Хранителни добавки

Как работят фет бърнърите и кога трябва да се приемат за максимум ефект

Как работят фет бърнърите и кога трябва да се приемат за максимум ефект

Постигането на добра форма отново е на дневен ред с приближаващия летен сезон. За да изглеждате добре и да бъдете във форма се изисква много упорита работа и дисциплинираност. Вероятно първо трябва да загубите мазнини и да намалите теглото си. Това може да стане като да приемаме по-малко калории, отколкото изгаряте, т.е. да сте в калориен дефицит за известно време и като добавите фет бърнър към тренировъчната си рутина. 

Паралелно със загубата на мазнини също трябва да изграждате мускули, като правите упражнения с тежести и собствено тегло. Като цяло е нужно да сте по-активни в ежедневието си, за да увеличите енергоразхода на организма и така да намалите килограмите. 

Кардио тренировките също допринасят за намаляване на теглото и изгаряне на мазнините, подпомагайки здравето на сърцето и не само. Всичко това е чудесно, а ако предприемате всички тези стъпки, може да помислите и за включване на добавка, която да ви помогне да увеличите изгарянето на мазнините. 

Фет бърнърите могат да помогнат на тялото ви да функционира по-добре и да метаболизира телесните мазнини по-ефективно, така че в крайна сметка да имате още по-добри резултати от тренировките и да изваяте тялото си за по-кратко време.

Какво представляват фет бърнърите?

Това е специфична категория хранителни добавки, които може да подобрят способността на тялото ви да изгаря собствените си мазнини. Смята се, че много фет бърнъри могат значително да увеличат енергийния разход на тялото, да подобрят окисляването на мазнините, когато тренирате, и да подпомогнат резултатите при отслабване. 

Фет бърнърите работят по различни начини. Някои продукти могат да работят чрез създаване на топлина в клетките за задействане изгарянето на мазнини. Други помагат за ускоряване на метаболизма, така че тялото ви да може да изгаря мазнините самостоятелно. 

Някои компании са създали и фет бърнъри, които да направят възможно вашите клетки да отделят повече мастни киселини. За някои фет бърнъри се смята, че манипулират ензимите в тялото, които контролират съхраняването и загубата на мазнини.

Освен всичко това, фет бърнърите ви помагат да отслабнете по най-различни начини, като например:

  • Потискайки апетита;
  • Ускоряване на някои метаболитни процеси;
  • Регулиране на някои хормони и ензими;
  • Повишаване нивата на енергия;
  • Повишаване на термогенезата;

Фет бърнърите са подходящи за всеки, който се опитва да отслабне. В идеалния случай те трябва да се приемат в комбинация със здравословна диета, упражнения и балансиран начин на живот. Тези продукти трябва да се избягват, ако приемате някакви лекарствени медикаменти, ако имате автоимунно заболяване или проблеми с кръвното налягане.

Най-добрите компоненти на фет бърнъри

Л-карнитин

L-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда в човешкото тяло от черния дроб и бъбреците. Това е комбинация от две други аминокиселини, лизин и метионин. Когато тялото ви произвежда или поглъща L-карнитин, той се съхранява в скелетните мускули (а при мъжете може да се съхранява и в сперматозоиди).

Всеки човек, дори и този, който не се опитва да отслабва, се нуждае от L-карнитин за изгаряне на мазнини в тялото. Без него не можете да натрупате мазнини от диетата си в митохондриите на клетките, които да бъдат изгорени. 

Когато имате достатъчно нива на L-карнитин в тялото си, тялото ви лесно може да насочи мазнините в тялото към клетките ви, където може да се изгори. Проучванията показват, че когато се приема допълнително L-карнитин, това може значително да увеличи количеството мазнини, които изгаряте, когато тренирате. В допълнение към подобряването на изгарянето на мазнините, L-Carnitine също е доказано ефективен за намаляване на мускулната болезненост и подобряване на притока на кръв в тялото по време на тренировка.

Кофеин

Доказано е, че кофеинът помага за изгарянето на мазнини по множество начини. Първо, увеличава енергията и намалява умората. Това означава, че когато отидете да тренирате, можете да тренирате по-усилено и да издържите по-дълго. Поради това можете естествено да изгаряте повече мазнини чрез вашата тренировка. 

Второ, изследванията показват, че кофеинът подобрява силата, мускулната издръжливост и анаеробните показатели и не на последно място – ускорява загубата на мазнини. Кофеинът постига този последен ефект, като увеличава количеството на катехоламините в кръвта ви – вид химикали, които мобилизират мастните депа да бъдат окислени. Това от своя страна повишава основния метаболизъм на тялото или количеството енергия, което то изгаря в покой.

Колкото повече енергия изгаря тялото ви всеки ден, толкова повече телесни мазнини можете да загубите и затова кофеинът е ефективно средство изгаряне на мазнини.

Хром пиколинат

Хром пиколинатът е минерал, който може да се осигури и чрез диета, обикновено от месото, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Този минерал действа, за да ограничи апетита и да го контролира. Той помага на клетките да усвоят възможно най-много захар и след като има достатъчно захар в тях, той настъпва спирачката на апетита. Това улеснява отслабването и означава, че може да се чувствате по-сити за по-дълго.

Зелен чай

Екстрактът от зелен чай също може да ви помогне да изгаряте мазнини, ако сте отдадени и на здравословен режим и добри тренировки. Това естествено вещество може да се намери в широк спектър от форми и освен това има многобройни ползи за здравето, освен повишаване на способностите на тялото ви за изгаряне на мазнини.

Катехините в зеления чай са съставките, които помагат при изгарянето на мазнините. Проучванията показват, че катехините са особено полезни за изгаряне на коремните мазнини. Катехините естествено блокират ензим в тялото, който разгражда две вещества: адреналин и норадреналин. Тези две вещества са химикали, които засилват метаболизма и спомагат за по-трудното съхраняване на мазнини. 

Съществува специфичен катехин в зеления чай, наречен епигалокатехин галат, или EGCG. Тази съставка често се включва в добавките за изгаряне на мазнини, тъй като е особено ефективна за подпомагане на човешките тела да изгарят мазнините по-бързо и по-ефективно.

Как да приемате фет бърнър 

Най-доброто време за приемане на фет бърнър е сутрин когато се събудите, 30 минути преди закуска. Това е така, защото метаболизмът на тялото ви се забавя, когато заспите. Като приемете продукта рано през деня това ще ви позволи да направите по-интензивна тренировка и да сте в по-добра кондиция. Не пренебрегвайте храненето си в никакъв случай, защото то има основен принос за това колко енергия и сила ще имате.

След като вземете сутрешния си фет бърнър, е време да направите тренировката. Това ще увеличи максимално ефекта от изгарянето на мазнините. 

Освен сутрин, фет бърнър може да се приема и около 20-30 минути преди самата тренировка. За да сте сигурни точно колко количество и колко пъти дневно може да се приема, винаги следвайте указанията на производителя.

Например, Super Fat Burner BIOTECH USA се приема 2 пъти-сутрин и преди тренировка по 2 таблетки. Мега Фет Бърнър BIOTECH USA е без съдържание на кофеин, който може да окаже твърде ревитализиращо действие върху някои хора. Той се приема по една доза дневно преди хранене. И третият вариант е термогенният Фет Бърнър VITAL CONCEPT – 60 вега капсули, който е с добавени витамини и с балансирано количество кофеин, зелено кафе и полифеноли.

Колко дълго може да приемате фет бърнър

Можете да приемате добавки за изгаряне на мазнини, докато не постигнете целите си за тегло. Съществува обаче опасност тялото ви да свикне с добавките и тогава те вече няма да имат ефект. За да не се стигне до това, ползвайте фет бърнър за максимум два последователни месеца и правете почивки между курсовете.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *