Здраве

Калиев йодид за защита от радиация

Калиев йодид за защита от радиация

Преди броени дни българското правителство оповести, че подновява запасите на калиев йодид, който може да се приема за защита от радиоактивно въздействие. Това съобщи пред медии министър председателят Кирил Петков на фона на разразилите се военни действия в Украйна, които налагат своевременни превантивни мерки във връзка с предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия и аварии, потенциално застрашаващи други страни. Подновяването на партидите се налага поради изтичане на срока на годност на таблетките в края на декември 2021 година. 

Тази мярка е предприета във връзка с изказването на руския президент Владимир Путин, който оповести намеренията си да вдигне в бойна готовност ядрените сили на страната. Новината ни върна назад във времето и по-точно в 1986 година, когато се случи ядрената авария в Чернобил. Тя се счита за най-мощната в историята и е нанесла значителни щети на милиони хора в страните от СССР, Източна Европа и Скандинавия. 

Надяваме се, че събитията няма да ескалират до такава степен и военните действия скоро ще приключат, но все пак трябва да бъдем подготвени както на държавно и институционално, така и на лично ниво с определени мерки. Някои от най-важните мерки за защита при ядрена експлозия или авария в зависимост от това къде се намирате в дадения момент са: 

Осигуряване на лични защитни средства като граждански противогаз; детски противогаз; респиратор; детска защитна камера и таблетки калиев йодид. Ако нямате такива лични защитни средства, то може да се използват памучно-марлена превръзка, навлажнени носна кърпа или памучен плат, с които да се закрият устата и носа.

 • Незабавно прибиране в дома ви или друго затворено пространство, като трябва да са затворени всички прозорци и врати.
 • Поставяне на защитни екрани между източника на радиация и хората в затворени пространства.
 • Скриване в най-близкото метро, подземен паркинг, бомбоубежище, ако сте навън. 

Ефективността на калиевия йодид като радиационно защитен или антитиреоиден агент е демонстрирана по време на ядрената авария в Чернобил, когато руските власти разпределят КИ в 30-километрова зона около централата. Целта е да се защитят жителите от радиоактивния йод, най-разпространеният и силно канцерогенен материал, открит в ядрените реактори, който е бил освободен от повредените реактори в Чернобил. 

Бързи факти за приема на калиев йодид

 1. Калиевият йодид е сол на нерадиоактивния йод.
 2. Калиевият йодид защитава само щитовидната жлеза от радиоактивен йод; не е ефективен срещу друго ядрено вещество.
 3. Не приемайте хапчета с калиев йодид по свое усмотрение, освен ако не сте инструктирани за това от служители на общественото здравеопазване. Според официална информация на сайта на МВР, йодна профилактика се извършва само след разпореждане на Министерството на здравеопазването!
 4. По време на ядрена авария ще бъдете незабавно уведомени от радио, телевизия, интернет, сирени, автоматизирани телефонни обаждания за това какви стъпки да предприемете.
 5. Калиевият йодид насища щитовидната жлеза, предотвратявайки усвояването на радиоактивен йод; с течение на времето радиоактивният йод ще се разпадне и ще се отдели безвредно с урината.
 6. Общата полза от приема на КИ по време на спешност надвишава риска от страничните ефекти.

Кой вид радиация е вреден за хората

Радиацията е форма на енергия, която присъства навсякъде около нас. Съществуват различни видове радиация, някои от които имат повече енергия от други и могат да са вредни и дори унищожителни за живите същества. 

“Ядрена радиация” е термин, който се отнася до частиците и фотоните, излъчвани по време на реакции, които включват ядрото на атом. Ядрената радиация е известна още като йонизираща радиация. Частиците, излъчвани при ядрените реакции, са достатъчно заредени с енергия, за да могат да отстраняват електрони от атомите и молекулите и да ги йонизират.

Ядрената радиация включва гама лъчи, рентгенови лъчи и по-енергийната част от електромагнитния спектър. Йонизиращите субатомни частици, освободени от ядрени реакции, включват алфа частици, бета частици, неутрони, мюони, мезони, позитрони и космически лъчи. 

Изключително важно е да уточним, че ядрената радиация може да бъде както полезна, така и изключително опасна. Например, рентгеновите машини, някои видове стерилизационно оборудване и атомните електроцентрали използват ядрено лъчение – но също и ядрените оръжия и експлозиите, които те причиняват. Ядрените експлозии произвеждат радиация и радиоактивни остатъци, които са вредни за хората и могат да причинят умерени до тежки изгаряния на кожата, увреждане на очите, лъчева болест, рак, причинен от радиация и възможна смърт в зависимост от това колко далеч от радиуса на взрива е човека.

Какво е радиоактивно замърсяване?

Радиоактивно замърсяване възниква, когато радиоактивен материал се отлага върху или в обект или човек. Радиоактивните материали, изпуснати в околната среда, могат да причинят замърсяване на въздух, вода, повърхности, почва, растения, сгради, хора или животни. Замърсеното лице има радиоактивни материали върху или вътре в тялото си.

По време на ядрена авария радиоактивният йод може да се отдели в струя или „облак“ и впоследствие да замърси почвата, повърхностите, храната и водата, както и да се утаи върху кожата и дрехите на хората, което води до външна експозиция. 

Друг вид експозиция с по-голям риск за човешкото здраве възниква при вдишване или поглъщане на радиоактивен йод или когато се консумират вещества, като замърсена храна, мляко или вода. Вътрешно облъчване възниква, когато радиоактивният йод навлезе в тялото и се натрупва в щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е изложена на особен риск от облъчване от радиоактивен йод, тъй като щитовидната жлеза използва йод за производство на хормони, които регулират метаболизма на тялото. Щитовидната жлеза не може да разпознае нерадиоактивен и радиоактивен йод. Поемането на радиоактивен йод може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза, особено при деца. Колкото по-ниска е възрастта на човека, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на щитовидната жлеза.

В тази ситуация калиевият йодид се използва за защита или блокиране на щитовидната жлеза от облъчване. Приемът на калиев йодид преди или в началото на излагането на радиоактивен йод блокира усвояването на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, като по този начин намалява излагането на щитовидната жлеза на вътрешна радиация.

Калиев йодид за предпазване на щитовидната жлеза

Калиевият йодид е сол на стабилен (не радиоактивен) йод, който може да помогне за блокиране абсорбирането на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, като по този начин предпазви тази жлеза от радиационно замърсяване и радиационно увреждане. Щитовидната жлеза е частта от тялото, която е най-чувствителна към радиоактивен йод и именно тя има нужда от защита от радиация. Това е и причината при рентгеново изследване да се слагат специални защитни престилки или елек върху части на тялото, които не подлежат на изследване и трябва да се защитят от облъчване.

Имайте предвид, че калиевият йодид не предпазва радиоактивния йод от навлизане в тялото и не може да обърне здравните ефекти, причинени от радиоактивния йод, след като щитовидната жлеза вече е увредена. Той може да защити само щитовидната жлеза, но не и други части на тялото от потенциалните вреди на радиоактивния йод.

Във връзка с употребата на калиев йодид е важно е да се знае, че ефективността му да блокира радиоактивния йод зависи от следните фактори:

 • Колко време минава между замърсяването с радиоактивен йод и приемането на калиев йодид (колкото по-рано човек приема КИ, след като е бил изложен на радиоактивен йод, толкова по-добре).
 • Колко бързо се абсорбира калиев йодид в кръвта. 
 • Общото количество радиоактивен йод, на което е изложен човек.

Кога трябва да се приема калиев йодид?

Не всички радиологични спешни случаи включват радиоактивен йод. Калиевият йодид е необходим само когато има значителни количества радиоактивен йод. Калиев йодид може да се приема за блокиране или намаляване натрупването на радиоактивни изотопи на йода в щитовидната жлеза, което редуцира риска от хипотиреоидизъм и рак на щитовидната жлеза в условията на инциденти, свързани с радиоактивно замърсяване като аварии в ядрени електроцентрали, терористични актове и други инциденти.

Това неорганично съединение трябва да се приема само по указание от служители на общественото здравеопазване. Действа най-добре, когато се приема непосредствено преди или възможно най-скоро след възникването на ядрена или радиационна авария.

Как трябва да се приема калиев йодид?

Единична доза калиев йодид защитава щитовидната жлеза за 24 часа. Приемането на по-висока доза КИ или приемането му по-често от препоръчаното не предлага повече защита и може да причини тежко заболяване или смърт. 

В нашия онлайн магазин ще откриете калиев йодид на HAYA Labs,  като една таблетка съдържа 32.5 мг. от съединението. Освен за защита на щитовидната жлеза от увреждане, калиевият йодид има антисептично, муколитично и противомикробно действие. 

Има ли странични ефекти при прием на калиев йодид?

Рискът от странични ефекти за здравето, свързани с приема на калиев йодид, е много нисък за всички възрастови групи с нормална функция на щитовидната жлеза. При хора, които имат заболявания на щитовидната жлеза (например болест на Грейвс, йоден дефицит/чувствителност и автоимунен тиреоидит), има повишен риск от странични ефекти. Има рискове за здравето, свързани с приема на калиев йодид, особено при следните групи хора:

 • Възрастни хора.
 • Бременни жени и кърмачки.
 • Лица с бъбречни заболявания.
 • Хиперкалиемия.

Хората, които са изправени пред повишен риск от нежелани реакции, трябва да се консултират с лекар или медицинска сестра преди да приемат калиев йодид, ако това е възможно. Като цяло ползата от приема на такива медикаменти по време на ядрена авария далеч надвишава риска от странични ефекти.

Препоръчан продукт

Използвани ресурси

 1. Use of potassium iodide for thyroid protection during nuclear or radiological emergencies Revised 31 March 2011 WHO https://www.who.int/publications/m/item/use-of-potassium-iodide-for-thyroid-protection-during-nuclear-or-radiological-emergencies 
 2. Nuclear explosion From Wikipedia, the free encyclopedia https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_explosion 
 3. Правила за действие при повишена радиоактивност МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ https://cutt.ly/YAarMM6 
 4. Защитни мерки при аварии с възможни радиационни последствия за населението. Агенция за ядрено регулиране, Република България https://www.bnra.bg/avarien-tsentar/zashhitni-merki-pri-avarii-s-vazmozhni-radiatsionni-posledstviya-za-naselenieto/ 
 5. Информиране на населението в случай на ядрена или радиационна авария Агенция за ядрено регулиране, Република България  https://www.bnra.bg/avarien-tsentar/informirane-na-naselenieto-v-sluchaj-na-yadrena-ili-radiatsionna-avariya/ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *