Хранителни добавки

Кръвосъсирващият витамин – Как действа витамин К2 в човешкия организъм

Кръвосъсирващият витамин - Как действа витамин К2 в човешкия организъм

Витамин К има важни функции в тялото, някои от които все още се проучват. Изследванията показват, че витамин К е антикалцификационна, противоракова, изграждаща костите и сенсибилизираща инсулина молекула. Последните данни показват, че субклиничният дефицит на витамин К не е рядко срещан, а пряката връзка на витамин К2 с витамин D3 е още един важен момент в знанията ни за неговата полезност.

В нашия онлайн магазин може да откриете различни комбинации на тези два витамина от различни производители. Има варианти като капсули или под формата на течна хранителна добавка на OstroVit. Но преди да ви запознаем с различните опции за суплементиране с витамин Д и К ще ви разкажем защо те са важни за здравето на всеки. 

История на Витамин К

Витамин К претърпява задълбочени изследвания в продължение на дълги години. Това  води до разкриването на набор от лечебни свойства, които предизвикват интереса на медицинска общност. Витаминът е открит от Хенрик Дам през 1935 г. чрез експериментиране с режимите на пилета и смяна на различни диетични източници.

Хенрик Дам изолира това съединение и го кръсти на немската дума за коагулация – “koagulation”. Пилетата показват намаляване на кръвоизливите, когато са на режим включващ витамин К. 

Преглед на онлайн достъпни библиотеки с медицински публикации като PubMed и Wiley показва, че според различни изследвания витамин К2 има положително въздействие

върху остеопорозата, сърдечно-съдови заболявания, разстройство на паращитовидните жлези, церебрална парализа и подвижност на сперматозоидите. Други изследвания разглеждат неговата жизненоважна роля в коагулационния път, а по-нови материали показват ефекта, който има върху други процеси в организма.

Видове витамин К и ползи за здравето

Витамин К е важен в процеса на коагулация на кръвта чрез модифициране на протеиновите молекули. Въпреки че страничните вериги на изопреноидните единици в молекулата на витамин К са различни по дължина, ензимът у-глутамил карбоксилаза ги използва за активиране на специфични протеини. 

Тези протеини, включително протромбин, участват в кръвосъсирването и метаболизма на костите, както и в инхибирането на калцирането в меките тъкани.

Двата основни вида витамин К са витамин К1 и витамин К2. И двата вида са жизненоважни за поддържането на здравето на костите и сърдечната дейност, както и за хемостазата. Няколко проучвания съобщават за повече ползи за здравето с витамин К2, отколкото с витамин К1. Той допринася за здравето на кожата и костния метаболизъм, насърчава правилната мозъчна функция и предотвратява сърдечно-свързани заболявания. 

Освен това, витамин К2 е важен при употребата на калций в организма, за да помогне за изграждането на костите и за инхибиране на калцификацията на кръвоносните съдове. Витамин К2 се съдържа в животински храни и консервирани храни като основни източници, но може да се осигури и чрез хранителни добавки.

Ролята на витамин К2 в костния метаболизъм

Човешката кост се състои от тънка твърда външна мембрана (надкостница), която покрива мека гъбеста матрица, покрита с кръвни и лимфни съдове. Скелетът претърпява постоянен оборот, така че той се подменя напълно на всеки седем до десет години. По време на процеса на ремоделиране, калцият от костта се прехвърля в кръвния поток. Заместването на калция се регулира от клетките остеобласти и остеокласти. 

Какво общо има витамин К2 с тези процеси? Остеокалцинът е молекула, произведена от остеобласти, която поема калция и го доставя в костната матрица. Остеокалцинът обаче може да се активира само от витамин К2. Това показва значението на витамин К2 при формирането на костната тъкан. Известно е също, че остеокалцинът предизвиква образуването на дентин, калцирана тъкан в зъбите. Следователно витамин К2 е важен и за поддържането на здрави зъби.

Витамин К2 и профилактиката на сърдечно-съдови заболявания

Другата важна роля на витамин К2 е в инхибирането на калцификацията в кръвоносните съдове и поддържането на здравето на сърцето. Витамин К2 предотвратява увреждането на кръвоносните съдове, тъй като активира матричния GLA протеин (MGP), който инхибира калцификацията на кръвоносните съдове. Поради това дефицитът на витамин К2 води до некарбоксилиран или неактивен MGP, водещ до сърдечно-съдови заболявания. Друга роля на витамин К2 е в кръвосъсирването – K2 е необходим за синтеза на специфични протеини, които участват в кръвосъсирването, което предотвратява вътрешното и външното кървене.

Витамини К2 и D3

Витамин К е от съществено значение за правилното формиране и пълно активиране на Gla протеините. Остеокалцинът (bone Gla protein), когато е напълно карбоксилиран от витамин К, позволява свързването на калция с костната матрица. 

Естественият витамин К2 под формата на MK-7 е същественият кофактор за ензима γ-карбоксилаза, който е способен да карбоксилира тези протеини, регулиращи калция. Това им позволява да образуват групи, свързващи калций, необходими за тяхната биологична активност. Като контролира тези протеини в съдовата тъкан, витамин К2 предпазва калция да достигне до артериите и го насочва към костите.

На следващо място, значението на витамин D за здравето на костите е признато, тъй като през 30-те години той е бил използван за елиминиране на рахит. Витамин D е мастноразтворим витамин, който функционира като хормон в организма за регулиране на метаболизма на калция.

Последните проучвания демонстрират, че комбинацията от витамин К2 като МК-7 и витамин D3 е по-ефективна за предотвратяване на загуба на костна маса, отколкото само едно от хранителните вещества. Приемът само на витамин D може да не е достатъчен и много високи дози веднъж годишно могат да имат неблагоприятни ефекти.

Успехът на този тандем от витамини се доказва и от нарастващия брой изследвания на D3 и K2, включително мета-анализ на синергичното действие на D3 и витамин К за здравето на костите, публикуван през март 2020 година в Nutrition Insights. 

Още по-интересен факт за витамин К е, че има проучвания, които го свързват с подобрено възстановяване след прекарване на коронавирусна инфекция. Повече информация за това ще намерите в материала Study links better vitamin K status with improved COVID-19 outcomes.

Признаци за дефицит на витамин К

Недостигът на витамин К при възрастни е рядко срещан, но може да се появи при хора, приемащи лекарства, които блокират метаболизма на витамин К, като антибиотици, или при такива със състояния, които причиняват малабсорбция на хранителни вещества. Недостиг е възможен и при новородени бебета, тъй като витамин К не преминава през плацентата, а кърмата съдържа малко количество от него. Ограниченото количество кръвосъсирващи протеини при раждането увеличава риска от кървене при кърмачета, ако не им се дават добавки с витамин К. А това са най-честите признаци на дефицит.

  • По-дълго време за съсирване на кръвта или удължено протромбиново време
  • Кървене, кръвоизливи
  • Остеопения (ниска костна плътност)

Може да си осигурите оптимални количества витамин К2 и D3 с различни продукти като Elite Omega 3 D3+K2 Ostrovit, MK-7 Витамин К2 100 mcg NOW и течният вариант на OstroVit.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси 

  1. Okamoto H, Shidara K, Hoshi D, Kamatani N. Anti-arthritis effects of vitamin K(2) (menaquinone-4)—a new potential therapeutic strategy for rheumatoid arthritis. FEBS J. 2007;274(17):4588-4594.
  2. Sato T, Inaba N, Yamashita T. MK-7 and Its Effects on Bone Quality and Strength. Nutrients. 2020;12(4):965. Published 2020 Mar 31. doi:10.3390/nu12040965
  3. Khalil, Z.; Alam, B.; Akbari, A.R.; Sharma, H. The Medical Benefits of Vitamin K2 on Calcium-Related Disorders. Nutrients 2021, 13, 691. https://doi.org/10.3390/nu13020691
  4. DiNicolantonio JJ, Bhutani J, O’Keefe JHThe health benefits of vitamin KOpen Heart 2015;2:e000300. doi: 10.1136/openhrt-2015-000300

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *