Хранителни добавки

МЕД: Каква е ролята на този елемент за здравето на човека

МЕД: Каква е ролята на този елемент за здравето на човека

Разбира се, медта присъства в цялото ви тяло, макар и в по-високи концентрации в органите, където метаболитната активност е по-висока, като черния дроб, бъбреците, мозъка и сърцето.

Когато казваме „по-високи концентрации“ обаче, е важно да разберем, че говорим в много относителни граници – 150-120 милиграма мед, които се намират в цялото човешко тяло, са достатъчни да се поберат на върха на карфица. 

И така, с какво медта подпомага здравето?

Подпомага производството на червени кръвни клетки

Дори гореспоменатото малко количество мед в организма е достатъчно, за да осигури медни йони за милиарди протеинови молекули.  Следователно медта играе ключова роля в такива функции на организма като производството на червени кръвни клетки, усвояването на желязо, регулирането на сърдечния ритъм и кръвното налягане, както и развитието и поддържането на съединителната тъкан, костите и органите.

Добър помощник за имунната система

Друга причина, поради която медта е особено важна за човешкото здраве, особено в периода на вирусите и настинките, е ролята, която елементът играе в поддържането и активирането на имунната система. Медта спомага за осигуряването на здравословен запас от бели кръвни клетки, много от които са фагоцити, които защитават организма, като поглъщат бактерии, чужди частици и умиращи клетки.

От друга страна, недостигът на мед може да означава, че организмът ви се затруднява да произвежда имунни клетки. Това може да доведе до значителен спад в броя на белите кръвни клетки, което ще затрудни защитата на организма ви срещу нашественици.

Грижи се за здравето в комбинация с други минерали

Друго важно нещо, което трябва да се има предвид при медта, е нейното взаимодействие и взаимозависимост с други минерали в организма. Учените изследователи обичайно разглеждат медта, желязото и цинка като основно трио, като твърде много от тях могат да попречат на преработката или усвояването на другите два от организма.

Предишни проучвания показват, че осигуряването на адекватен прием на мед и цинк например може да помогне за балансиране на усвояването на двата хранителни елемента. Ето защо може да се стремите да увеличите консумацията не само на мед, но и на цинк за имунната си система.

Най-добрите хранителни източници на мед

За щастие медта се съдържа в широк спектър от пресни и преработени храни, така че добре балансираното хранене би трябвало да ви осигури достатъчно количество от нея.

Въпреки това може да се опасявате, че трябва да увеличите приема на мед – може би защото сте забелязали симптоми, които могат да показват недостиг на мед, като например честа умора и болести.

Ако е така, добри хранителни източници на мед са ядките, като кашу и бадеми, бобът, като соя и леща, и морските дарове, като стриди и омари, както и обогатените зърнени храни, плодовете и зеленчуците. Черният шоколад също може да бъде отличен източник на мед.

Бъдете нащрек за признаците на недостиг или излишък на мед

Макар че дефицитът и излишъкът на медта са рядкост при здрави хора, все пак твърде малкото или твърде голямото количество мед в организма може да има вредни последици.

В допълнение към горепосоченото, често срещаните признаци на недостиг на мед могат да включват по-голяма чувствителност към студ, проблеми с паметта и ученето и дори затруднения при ходене. Излишъкът на мед или отравянето с мед пък се свързва със симптоми като главоболие, треска, припадък, диария и чувство на тревожност и раздразнителност.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *