Здраве

Какви са ползите за менталното здраве от упражненията

Какви са ползите за менталното здраве от упражненията

Освен доказаните ползи за сърдечно-съдовото, храносмилателното здраве, така и за здравето на опорно-двигателната система, спортът допринася и за по-добро ментално здраве по много начини. В тази статия ще ви разкажем повече за тях и как може да се възползвате максимално от физическите занимания.

Как спортът въздейства върху човешкото здраве

Намалява симптомите на депресия

Депресията става все по-често срещан здравословен проблем с относително голяма сложност и трудност за лечение. Тя не само влияе върху цялостното психо-физиологично състояние, но в дългосрочен план може да доведе до понижено качество на живот и по-ниска продължителност на живота, тъй като влияе на риска от развитие на хронични физически здравословни състояния. Фармацевтичните опции не винаги са решение или дават само временно облекчение, като по-малко от половината пациенти, приемащи антидепресанти, имат значим клиничен отговор. Спортът обаче може да бъде важен алтернативен подход за справяне с депресивното състояние.

На първо място, физическата активност помага за предотвратяване на депресивни периоди. Интересно проучване “Exercise and the Prevention of Depression: Results of the HUNT Cohort Study”, публикувано в American Journal of Psychiatry, разглежда над 33 000 души и съобщава, че 12% от новите случаи на депресия могат да бъдат предотвратени, ако цялото население тренира поне един час седмично. Ако депресията вече е диагностицирана, тогава е установено, че упражненията са ефективно средство за предотвратяване и намаляване на симптомите както при тежки, така и при леки форми на депресия.

За справяне с депресивните симптоми и облекчаване на състоянието може да се приемат билки като:

По-пълноценен сън

Поради нуждата на тялото да се възстанови от физическата активност, мозъкът ви ще сигнализира по-рано за умора и ще помогне да спите непробудно през нощта. Човешкото тяло се възстановява през нощта, когато спим, тогава извършва и някои детоксикационни процеси. Прекарваме голяма част от живота си в спане, така че колкото по-пълноценен е той, толкова по-здрави можем да бъдем. 

Също така, сънят е изключително важен за мозъчната функция и здраве. В проучване, публикувано в списание Science, изследователите откриват, че пространството около мозъчните клетки – наречено интерстициално пространство – може да се увеличи по време на сън, което позволява на мозъка да изхвърля токсините, които се натрупват по време на будните часове. Предишни изследвания показват, че протеини, свързани с невродегенеративни заболявания, включително бета-амилоид, се натрупват в това пространство. 

За редовния непробуден сън има значение и хормоналният баланс в организма, който включва и мелатонин. Това е хормон, който насърчава заспиването и съня, и има важна роля за биологичния ни часовник. В нашия магазин ще откриете над десет варианта на мелатонин, като препоръчваме:

  • Липозомен мелатонин / Liposomal Melatonin – 30мл спрей Magherbs;
  • мелатонин на таблетки – Мелатонин / Melatonin 3 mg Natural Factors – 90 Сублингвални таблетки;
  • таблетки комбинация с магнезий и с вкус на шоколад – Мелатонин 10 mg + Магнезий 150 mg / Melatonin + Magnesium Webber Naturals – 60 дъвчащи таблетки с вкус на шоколад .

Повече свързване с други хора, по-малко самота

Всички искаме и имаме нужда от принадлежност и връзка с хората около нас, за да се чувстваме мотивирани и ентусиазирани. Без него можем да се сблъскаме със самотата и със състояние, известно като “аномия” – разпадане на социалните връзки. 

Установено е, че упражненията са отличен начин за подобряване на връзките с другите хора. Във връзка с това има много възможности – групови тренировки, танци, състезателни и бойни спортове, а ако не са спортни занимания – бордови игри, уроци по рисуване и още много.

Редовната физическа активност дава усещане за част от по-голяма структура с цел и е особено ценна, ако преминавате през сътресения или трансформираща фаза в живота.

Повишена когнитивна функция

Доказано е, че с напредването на възрастта когнитивните ни функции постепенно намаляват. Редовните упражнения на всяка възраст могат да повлияят на частта от мозъка, която действа върху паметта (хипокампуса) и да подобри нейната функция. Това важи и за способността ни да учим нови неща. Чрез същите адаптации на хипокампуса хората, които спортуват редовно, са по-склонни да запазят нова информация, а учени дори доказаха, че нетрениращи възрастни хора могат да натрупат мускулна маса със същата скорост, с която го правят и трениращи атлети! Това е поредното доказателство за значението на физическата активност дори в напреднала възраст, а по отношение на когнитивната функция допринася още с:

  • подобряване скоростта на обработка на информацията
  • намаляване на инсулиновата резистентност и възпалението (които могат да засегнат и увредят мозъка)
  • спомагат за стимулиране на производството на хормони на растежа, които служат за създаване на нови мозъчни клетки

Намалени нива на стрес

Друга психическа полза от упражненията са намалените нива на стрес – нещо, което определено може да ви направи по-щастливи. Увеличаването на сърдечната честота всъщност може да обърне мозъчното увреждане, предизвикано от стрес, чрез стимулиране на производството на неврохормони като норепинефрин, които не само подобряват познанието и настроението, но подобряват мисленето, замъглено от стресови събития. Упражненията също така принуждават централната и симпатиковата нервна система на тялото да общуват помежду си, подобрявайки цялостната способност на тялото да реагира на стреса.

Повишено самочувствие и увереност

От подобряване на издръжливостта до отслабване и повишаване на мускулния тонус, всички тези ползи идват от редовните упражнения. Определено такива постижения могат да допринесат за подобряване на самочувствието – и увереността, която идва с него. 

Може да не сте си поставяли за цел нов размер дрехи, по-стройно телосложение или способността да пробягате маратон/изкачите планински връх, но което и от това да постигнете, то ще ви донесе по-добро самочувствие и удовлетворение. Това е само едно от многото предимства на физическата активност, които стимулират вашето тяло, ум и дух.

Спорт и паническо разстройство

За хората с паническо разстройство упражненията могат да бъдат проактивен начин за освобождаване на натрупаното напрежение и намаляване на чувството на страх и безпокойство. Установено е, че физическата активност може да намали интензивността и честотата на паник атаките в някои случаи. Разбира се, видът и честотата на физическа активност трябва да са препоръчани от специалист, а не самоназначени. По-подробно темата е разгледана в Exercise in the treatment of clinical anxiety in general practice – a systematic review and meta-analysis.

За щастие има много видове упражнения, които могат да подобрят психичното здраве и които могат да се практикуват у дома, навън или в зала. Интересни спортни занимания са йога, тай-чи, плуване, танци. От вдигане на тежести до бягане, каране на колело, изкачване на стълби (вместо асансьор), важно е да намерите спортна активност, които ви харесва (и изпотява добре).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *