Хранителни добавки

Кверцетин и Витамин С за подкрепа на имунната система и антиоксидантна защита

Кверцетин и Витамин С за подкрепа на имунната система и антиоксидантна защита

Полифенолът кверцетин е един от вездесъщите флавоноиди, открити в много китайски билки, плодове и зеленчуци. Обичайните му източници включват боровинки, червен лук, броколи, карфиол, зеле. Доказано е, че кверцетинът има изразени силни антиоксидантни и противовъзпалителни ползи, заедно с антихипертензивни, антикоагулантни и антихипергликемични свойства. Заедно с витамин С, те могат да осигурят стабилна подкрепа за защитните механизми на тялото. Нека видим как работят тези антиоксидантни герои.

Какво е кверцетин

Кверцетинът е биофлавоноид, който се съдържа в някои плодове и зеленчуци, в зеления и черния чай и може да се приема допълнително чрез добавки. За съжаление, човешкото тяло не може да произвежда биофлавоноиди самостоятелно и поради това те трябва да се набавят от диетата или чрез суплементи. 

Биофлавоноидите имат много важни роли в човешкото тяло, една от които е да защитава и запазва структурата на капилярите, с помощта на витамин С. 

Смята се, че биофлавоноидите имат и антибактериален ефект, стимулират циркулацията, производството на жлъчка и понижават нивата на холестерола в организма.

Антиоксидантно действие

Като антиоксидант, кверцетинът помага да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали (отпадъци, произведени от клетките), като по този начин защитава имунната система.

Противовъзпалително действие

Също така, кверцетинът е противовъзпалително средство, тъй като инхибира определени химични пътища от генериране на дискомфортно или болезнено възпаление. Това го прави способен да намали болката при артрит, подагра, ревматизъм и други заболявания.

Здрава сърдечно-съдова система

Изследването Endothelial function and cardiovascular disease: Effects of quercetin and wine polyphenols, публикувано в журнала Free Radical Research, показва връзката между по-ниската смъртност и честотата на сърдечен удар за изследваните субекти, които редовно са приемали антиоксиданта кверцетин. Изглежда, че това негово защитно действие произлиза от способността му да намалява количеството плака в кръвоносните съдове и артериите чрез елиминиране на LDL холестерола.

Потенциално противораково действие

Кверцетинът, подобно на някои други флавоноиди, проявява хемопревантивни свойства по отношение на ракови клетки. Освен това, той действа като антиоксидант, което означава, че помага за предотвратяване на окислително увреждане. Кверцетинът, както и други флавоноидни съединения, са показали потенциал като анти-канцерогени, според статия, публикувана в портала Evidence-based Complementary and Alternative Medicine.

Антивирусен ефект на кверцетина

Изследване публикувано в журнала Viruses през 2016 г. разглежда антивирусния ефект на кверцетина чрез инхибиране на навлизането на вируса в клетките. Това проучване показва, че кверцетинът може да инхибира навлизането на грипен вирус в ранния стадий на инфекцията, измервайки инхибирането в модел на клетъчна инфекция. Това е началната стъпка от цикъла на репликация на вируса. 

В допълнение, като антиоксидант и с изразени противовъзпалителни свойства, кверцетинът помага за намаляване експресията на провъзпалителни цитокини и възпаление на белите дробове при мишки.

Противодействие на стрес

Когато тялото ви е под стрес, то произвежда кортизол. Кортизолът е хормон, който предизвиква естествения отговор – реакция на организма „борба или бягство”. Въпреки че това е нормално, когато нивата на стрес са високи и продължителни, кортизолът може да увреди мускулната тъкан, което води до разграждане на протеини в тялото. Кверцетинът може да се бори с тези ефекти по време на продължителен стрес, тъй като потиска ензима, необходим за освобождаването на кортизол.

Ползите, които осигуряват кверцетин и Витамин С

Имунна подкрепа

Витамин С допринася за нормалното функциониране на имунната система и така може да бъде от полза за тези, които се нуждаят от допълнителна имунна подкрепа.

Антиоксидантна активност

Смята се, че кверцетинът има антиоксидантни свойства. Антиоксидантите действат, като противодействат на свободните радикали и следователно помагат да се предпази тялото от увреждане.

Противовъзпалително действие 

Смята се, че кверцетинът има противовъзпалителни свойства. Свободните радикали стимулират възпалението и тъй като кверцетинът проявява антиоксидантна активност и може да намали свободните радикали, от своя страна това може да помогне за намаляване на възпалението.

Прием на кверцетин по време на COVID-19

Текущото проучване Potential Inhibitor of COVID-19 Main Protease (Mpro) From Several Medicinal Plant Compounds by Molecular Docking Study разглежда как кверцетинът може да инхибира механизма на един от ключовите протеини, който включва патогенезата на COVID-19. 

Кверцетинът е безопасен за прием и има доказани антивирусни и противовъзпалителни свойства. Необходимите количества за антивирусни ползи са най-малко 500-1000 мг. на ден, а ако вече има активна вирусна инфекция може да са необходими повече. Кверцетин може да се приема и от хора със сезонни алергии в по-големи количества.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси

  1. Wu W, Li R, Li X, He J, Jiang S, Liu S, Yang J. Quercetin as an Antiviral Agent Inhibits Influenza A Virus (IAV) Entry. Viruses. 2016; 8(1):6. https://doi.org/10.3390/v8010006
  2. Francisco Perez-Vizcaino, Juan Duarte & Ramaroson Andriantsitohaina (2006) Endothelial function and cardiovascular disease: Effects of quercetin and wine polyphenols, Free Radical Research, 40:10, 1054-1065, DOI: 10.1080/10715760600823128
  3. Brito AF, Ribeiro M, Abrantes AM, Pires AS, Teixo RJ, Tralhão JG, Botelho MF. Quercetin in Cancer Treatment, Alone or in Combination with Conventional Therapeutics? Curr Med Chem. 2015;22(26):3025-39. doi: 10.2174/0929867322666150812145435. PMID: 26264923.
  4. Gibellini L, Pinti M, Nasi M, et al. Quercetin and cancer chemoprevention. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:591356. doi:10.1093/ecam/neq053
  5. Dengyu Yang, Tiancheng Wang, Miao Long, Peng Li, „Quercetin: Its Main Pharmacological Activity and Potential Application in Clinical Medicine“, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2020, Article ID 8825387, 13 pages, 2020. https://doi.org/10.1155/2020/8825387

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *