Спорт

Л-карнитин – аминокиселина за оптимална мускулна функция и метаболизъм

Л-карнитин - аминокиселина за оптимална мускулна функция и метаболизъм

Борбата за отслабване е битка, която всеки от нас рано или късно води. Ако загубата на тегло опираше само до това да устоим на изкушението и да ходим на фитнес всеки ден, много от нас щяха вече да са отслабнали. Ала уви – ако часовете, прекарани във фитнеса и кухнята в приготвяне на храна не се увенчаят с успех, търсенето в интернет за вълшебни хапчета започва да изглежда като предпочитан вариант. 

Преди да започнете да губите парите си за вълшебни хапчета и фалшиви обещания, препоръчваме ви да опитате добавка за отслабване с L-карнитин. Безопасно е и се среща естествено и може да ви помогне да стопите мазнините, да увеличите енергията си и да извлечете максимума от всяка тренировка. Днес ще ви разкажем какви са ползите на тази аминокиселина.

Какво е Л-карнитинът

Въпреки че много хора наричат ​​L-карнитина аминокиселина, той всъщност е по-скоро витаминоподобно вещество, което играе различни роли в тялото. Карнитин се образува в черния дроб и бъбреците и се произвежда от две незаменими аминокиселини (лизин и метионин). Някои медицински специалисти предписват L-карнитин под формата на добавка, за да подпомогнат хората със сърдечни заболявания, диабет, еректилна дисфункция и други здравословни състояния. Но поради ролята си в метаболизма на мазнините, той е най-известен със способността си да помага при загуба на тегло, особено когато се комбинира със здравословна диета и редовни физически упражнения. Ето затова го препоръчваме основно на хора, които поддържат физическата си активност на ниво.

L-карнитинът играе съществена роля в транспортирането на мазнините до митохондриите, където те се превръщат в енергия. Разбира се, има много научни данни, на база на които подготвихме и този материал за вас, но за да бъде по-простичко, ще го кажем по този начин: L-карнитинът може да бъде ключът към вашите мечти за отслабване, но ако положите нужните усилия. Подготвили сме списък с основните предимства на L-карнитина за здравето и как добавката с Л-карнитин може да ви помогне да намалите обиколките, да подобрите мускулния тонус и дори мозъчното си здраве.

Ползите на Л-карнитина за здравето

L-Carnitine изгаря мазнините

При по-високи нива на L-карнитин тялото ви става по-ефективно при изгаряне на мазнини. Това не само намалява количеството на мазнините, което тялото ви съхранява, но също така помага за намаляване на висцералните коремни мазнини. Това са най-упоритите и неприятни мазнини, които обграждат жизненоважни органи и натрупването им потенциално води до сериозни здравословни проблеми.

Повече енергия по време на и след тренировка

Когато капацитетът на тялото за изгаряне на мазнини нарастне, така и се увеличава енергийното ниво. L-карнитинът не само ви помага да увеличите количеството изгорени мазнини с всяка тренировка, но и получавате повече енергия за по-добри тренировки и активен начин на живот. 

L-carnitine ускорява метаболизма, за да ви помогне да отслабнете

Приемането на този енергиен бустер по време на тренировка позволява по-голяма интензивност, осигурявайки тласък на метаболизма. По-ефективният метаболизъм значително подпомага загубата на тегло, защото ще увеличите количеството калории, които можете да изгорите – дори в състояние на покой. Затова и л-карнитинът се препоръчва основно при нужда от отслабване.

Подобрено възстановяване с L-карнитин 

L-карнитинът спомага за намаляване натрупването на млечна киселина в мускулите. Това натрупване е отговорно за болката и мускулната умора след интензивна тренировка. L-карнитинът помага за изчистване на лактата, така че да се възстановите по-бързо и може да се върнете към тренировките си. Очевидно дори целта да е изграждане на повече мускулна маса, а не отслабване, Л-карнитинът пак може да е от полза.

Подобрява мозъчната функция

L-карнитинът не е добър само за мускулите, но е добър и за когнитивната функция и здраве. Всъщност, обещаващи изследвания са установили, че може да повлияе положително на мозъчната функция и познанието.

Едно проучване публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, разглежда ефектите от ежедневният прием на добавка с L-карнитин върху умствената и физическата умора при възрастни участници на възраст над 100 години! Установено е, че Л-карнитинът не само намалява общото количество мазнини, а и увеличава мускулната маса, но също така помага за намаляване на умората и подобрява когнитивната функция. Линк към самото проучване тук: L-Carnitine treatment reduces severity of physical and mental fatigue and increases cognitive functions in centenarians: a randomized and controlled clinical trial. 

Други проучвания дори откриват, че ацетил-L-карнитин – друга форма на L-карнитин, може да помогне за обръщане на когнитивния спад и подобряване на паметта при пациенти с болестта на Алцхаймер. Изумително, нали? 

Регулира нивата на кръвната захар

Има обещаващи изследвания, които показват, че суплементирането с карнитин може да помогне за поддържане нормални нива на кръвната захар и за борба с инсулиновата резистентност.

Инсулинът е хормонът, отговорен за транспортирането на захарта от кръвния поток до клетките, където може да се използва като гориво. Твърде много инсулин може да доведе до инсулинова резистентност, да намали неговата ефективност и да доведе до високи нива на  кръвна захар. 

Проучване от Рим, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, показва, че инфузията с L-карнитин (интравенозно вливане) при хора с диабет подобрява инсулиновата чувствителност и повишава усвояването на захарта от кръвния поток.

Друго малко проучване през 2010 г., проведено в катедрата по клинична медицина на университета Сапиенца в Рим, установява, че комбинирането на L-карнитин с ограничение на калориите помага за намаляване на инсулиновата резистентност и повишаване на чувствителността.

Нашите предложения за Л-карнитин

Ако вече сте се убедили в ползите му чрез този материал, може да опитате да включите Л-карнитин в тренировъчния си режим под формата на таблетки или течен вариант:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *