Здраве

Ключови добавки и билки за мозъчно здраве и когнитивна функция

Ключови добавки и билки за мозъчно здраве и когнитивна функция

Макар човешкият мозък да тежи само 1 300 – 1 400 грама, той съдържа около 100 милиарда неврони, свързани помежду си с трилиони синапси. Това е и най-енергоемкият орган в човешкото тяло, способен на невропластичност и хиляди други изумителни неща, за които хората често поставят рекорди. 

Излишно е да казваме, че мозъкът е сложен и важен орган. И когато остаряваме, нашият мозък също се променя и остарява. Ето защо е толкова критично важно да се грижите за здравето на мозъка си на всяка възраст.

Въпреки това, стареенето на мозъка засяга всеки по различен начин. Някои проучвания съобщават, че 70-годишните се представят също толкова добре, колкото 20-годишните на когнитивните тестове. Загубата на паметта не е неизбежна, тъй като мозъкът непрекъснато създава нови клетки и преобразува синаптичните си връзки през целия живот. С пълноценно хранене, поддържане на ума с гимнастика и някои билки имате много по-голям шанс да се радвате на добро мозъчно здраве дори в напреднала възраст.

Най-важните хранителни вещества и билки за силен, здрав мозък

Както всеки друг орган, мозъкът ви се нуждае от определени хранителни вещества, за да функционира оптимално и да ви осигурява най-добра когнитивна функция. Но има определени витамини, минерали и дори билки, които са по-полезни за него от други. На следващо място ще ви презентираме някои ключови хранителни вещества и билкови средства, които може да включите във вашата здравословна диета, за да осигурите енергия за мощната изчислителна машина, наречена мозък.

Магнезиев L-треонат

Тази разновидност на минерала магнезий може да премине кръвно-мозъчната бариера. Веднъж попаднал в мозъка, той подобрява ученето и паметта, като повишава пластичността на невроните и синаптичната плътност. Невронната пластичност се отнася до способността да се образуват нови синапси и да се отърват от старите синапси, докато синаптичната плътност се отнася до броя на синапсите в мозъка. 

Витамин В12

Този конкретен витамин B може да поддържа мозъка ви не само силен, но и стабилен по размер. Това може да предотврати свиването на мозъка, което от своя страна може да противодейства на загубата на памет. Витамин В12 допълнително допринася за здравословната мозъчна биохимия, като произвежда невротрансмитери, които са отговорни за много мозъчни функции, включително познанието. 

Витамин D3

Съобщава се, че витамин D3 – когато се приема в неговата активна форма – помага за изчистването на амилоидните плаки, което е отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Някои проучвания показват връзка между дефицита на витамин D с деменция и когнитивно увреждане, така че е важно да се уверите, че получавате точното количество, за да предотвратите тези рискове за здравето на мозъка. 

Холин

Холинът е хранително вещество, което ускорява производството и освобождаването на ацетилхолин – невротрансмитер, който е важен за паметта. Холин може да си осигурите от хранителни източници като месо, риба, млечни продукти и яйца, както и от хранителни добавки като Холин и Инозитол 500mg Swanson.

Флавоноиди

Проучването “Long-term Dietary Flavonoid Intake and Subjective Cognitive Decline in US Men and Women” публикувано в списание Neurology, предполага, че флавоноидите играят важна роля за здравето и функцията на мозъка, особено с напредване на възрастта. А изборът да ядете богати на флавоноиди храни като брюкселско зеле, спанак, горски плодове и други осигурява ползи за вашата памет и когнитивни процеси. Тези богати на антиоксиданти храни са лесно достъпни и могат да се консумират по много начини, така че потърсете рецепти с тях и ги вмъкнете в списъка за пазаруване следващия път. Може да си ги набавите и под формата на добавки като Витамин Ц/Vitamin C с шипки и биофлавоноиди 1000mg HOLLAND AND BARRETT.

Бакопа мониери

Това азиатско растение може да подобри когнитивната функция по много начини. Бакопа Мониери/Bacopa monnieri 250mg SWANSON може да помогне, предлагайки потенциални ползи за подобряване скоростта на учене, способност за обработка на визуална информация, внимание и памет. 

Салвия 

Тази ароматна билка може да подобри бдителността, паметта, концентрацията, когато се използва като добавка както при по-млади, така и при по-възрастни хора. Това може да се дължи на факта, че градинският чай насърчава наличието на ацетилхолин в мозъка, който участва в когнитивните функции.

Родиола 

Има данни за това, че родиола подпомага мозъчната функция – особено в областите на паметта и бдителността – като същевременно помага за подобряване на настроението и намаляване на умствената умора, когато се използва като добавка. Вариантите за осигуряване на тези ползи са чрез хранителни добавки, съдържащи екстракти от растението, като Корен от родиола розеа/Rhodiola Rosea Root SWANSON.

Ашваганда

За аюрведичната билка ашваганда е установено, че инхибира образуването на бета-амилоидни плаки при предварителни изследвания, според проучването “Scientific basis for the use of Indian ayurvedic medicinal plants in the treatment of neurodegenerative disorders: ashwagandha”. Също така е посочено, че според предварителните проучвания ашваганда може да е от полза за мозъка чрез намаляване на оксидативния стрес в организма.

Гинко билоба

Добре познато средство за подкрепа на когнитивната функция, гинко билоба е част от традиционната китайска медицина. Смята се, че гинко билоба може да помогне за подобряване на когнитивната функция отчасти чрез стимулиране на кръвообращението и насърчаване на притока на кръв към мозъка.

Както е посочено в “A Systematic Review and Meta-Analysis of Ginkgo biloba in Neuropsychiatric Disorders: From Ancient Tradition to Modern-Day Medicine”, гинко билоба има антиоксидантни и вазоактивни свойства, както и клинични ползи при няколко състояния като исхемия, епилепсия и увреждане на периферните нерви. Освен това, изследователският преглед “Efficacy and Adverse Effects of Ginkgo Biloba for Cognitive Impairment and Dementia: A Systematic Review and Meta-Analysis” предполага, че екстракт от гинко билоба, наречен EGb761, може да бъде особено полезен за забавяне на когнитивния спад при пациенти, изпитващи невропсихиатрични симптоми в допълнение към когнитивно увреждане и деменция. 

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е една от най-интересните кулинарни билки, но също така е чудесно лечебно средство и подкрепя нервната и мозъчно-съдовата система. Богат на терпени, фенолни киселини и флавони, розмаринът е силно ароматен мощен антиоксидант. Розмаринът подпомага познанието, паметта и бдителността. Има много начини да включим розмарина в ежедневието си. Етеричното масло от розмарин може да се дифузира в пространството или просто да се вдишва. По отношение на кулинарните приложения розмаринът може да се използва както пресен, така и изсушен, заедно със зехтин или оцет или да се комбинира със сол за билкова подправка. 

Куркума

Куркумата (Curcuma longa) се е превърнала в популярна аюрведична билка, защото успокоява възпалението, но също така има и стимулиращ мозъка ефект. Куркуминът, основното активно вещество в куркумата, повишава хормона, наречен невротрофичен фактор на мозъка (BDNF). В проучвания мозъчните заболявания като болестта на Алцхаймер и депресията са свързани с понижени нива на BDNF. Поради това куркумата има потенциал да предпази мозъка ви от дегенерация и може също да помогне при симптоми на когнитивни разстройства.

Част от механизмите на действие са описани в научната публикация “Short-term curcumin supplementation enhances serum brain-derived neurotrophic factor in adult men and women: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *