Здраве

Маслото от ЧИЛИ: Невероятните ползи, за които е добре да знаете

Маслото от ЧИЛИ: Невероятните ползи, за които е добре да знаете

Какво представлява маслото от чили?

Чили олиото е популярен продукт, приготвен от растително олио, което е наситено с люти чушки. Чили чушките са (обикновено изсушени) плодове на растения от рода Capsicum и въпреки че произхождат от Мексико, това масло вече се предлага в цял свят, а различни сортове чили чушки се отглеждат навсякъде. Макар че най-често се използва в кулинарията в азиатските страни и кухни, маслото от чили може да се използва и за широк спектър от медицински състояния, благодарение на силното си антиоксидантно и противовъзпалително действие. Лютите чушки са богати на активната съставка капсаицин, която може да окаже дълбоко въздействие върху организма. Освен това това масло съдържа следи от витамин С и витамин А, както и някои ключови антиоксиданти и полезни мастни киселини. 

Какви са ползите от маслото от чили?

Може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания

Потенциалният антиоксидантен капацитет на маслото от люти чушки е доста невероятен поради високата концентрация на капсаицин – антиоксидантно съединение, което осигурява по-голямата част от ползите за здравето в лютите чушки. Този антиоксидант, заедно с различни други свързани с него съединения, може да търси и неутрализира свободните радикали навсякъде в тялото, което може да намали оксидативния стрес и да понижи риска от развитие на хронични заболявания.

Може да стимулира имунната система

Капсаицинът също така е в състояние да стимулира имунната система, а маслото от чили е известно с умерените си нива на витамин С. Това може да спомогне за увеличаване на производството на бели кръвни клетки, като същевременно работи и като антиоксидант за намаляване на натоварването на имунната система. Ако имате кашлица, настинка или задръствания, малка доза масло от чили може да помогне за по-бързото възстановяване.

Изберете добавка с витамин С за силен имунитет

Може да облекчи проблемите със стомаха

Потенциално противовъзпалителните съединения, открити в това масло, помагат за успокояване на стомашните разстройства и премахване на възпалените тъкани в червата. Въпреки че много хора смятат, че пикантната храна е вредна за храносмилането, капсаицинът и другите съединения в това масло всъщност могат да стимулират храносмилането и балансират бактериалната среда в червата. 

Може да помогне за прочистване на синусите

Когато носът ви е запушен в резултат на алергия или настинка, отпушването на синусите е абсолютно необходимо. Понякога вдишването на аромата на маслото от чили може да е достатъчно, за да изчисти синусите ви. Можете дори  да консумирате малко количество или да  да разтриете малко върху кожата под носа си. Дори ароматните съединения на това масло имат отхрачващи и деконгестантни свойства! 

Може да предотврати макулна дегенерация

Въпреки че не се съдържа в огромни количества, маслото от чили предлага известно количество витамин А, който може да допринесе за здравето на зрението. Витамин А действа като антиоксидант и може да предотврати дегенерацията на макулата и сухотата на очите, както и да забави развитието на катаракта с напредването на възрастта. 

Погрижете се за здравето на очите си с добавка с витамин А

Може да облекчи болката

Малко неща са по-добри от маслото от чили като локално болкоуспокояващо средство и всъщност капсаицинът е популярен във фармацевтичните аналгетици. Мощните противовъзпалителни свойства могат бързо да премахнат отока и болката, независимо дали дискомфортът е хроничен или остър по природа. 

Може да подобри когнитивните нива

Многобройни проучвания свързват капсаицина с подобряване на когнитивните нива, благодарение на антиоксидантната му активност. Намиращ се във високи нива в маслото от чили, капсаицинът може да намали количеството на отлагане на бета-амилоидни плаки, което може да помогне за забавяне или дори за обръщане на симптомите на деменция и други невродегенеративни заболявания.  

Може да намали възпалението на кожата

Въпреки че поставянето на масло от пикантни люти чушлета върху кожата може да не звучи като най-добрата идея при дразнене или сърбеж, противовъзпалителните ефекти на това масло са неоспорими. Ако страдате от всякакви проблеми – от екзема и ухапвания от насекоми до псориазис, алергични реакции или копривна треска, нанасянето на малко количество масло от чили може бързо да облекчи дискомфорта. 

Може да понижи кръвното налягане

Последните проучвания показват, че капсаицинът може да стимулира кръвообращението и да повиши нивата на HDL холестерола, от който организмът се нуждае, за да функционира правилно. Това може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да предотврати натоварването на сърдечно-съдовата система. 

Хранителните стойности на маслото от чили

Хранителната стойност на маслото от чили се състои основно от активната му съставка – капсаицин, въпреки че маслото съдържа и други сродни съединения, известни като капсаициноиди, които имат подобно антиоксидантно действие върху организма. В зависимост от метода на приготвяне някои видове масло от чили съдържат и малки до умерени количества витамин С, витамин D, витамин А и фолиева киселина. Маслото, което може да се насити с люти чушки, ще има редица здравословни свойства, като например различни нива на полиненаситени, мононенаситени и наситени мазнини. Олиото от люти чушки има и ниско ниво на калории, при условие че не използвате растително масло, което е с високо съдържание на калории, като например соево масло. Зехтинът, например, има само около 40 калории на супена лъжица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *