Здраве

Какво са липозомни хранителни добавки и защо са толкова полезни?

Липозомни хранителни добавки

Липозомните хранителни добавки използват най-съвременния метод за доставка, който позволява на организма да абсорбира по-голям брой от хранителните вещества в продукта. Какво представляват и защо са толкова актуални за всеки, който иска да се погрижи за здравето си.

Защо липозомни добавки?

Знаете ли, че организмът ви абсорбира и използва само определено количество хранителни вещества от храната и добавките, които консумираме? Останалата част буквално се отмива.

Колко точно се използва дадено хранително вещество, варира при различните хора в зависимост от това как реагира организмът им и какъв продукт използват. Хранителните вещества, които приемаме, трябва да преминат през храносмилателната система на организма.  Почти във всяка точка от устата до дебелото черво се отделят храносмилателни сокове, които разграждат приетите вещества, за да могат да бъдат усвоени и използвани от организма. Тези сокове са много мощни и не само разграждат храната, но и убиват бактериите и вирусите.  

Недостатъкът на тази ефективна система обаче е, че добавките, като например витамините на таблетки, се разграждат толкова бързо, че пълното количество от добавката не достига до предвидените органи и клетки. Така че, само защото една витаминна добавка твърди, че съдържа 500 mg, не означава, че тялото ви ще усвои всичките 500 mg.

Важни ли са добавките за нашето здраве?

Въпреки че много от нас се опитват да се хранят балансирано и да практикуват здравословни навици, невинаги е възможно да си набавим всички хранителни вещества, от които се нуждаем за оптимално здраве. Понякога организмът ви се нуждае от допълнителна подкрепа поради стареенето и фактори, като например воденето на забързан и силно стресиращ живот.

Добър пример за това е глутатионът. Тази молекула е много важен антиоксидант, произвеждан от нашето тяло. Но нивата ѝ намаляват с възрастта, което намалява защитата, която този антиоксидант осигурява. Като приемаме глутатион под формата на добавка, можем да предотвратим спадането на нивата му.

Въпреки това, както вече споменахме, обикновените добавки са неефективни за достатъчно попълване на нивата на глутатион в кръвта, тъй като те се разграждат по време на храносмилането. Така че, за да бъде ефективна добавката с глутатион, е важно да се приема добавка във форма, която лесно се усвоява от организма. 

Това е мястото, където липозомните хранителни добавки блестят. Тази революционна система за доставка с помощта на липозоми позволява на организма да абсорбира от 20 до 100 пъти повече от конвенционалните добавки, което ги прави по-ефективни за попълване на нивата на глутатион.

Какво представляват липозомите?

Липозомите са в основата на технологията за липозомно капсулиране (LET). Тя се състои от микроскопични здравословни мастни частици, съставени от фосфолипиди, заедно с водоразтворими витамини и минерали.  Фосфолипидите отразяват мембраните около всяка клетка в нашето тяло. Именно клетъчните мембрани позволяват или възпрепятстват усвояването на дадено хранително вещество или съединение.

Липозомите са микроскопични мастни частици, които образуват мембрана, изградена от фосфолипидни молекули. Структурата на липозомите е куха и затворена от двоен фосфолипиден слой, което ги прави ефективни преносители на лекарства и хранителни вещества директно към кръвния поток и клетките.

Тази уникална структура кара молекулата да се трансформира в куха структура, когато е потопена във вода или воден разтвор. Ето защо, ако витамин или хранително вещество се смеси с фосфолипидите, липозомата ще има витамина, суспендиран и затворен вътре в липозомата.

Липозомите действат като предпазват хранителните вещества от разграждане от храносмилателните сокове в червата и молекулата се озовава в червата, където навлиза в кръвния поток. Благодарение на това, че липозомите имат структура, подобна на клетъчната мембрана, те се абсорбират лесно и хранителните вещества, които съдържат, се освобождават в клетката. Така липозомните добавки имат по-голяма бионаличност и степен на усвояване.

Липозомни хранителни добавки срещу традиционни

Обикновените добавки нямат необходимата защита срещу храносмилателните ензими и сокове от устата до червата (където се абсорбират в кръвта). Това означава, че клетките ви не получават предписаната за тях доза, която трябва да получат.  Човек може да се изкуши да вземе допълнителна доза от нормалното, за да се възползва от предимствата на дадена добавка. Това обаче ви излага на риск от предозиране, което може да доведе до храносмилателни проблеми като болки в корема, подуване на корема и диария.

Всичко това е една главоблъсканица, тъй като някои хранителни вещества като витамин С трябва да се приемат в по-високи дози, за да подпомогнат здравето на сърцето. Липозомното доставяне осигурява жизнеспособно решение на този проблем поради високата си бионаличност и ефективна абсорбция, която се проявява с малко или никакви странични ефекти.

Ползи от приема на липозомни хранителни добавки

Ако все още се чудите дали липозомните добавки заслужават своето място в живота ви, струва си да им дадете шанс заради някоя от следните причини:

  • Повишена бионаличност и усвояване на хранителните вещества до целевите клетки;
  • Те са неинвазивни. Елиминират дискомфорта, свързан с инжекциите;
  • Увеличават вътреклетъчната доставка;
  • Те са рентабилни. Липозомите осигуряват ефект за по-ниска доза в сравнение с традиционните методи;
  • Те са алтернатива за тези, които трудно приемат капсули или таблетки;
  • Те могат да доставят както хидрофилни (водоразтворими), така и хидрофобни (мастноразтворими) съединения;
  • Имат по-малко странични ефекти, свързани с обикновените перорални добавки.

Липозомните хранителни добавки са истински промени в начина, по който хранителните вещества се доставят на нашите тела. Липозомите се използват за подобряване на доставката и усвояването на магнезий, витамин С, глутатион и куркумин, а клиничните изпитвания обхващат и антибиотици и противоракови лекарства.  Поради повишената им абсорбция и достъпност, както и поради горепосочените ползи, липозомните добавки се превръщат в истинско чудо, създадено да постигне по-добро здраве за всеки.

Нашата гама от липозомни хранителни добавки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *