Здраве

Митове и истини за витамин Д, които трябва да знаете

Митове и истини за витамин Д, които трябва да знаете

Въпреки това, заедно с всички тези разговори се появяват и някои погрешни схващания. Съществува схващане, че витамин D е чудодейно лекарство и че ако всички приемаме мегадози от него, това ще реши всички проблеми. 

Прочетете, за да се запознаете с фактите и някои разпространени митове за витамин D.

Мит: Колкото повече витамин D получавате, толкова по-добре

Твърде много от едно добро нещо може да бъде лошо, така е и с витамин D. Въпреки че е рядкост да се получи твърде много витамин D, не е изключено. Тази ситуация, токсичност на витамин D, има сериозни последици за здравето. Най-честият начин, по който това се случва, е приемането на твърде високи дози добавки с витамин D. Витамин D повишава абсорбцията на калций и затова токсичността се характеризира с натрупване на калций в организма. Симптомите на токсичност на витамин D могат да включват гадене, повръщане, често уриниране, слабост, болки в костите и бъбреците.

Изберете своята добавка с витамин D още сега!

Факт: Излизането на слънце помага на тялото ви да произвежда витамин D  

Ненапразно го наричат „слънчевия витамин“. Когато ултравиолетовата В светлина на слънцето ви удари, тя превръща химикал в кожата ви във витамин D3. Той се пренася от черния дроб към бъбреците, където се превръща в активна форма на витамин D, която може да се използва от организма. Повечето хора си набавят част от нужния витамин D чрез излагане на слънце, но фактори като сезон, време на деня, облачност, пигмент на кожата и слънцезащитни продукти влияят на това колко витамин D човек може да синтезира чрез слънцето. Хората с по-тъмна кожа не са в състояние да произвеждат толкова много витамин D чрез слънчевата светлина.

Мит: Лесно е да си набавим достатъчно витамин D само чрез храната

Набавянето на витамин D само чрез храната не е невъзможно, но може да е трудно, защото малко храни съдържат достатъчно количество D. Отлични хранителни източници на витамин D са рибата, например сьомга, или ½ чаша бели гъби, изложени на ултравиолетова светлина. Но сред най-разпространените храни с витамин D, са яйцата, сиренето чедър, обогатените храни като мляко и зърнени закуски и гъбите портобело. 

Изберете своята добавка с витамин D още сега!

Факт: Ниското съдържание на витамин D е свързано с лошото настроение

Ако се чувствате неразположени, може би трябва да проверите нивата на витамин D. Според проучване с мозъчни клетки на плъхове, витамин D изглежда играе роля в производството на серотонин. Серотонинът е хормон, който помага за регулиране на настроението и съня. Съществува връзка между ниските нива на витамин D и разстройствата на настроението, показват изследванията.

Мит: Добавките с витамин D водят до намаляване на теглото

Въпреки че има връзка между затлъстяването и недостига на витамин D, няма научно доказателство, че приемът на добавка с витамин D ще ви помогне да намалите талията си. Предишно проучване установи, че когато жени със затлъстяване и наднормено тегло повишат нивата на витамин D до нормалното ниво с помощта на добавка, докато се хранят с нискокалорична диета и спортуват, те отслабват повече от жените, които също са на нискокалорична диета и спортуват, но не успяват да повишат нивото на витамин D до идеалното. Все пак изследователите са съгласни, че е твърде рано да се правят заключения, че приемът на витамин D може да ви помогне да свалите килограми, тъй като все още не е ясно дали ниският статус на витамин D е следствие от затлъстяването или по някакъв начин участва в причиняването му.

Факт: Витамин D подпомага имунната ви система

За да поддържате имунната си система в най-добрата ѝ форма, трябва да се уверите, че получавате достатъчно витамин D. Това е така, защото витамин D може да помогне за смекчаване на вредната възпалителна реакция на някои бели кръвни клетки, както и за увеличаване на производството на протеини за борба с микроби. Възрастните, които имат ниски нива на витамин D, е по-вероятно да съобщят, че често са имали настинка, кашлица или инфекция на горните дихателни пътища.

Мит: Всеки трябва да изследва нивата си на витамин D

За поддържане на добро здраве е важно нивата на витамин D да са в подходящи граници. Възрастните се нуждаят от между 20 и 30 нанограма на милилитър (ng/mL) витамин D в кръвта си. Въпреки че няма начин да разберете дали нивата ви са в този диапазон без тест, това не означава, че е необходимо да си направите такъв. Тестването става все по-често срещано, но не е необходимо да се прави повсеместен скрининг. Ако приемате препоръчителните количества витамин D, нивата ви ще бъдат в нормата.

Факт: Достатъчното количество витамин D може да подобри нивата на кръвната захар

Ако се опитвате да предотвратите или да се справите с диабет тип 2, може би е време да попитате лекаря си за нивата на витамин D. 

Факт: Достатъчното количество витамин D е свързано с по-нисък риск от някои видове рак

Смята се, че хората с много ниски нива на витамин D са изложени на повишен риск от рак на гърдата, дебелото черво, бъбреците, белите дробове и панкреаса. Най-рисковите групи са хората със затлъстяване или с по-тъмна пигментирана кожа, които имат по-ниски нива на витамин D, но не си го набавят с помощта на добавки. 

Мит: Всички възрастни жени се нуждаят от еднакво количество витамин D

В действителност някои жени могат да се нуждаят от повече или по-малко от слънчевия витамин. По-специално бременните жени могат да се възползват от добавки. Проучване, установява, че жените, които раждат през зимата и имат недостиг на витамин D в началото на бременността или наддават повече от нормалното тегло по време на бременността, може да се нуждаят от по-високи дози витамин D, отколкото останалите бременни жени. Ако някоя от тези характеристики се отнася за Вас, попитайте Вашия лекар дали трябва да увеличите приема на витамин D.

Факт: Възрастта влияе на способността на кожата да произвежда витамин D

Когато говорим за това, че някои жени се нуждаят от различни количества витамин D, по-възрастните жени (и мъже) вероятно ще се нуждаят от повече витамин D. Както беше споменато, препоръчителното количество е 800 IU на ден за мъже и жени над 70 години.  Причината, поради която те се нуждаят от повече: Възрастните хора не усвояват толкова добре витамин D и създават по-малко количество от него в сравнение с по-младите. Стареенето намалява производството на витамин D в кожата, а лечението на възрастни хора с 800 IU витамин D на ден може да повиши нивата до подходящ диапазон и да намали фрактурите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *