Здраве

Какво е метилиране и защо е важно за Вашето здраве?

Какво е метилиране и защо е важно за Вашето здраве?

Може би един от най-критичните процеси, които са в основата на нашето здраве и благополучие, е метилирането. Възможно е никога да не сте чували за него и да не знаете защо е толкова важен.

Този сравнително прост химичен процес се случва милиарди пъти всяка секунда и е важен за правилното функциониране на почти всички телесни системи. Това е процес, който е фундаментално значим, когато сме под стрес, както и за други ситуации. По-важното е, че изследванията върху метилирането и свързаните с тях генетични мутации, които могат да предразположат хората към редица заболявания, са все повече през последните 10 години. Какво представлява точно, къде участва и кои хранителни вещества са важни за метилирането разказваме в статията.

Какво е метилирането като процес?

За да разберете правилно метилирането, първо трябва да дадем определение за думата “метил”, от която произхожда “метилиране”. Метиловата група се отнася до единичен въглерод (C), който е прикрепен към три водородни (H) атома, за да се получи CH3. Процесът на „метилиране“ включва прехвърляне на метилова група от едно съединение в друго. CH3 се доставя на тялото чрез универсален донор на метил, известен като SAMe (S-аденозилметионин). SAMe лесно отдава своята метилова група на други вещества в тялото, което позволява на сърдечно-съдовата, неврологичната, репродуктивната и детоксикационната системи да изпълняват своите функции.

За съжаление, системата, която произвежда SAMe, разчита на един ключ, който се включва от критичен витамин B, 5-MTHF (известен също като активен фолат или метилфолат). Aко в тялото присъства достатъчно 5-MTHF, цикълът на метилиране ще работи ефективно. Малко по-късно ще разберете какво се случва при недостиг на SAMe или MTHFR – генна мутация, засягаща обработката на фолат.

Защо метилирането е толкова важно за здравето?

Реакциите на метилиране са необходими за някои доста важни процеси в тялото, включително ‘включване’ и ‘изключване’ на гените, процес, който може да повлияе на риска от хронични заболявания като рак. Адекватното метилиране също е необходимо за трансформиране на вредни съединения – като провъзпалителен хомоцистеин – в безвредни съединения, като аминокиселината метионин. Метилирането също е от съществено значение за производството на ключови антиоксиданти като глутатион и коензим Q10 (CoQ10), които са изключително важни за имунитета.

Друга причина, поради която метилирането има значение: самият процес е ключов компонент от пътищата за детоксикация, които се случват в черния дроб. По-специално, реакциите на метилиране помагат за детоксикация на тежките метали и инактивиране на излишния естроген при жените. При жените естрогенното доминиране може да доведе до хормонални заболявания, като рак на гърдата и матката, ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ).

Проблеми с метилирането – защо се получават

Повечето реакции на метилиране разчитат на донор на метил, наречен S-аденозилметионин (SAMe), който споменахме преди малко. SAMe се произвежда с помощта на витамини от група В, като активните форми на фолиева киселина, наречени 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF), и витамин В12, или метилкобаламин. 

Какъв е проблемът обаче? Много от нас притежават генетични варианти или единични нуклеотидни полиморфизми, които влияят на ензимите, необходими за активиране на тези хранителни вещества. Всъщност не намерихме някаква официална статистика за България, тъй като този здравословен проблем явно не се проследява, но в световен план около 40% от хората имат тази мутация, а това не е никак малко!

Тъй като MTHFR полиморфизмите може да намалят количеството на активен фолат в тялото (а активният фолат е необходим за правилното метилиране), това може да понижи ефективността на критичните реакции в тялото. Резултатът е потенциално по-висок риск от различни състояния, включително:

 • Умора, депресия и тревожност.
 • Мегалобластна анемия.
 • Сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно налягане, инсулт и повишено съсирване.
 • Дефекти на невралната тръба в потомството.
 • Проблеми с плодовитостта и забременяването, износването на плода.

Как този ген влияе на здравето?

Обикновено генът MTHFR произвежда достатъчно от свързания ензим, за да изпълнява добре свързаните си функции. Една функция, която е особено важна за психичното здраве, е превръщането на есенциалния B-витамин, фолат, в по-използваемата форма, l-метилфолат. 

L-метилфолатът позволява на телата ни да преобразуват аминокиселината хомоцистеин в друга аминокиселина, метионин. След това тялото използва метионин, за да произвежда протеини и други важни съединения, включително невротрансмитери (серотонин, допамин, норепинефрин). Тези мозъчни химикали са от съществено значение за редица аспекти на психичното здраве и хормонален баланс. 

По този начин, когато този процес е нарушен, това може да увеличи вероятността от проблеми с психичното здраве и не само. Освен това, когато ензимът не работи с нормален капацитет, това може да доведе до повишени нива на хомоцистеин в кръвта, което може да доведе до сърдечно-съдови и други здравословни проблеми.

Добрата новина е, че макар рискът от различни здравословни проблеми да е повишен при хоеа с MTHFR мутации, развитието на тези проблеми не е задължително. Ако имате лична или сериозна фамилна анамнеза за едно или повече от посочените заболявания – депресия, биполярно разстройство, шизофрения, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, и по-специално, ако не сте се повлияли от конвенционално лечение на депресия или други психични проблеми, то може да се направи тестване за MTHFR мутация.

Възможни признаци и симптоми на MTHFR мутация

Симптомите варират при различните индивиди и зависят от вида на мутацията, която имат. Хората обикновено не знаят, че имат MTHFR мутация, освен ако не изпитват тежки симптоми или не се подложат на генетично изследване.

Наличието на една или две мутации на MTHFR може леко да повиши нивата на хомоцистеин, присъстващ в кръвта. Това състояние се нарича хомоцистеинемия. Хомоцистеинът е аминокиселина, която тялото произвежда чрез разграждане на хранителните протеини. Наличието на високи нива на хомоцистеин може да увреди кръвоносните съдове и да доведе до образуване на кръвни съсиреци. Хората с високи нива на хомоцистеин са склонни да имат ниски нива на витамин В12.

Усложненията, свързани с наличието на хомоцистеинемия поради мутации на MTHFR включват:

 • Ненормално съсирване на кръвта
 • Изоставане в развитието
 • Припадъци
 • Микроцефалия
 • Кръвни съсиреци
 • Влошена координация

Основни хранителни вещества нужни за метилирането

Има седем специфични хранителни вещества, които могат да помогнат на цикъла на метилиране да постигне оптимална ефективност, дори ако индивидът има генетична мутация, която забавя цикъла на метилиране. Нека видим кои са те:

 1. 5-MTHF (активен фолат)
 2. Метилкобаламин (активна форма на витамин В12)
 3. Пиридоксал 5′-фосфат (активна форма на витамин В6)
 4. Рибофлавин 5′-фосфат (активна форма на витамин В2)
 5. Магнезий
 6. Бетаин (известен също като триметилглицин)
 7. Витамин D 

Може да приемаме също и формулата Метилфолат Фолиева киселина +Витамин Б12 BioCoenzymated Natural Factors, която съдържа вит. В12 като метилкобаламин и фолат в метилирана форма, което е изключително предимство за хората с недостиг на ензима MTHFR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *