Хранителни добавки

Магнезий и Фосфор: Какво се случва, когато приемате тези две вещества заедно?

Магнезий и фосфор

Warning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/magherbs/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

Магнезият и фосфорът са основни минерали, които са от решаващо значение за производството на енергия и здравето на костите. Макар че и двата минерала се съдържат естествено в различни храни, може да се наложи да се приемат под формата на хранителни добавки поради фактори като хранителни навици, здравословно състояние и употреба на лекарства.

Ето всичко, което трябва да знаете за приема на хранителни добавки с магнезий и фосфор.

Ползи от магнезия

Може би няма човек, който да не знае колко важен е магнезият за множество телесни функции.  Сред тях са контрола на кръвната захар и нервната функция. Минералът се съдържа в храни като животински продукти, бобови растения и зелени листни зеленчуци, но много често се налага прием на добавки с магнезий. Те имат следните ползи:

Понижават кръвното налягане: Приемът на магнезиеви добавки може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което е от полза за хората с високо кръвно налягане (хипертония).

Подобряват нивото на кръвната захар: Магнезиевите добавки могат да помогнат за подобряване на кръвната захар и инсулиновата чувствителност при хора с диабет.

Подпомагат здравето на костите: Магнезиевите добавки могат да увеличат минералната плътност на костите и да намалят риска от фрактури.

Подобряват психичното здраве: Магнезиевите добавки могат да намалят леката до умерена депресия и тревожността.

Облекчават запека: Магнезиевите добавки могат да имат слабителен ефект, като задържат вода в червата, правейки изпражненията по-меки, по-обемни и по-лесни за изхвърляне.

Подобряват съня: Магнезиевите добавки могат да подобрят качеството на съня, включително да ви помогнат да спите по-дълго през нощта и да избегнете заспиване през деня.

Ползи от фосфора

Фосфорът участва в здравето на костите и зъбите, енергийния метаболизъм и образуването на ДНК. Минералът се съдържа в много храни като месо, риба, млечни продукти и зърнени храни. Фосфорът се комбинира с други минерали в храната и организма, като създава фосфатни соли. Фосфорът в хранителните добавки обикновено е под формата на фосфатни соли. Те имат следните ползи:

Управляват нивата на фосфатите в кръвта: Натриевият или калиевият фосфат може да предотврати или да лекува ниски нива на фосфати в кръвта (хипофосфатемия).

Облекчават запека: Натриевият фосфат е съставка на някои продукти, които се продават без рецепта и се използват при запек.

Облекчават лошото храносмилане: Алуминиев фосфат и калциев фосфат са съставки на някои антиацидни продукти, продавани без рецепта.

Регулират нивата на калций в кръвта: Фосфатните соли без калций могат да лекуват високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия).

Предотвратяват образуването на камъни в бъбреците: Калиевият фосфат може да помогне за предотвратяване на образуването на калциеви камъни в бъбреците при хора с високи нива на калций в урината.

Има ли полза от съвместния прием на магнезий и фосфор?

И двете хранителни вещества изпълняват множество функции в организма и е от съществено значение да се поддържат подходящи нива на магнезий и фосфор за цялостното здраве. Така че, ако имате ниски нива на двата минерала, ползата от приема на двете добавки би била повишаване на нивата им.

Но ако трябва да приемате и двете добавки, не трябва да ги приемате заедно. Едновременното приемане на магнезий и фосфор може да попречи на усвояването на двата минерала от организма, така че всъщност има полза от приемането им поотделно.

Как да приемате комбинация от магнезий и фосфор?

За да се избегне всякаква интерференция между добавките с магнезий и фосфор, най-добре е да ги приемате с разлика от поне два часа.

Магнезиевите и фосфорните добавки се предлагат под формата на перорални добавки в различни форми, включително таблетки, прахове и течности. Съществуват и различни видове препарати за тях, като магнезиев оксид, магнезиев цитрат, натриев фосфат и алуминиев фосфат. Вашият лекуващ лекар може да ви помогне да решите коя форма и препарат са най-подходящи за вас.

Безопасно ли е да приемате магнезий и фосфор заедно?

Съвместният прием на магнезий и фосфор е безопасен. Въпреки това се препоръчва да ги приемате поотделно с интервал от поне два часа. Ако се приемат заедно, те са склонни да се свързват, което може да намали способността на организма да усвоява и двете хранителни вещества.

Въпреки че е добре да добавите добавки с магнезий и фосфор към режима си, ако това е препоръката на вашия лекуващ лекар, важно е да вземете предвид безопасността на всяка добавка, която приемате. Например, докато фосфорните добавки обикновено са безопасни, когато се използват за кратък период от време, редовната им продължителна употреба може да доведе до дисбаланс на фосфатите и други химикали в организма. Дългосрочната употреба трябва да се наблюдава, за да се избегнат сериозни странични ефекти.

Може ли да приемете твърде много магнезий или фосфор?

Високият прием на магнезий и фосфор от храната обикновено не е опасен за здравето на повечето хора. Въпреки това не е препоръчително да се консумират прекомерни количества от тези хранителни вещества чрез хранителни добавки.

Максималният дневен прием на магнезий, считан за безопасен за възрастни, е 350 mg. За фосфор максималният дневен безопасен прием за повечето възрастни е 3000-4000 mg, както от храна, така и от хранителни добавки. Приемането на твърде много от двете добавки може да доведе до рискове за здравето.

Високите дози магнезий често водят до стомашно-чревни симптоми като диария и гадене. Много големи дози магнезиеви добавки (над 5 000 mg дневно) се свързват с магнезиева токсичност. Симптомите на токсичност могат да включват гадене, повръщане и летаргия, преди да се стигне до затруднено дишане и спиране на сърдечната дейност.

Прекомерният прием на фосфор – като например консумацията на две дози натриев фосфат от 6 600 mg за един ден – може да доведе до високо съдържание на фосфор в кръвта, състояние, известно като хиперфосфатемия. Хиперфосфатемията предизвиква главно хормонални промени, които засягат калциевия метаболизъм и водят до натрупване на калций. Натрупването на калций може да доведе до втвърдяване на тъканите – процес, известен като калцификация на тъканите. Тъканната калцификация може да засегне по-специално бъбреците.

Магнезият и фосфорът са минерали от съществено значение за различни телесни функции и е важно да се поддържат подходящи нива на двете хранителни вещества. Ако нивата ви са недостатъчни, вашият лекар може да препоръча прием на хранителни добавки. Въпреки че е безопасно да приемате магнезий и фосфор, вероятно не трябва да ги приемате заедно. Приемането на добавките по различно време на деня може да ви помогне да увеличите максимално усвояването им.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *