноктите или на кожата ви?

Можете ли да сметнете общият брой на шампоани, гелове, кремове, маски, лосиони, масла, балсами и други, които ползвате ежедневно, за да подхраните и да стимулирате косата ви да изглежда по-обемна, ноктите ви да не бъдат толкова чупливи, а кожата ви да е по-мека и гладка? Предполагаме, че сметката изобщо няма да бъде малка. И ви разбираме!

Кои са най-честите вредни фактори, които се отразяват на кожата, ноктите и косата?

 1. Прекомерното излагане на неприветливо време, силен вятър, влага, изгарящо слънце.
 2. Постоянно термично обработване на косата с преси, сешоари, маши, боядисване, изсветляване и други.
 3. Агресивно или непрофесионално трениране.
 4. Използването на некачествена и прекалено много козметика.

Но освен външните фактори, които се отразяват на нашата красота, то имайте предвид, че здравето на косата, на ноктите и на кожата ни до голяма степен зависят и от нашето вътрешно здраве. Има определени фактори, които биха довели до неприятни последици върху външната ни красота. Сред тях са:

Нездравословно и непълноценно хранене, без прием на достатъчно хранителни вещества, минерали и витамини. В това число провеждането на нискокалорични и небалансирани диети. Здравето им може да се отрази и при проблеми с храносмилателния тракт и неправилно усвояване на приетите вещества от организма.

Преумора, хроничен стрес, постоянно напрежение и натоварване. Освен небалансираното хранене, то и небалансираният начин на живот се отразява върху вътрешното и външно здраве на човешкия организъм.

Напредване на възрастта, когато в тялото започват да спадат количествата и запасите на важни за човешкия организъм вещества.

Вредни навици, сред които прекомерна употреба на тютюневи изделия, алкохол, козметични и медицински препарати, лекарствени продукти, некачествени продукти и други.

Здравословни проблеми, при които боледуването е продължило по-дълъг период от време, при лъче- и химиотерапия, при хормонални проблеми, анемия и други. Отслабването на тялото в повечето случаи се отразява и върху здравето на кожата, ноктите и косата.

Различните неблагоприятни фактори могат да доведат до:

 • чуплива, слаба, късаща се коса, косопад, прекомерно омазняване, чупливи краища, суха коса, липса на блясък и други;
 • суха кожа, пигментации, тъмни кръгове около очите, петна, пукане на кожата и други;
 • чупливи нокти, петна по плочката, лющене, омекване, промяна в цвета на нокътя и други.

Тук идва вече въпросът какво точно да направите, за да си възвърнете сияйният външен вид?

На пазарът се предлагат стотици и хиляди различни видове продукти за красота. Имайте предвид обаче, че те не винаги ще доведат до желания ефект или като цяло до някакъв ефект. Здравето на косата, на кожата и на ноктите зависи най-вече от здравето на организма и никакви козметични продукти няма да предложат пълноценен ефект. 

Тялото има нужда от определени витамини и минерали, хранителни вещества и микроелементи, които се грижат за естествената и натурална красота на кожата, на ноктите и на косата. Без тях по какъвто и начин да ги стимулирате чрез козметични препарати и други продукти за красота, първоизточникът на проблема няма да бъде отстранен.

Хранителните добавки могат да ви осигурят необходимата подкрепа, с която да подхраните организма си с съответните здравословни количества витамини и минерали. Те ще подпомогнат тялото ви да регенерира увредените клетки на кожата, ще активират израстването на нови и здрави нокътни плочки и ще ви помогнат да подхраните фоликулите и самият косъм на косата. Имайте предвид, че промяната няма да бъде моментална. Голяма част от витамините е необходимо да се приемат по-дълъг период от време, за да се набавят необходимите нива в организма, а част от тях действат и с натрупване. Спрямо вашите индивидуални нужди в период от около три-четири месеца, ще забележите видим ефект в здравето и външното състояние на кожата, ноктите и косата.

Кои са добавките, които могат да подобрят здравето на косата, кожата и ноктите?

Обикновено хранителните добавки за коса, кожа и нокти представляват сложни и комплексни витаминно-минерални формули, които съдържат повече от една съставка. В повечето случаи те съдържат основно вещества, които имат доказано въздействие и стимулират не само здравето на косата, кожата и ноктите, но и цялото здраве и имунната система на организма. Основните вещества, които взимат отношение към здравето и външният вид на нашата кожа, на косата и ноктите са:

 • Витамини А, C, D и витамините от Б група (Биотин, Б5, Б3, Б12)
 • Минерали Мед, Силиций, Желязо, Магнезий, Цинк и други
 • Мастни киселини, аминокиселини и антиоксиданти като омега-3 мастни киселини, CoQ10, хиалуронова киселини и други
 • Екстракти от лечебни растения и билки като невен, алое, иглика, хвощ, кафяви водорасли и други.

Добавки, които имат доказан ефект и високо качество

Multivitamines and minerals от Argalys Essentiels – комплексна формула от витамини и хранителни вещества, които осигуряват качествена и пълноценна подкрепа и защита на организма. Съдържа 12 витамина и 5 минерала.

Мултивитамини за жени от Life Formula – хранителна мултивитаминна добавка, която съдържа 23 вещества, необходими за здравето на женското тяло.

Beauty Hair, Skin, Nails за жени от Life Formula – добавка, предназначена специално за грижата за външния вид и здравето на косата, на кожата и ноктите. Подобрена формула с подбрани съставки.

WOW Skin, Hair and Nail care от Vital Concept – добавка за женско здраве и подобряване на баланса в организма с необходими минерали и витамини, общо 24 активни вещества. 

Hair, Skin and Nails от Haya Labs – 12 активни и внимателно подбрани съставки с витаминно-минерална формула, високо качество и доказан ефект.

Разгледайте и останалите продукти на Argalys Essentiels, които осигуряват оптимални дози на здравословни и необходими вещества за човешкия организъм. Техните формули са висококачествени и в същото време се характеризират с еко производство, с напълно натурален произход, без животински продукти и без ендокринни разрушители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *