Здраве

Лоша ли е фруктозата – пет въпроса и отговора за действието ѝ

Лоша ли е фруктозата - пет въпроса и отговора за действието ѝ

Какво представлява фруктозата

Фруктозата е основната естествено намираща се захар в меда и плодовете и в малки количества в някои зеленчуци (например моркови). Фруктозата е като глюкозата монозахаридна захар и най-сладката от всички естествено срещащи се въглехидрати. Молекула глюкоза и фруктоза заедно образуват трапезна захар (захароза), която е наполовина фруктоза и половината глюкоза. 

Добре е да имате предвид обаче, че фруктозата, в малки количества, присъства в диетата ни от много дълго време и обикновено се справяме много добре с малки количества от нея. Разбира се, количеството, при което фруктозата става токсична и вредна, варира за всеки човек в зависимост от множество фактори, но приемливо количество за повечето здрави хора е около 50 грама фруктоза на ден. Имайте предвид, че повечето плодове са наполовина глюкоза и наполовина фруктоза и приемът на повече от 100 грама захар от плодове всеки ден може да навреди на здравето ви.

Какво прави тялото ви с глюкозата

Черният дроб е основният орган, който обработва фруктозата и почти цялата фруктоза, която консумирате, преминава през него. Но всъщност не се превръща в мазнини; вместо това, ето цялата разбивка на това, което се случва в тялото ви, когато консумирате фруктоза.

  • Около 40-45% от нея веднага се използва като гориво и се превръща в АТФ и въглероден диоксид.
  • 30% от нея се превръща в глюкоза и след това се метаболизира.
  • 25% от нея се превръща в лактат и се изпраща от черния дроб.
  • 1% се превръща в мазнини, глицерол или гликоген.

Кога фруктозата причинява проблеми

Един от най-интересните аспекти около фруктозата е, че има много изследвания, които показват какво количество може да причини здравословни проблеми. Няколко проучвания установяват, че консумацията на 250 грама фруктоза на ден води до увеличаване на чернодробните мазнини и намаляване на чувствителността към инсулин. Те показват същия резултат при консумация на 255 грама глюкоза. 

Тези проучвания не са единствените, които показват, че при високи дози фруктозата може да причини проблеми. В мета-анализа Fructose consumption and consequences for glycation, plasma triacylglycerol, and body weight: meta-analyses and meta-regression models of intervention studies се установява, че при 100 грама фруктоза на ден също се регистрират неблагоприятни ефекти върху телесните мазнини или метаболитните маркери на хората.

Фруктозата може да се счита за вредна за човешкото здраве и поради следните причини:

  • Фруктозата реагира с протеини и полиненаситени мазнини в тялото ни 7 пъти повече от глюкозата. Тази реакция създава AGE ( крайни продукти на гликиране), вид съединения, които създават оксидативно увреждане в клетките и в крайна сметка водят или допринасят за възпаление и множество хронични заболявания.
  • Фруктозата увеличава производството на пикочна киселина, която в излишък може да причини подагра, камъни в бъбреците или да влоши хипертонията.
  • Докато повечето от клетките на тялото не могат да използват фруктозата като източник на енергия, бактериите в червата ви могат.  Излишната фруктоза води до дисбаланс на чревната флора, което пък насърчава бактериалния свръхрастеж и превеса на патогенни бактерии.
  • Фруктозата бързо предизвиква резистентност към лептин. Лептинът е хормон, който контролира апетита и метаболизма, за да поддържа нормално тегло. Резистентните към лептин хора са склонни да натрупват мазнини и да затлъстяват наистина лесно.

Специално: вредата на глюкозо-фруктозния сироп

Високофруктозният царевичен сироп (HFCS) е вид изкуствена захар, произведена от царевичен сироп. Много здравни специалисти и изследователи смятат, че добавената захар и глюкозо-фруктозния сироп са ключови фактори в нарастващите случаи на затлъстяване сред световното население. 

Високофруктозният царевичен сироп е източник на необикновено количество фруктоза, като фруктозата отива директно в черния ви дроб и започва усилен процес по производство на мазнини. Това задейства и производството на триглицериди и холестерол, което пък е в основата на рискови фактори за сърдечни увреждания и не само.

Това не е всичко – високите дози фруктоза оформят малки пролуки в чревната лигавица, причинявайки това, което наричаме “пропускливи черва”. Това нарушение на чревната бариера е предпоставка за нахлуване на хранителни и други протеини в кръвта, където се задейства възпаление. 

Проучванията показват, че царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза повишава апетита и насърчава затлъстяването повече от обикновената захар. Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза също допринася за развитие на неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Алтернативни подсладители

Разбира се, фруктозата е част от състава на любимите плодове, но не и чак в такова количество, което повечето хора консумират. Ако хапвате 1-2 или дори 3 плода на ден, трудно ще надвишите 100-те грама фруктоза. Въпреки това, тя може да е скрита част от състава на други пакетирани храни и напитки, което повишава риска от свръх консумация.

Затова препоръчваме да ограничите приема ѝ и да използвате алтернативни растителни подсладители за ястията и напитките си, както и да си осигурите повече пробиотици за чревно здраве. Ето и няколко варианта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *