Спорт

Най-добрите предтренировъчни продукти за повече сила и издръжливост

Най-добрите предтренировъчни продукти за повече сила и издръжливост

Предтренировъчните продукти са клас предварително смесени билкови и химически съставки, предназначени да повишат енергията ви, да подобрят концентрацията, да намалят умората и да засилят притока на кръв към мускулите. Продуктите в тази категория са предназначени като цяло за подобряване на спортните резултати чрез подпомагане на организма за повишена издръжливост и сила по време на тренировка. Затова и те се вземат преди самата тренировка.

От всички продукти за тренировка, които можете да закупите, предтренировъчните продукти могат да имат най-голямото разнообразие от съставки, дози и ефекти. Поради това може да е трудно да се избере най-подходящата добавка за Вашите индивидуални нужди, особено ако тепърва прохождате в спорта. 

Освен това, не са ли важни пълноценният сън, хранене и хидратация, за да направите отлична тренировка? Със сигурност е вярно, че тези три фактора могат радикално да подобрят представянето ви в залата (както и настроението, мускулния растеж и имунитета). Но за онези, които искат да направят още една крачка напред, подходящата предтренировъчна добавка може да донесе голяма полза.

Защо да използвате предтренировъчни продукти

Пълноценното хранене на първо място е онова, което ще ви позволи да имате енергия за спорт и по-добри постижения, както и за добро възстановяване след това. Когато обмисляте прием на добавка преди тренировка, важно е да решите за каква цел ще я вземате и какви са упражненията, които обикновено правите. Някои съставки могат да увеличат силата или мощността, докато други могат да повишат издръжливостта ви. Това са различни цели и тренировъчната ви програма трябва да е структурирана според тях, а от там се променят и препоръчваните добавки (пред или следтренировъчни).

Както ще видите от разнообразните съставки, които ще разгледаме след малко, предтренировъчните продукти влияят на спортното представяне от всеки възможен ъгъл. Те имат за цел да ви поддържат по-силни за по -дълго, след това да сведат до минимум възстановяването ви, за да можете да направите тренировка отново възможно най-скоро. Поради многото съставки в комбинациите, това предполага и по-висока ефективност, но не забравяйте – тя зависи от количеството и качеството на всяка съставка, както и от това как вашето тяло реагира на приема на добавки.

Хранителни добавки предназначени за прием преди тренировка, за които е доказано, че подобряват ефективността на упражненията, могат да съдържат въглехидрати, кофеин, сок от цвекло, креатин монохидрат и бета-хидрокси-бета-метилбутират (HMB). Нека видим и как действат тези съставки в организма.

Въглехидрати

Причината, поради която въглехидратите помагат, е очевидна – те са източник на енергия за тялото ви и са това, което експертите препоръчват да се яде преди тренировка, за да заредите тялото с гориво.

Доказателствата подкрепят различни опции за прием на въглехидрати при различните спортни приложения. Например, прием на 30 до 60 грама на час по време на състезания за издръжливост, прием на по-големи количества при по-сериозни натоварвания, в периоди на покачване на мускулна маса и тегло и други според целта.

Кофеин

Кофеинът е добре познат стимулант, известен с ролята си за повишаване на енергията и бдителността, а изследванията показват, че той може да помогне и за подобряване на спортните постижения. Много от проучванията са направени върху малък брой хора, но всъщност има много изследвания, подкрепящи способността на кофеина да подобрява ефективността на тренировката. Всъщност подробен материал публикуван през 2020 г., който анализира други мета-анализи на кофеина заключава, че приемът на кофеин може да подобри аеробната издръжливост, мускулната сила, мускулната издръжливост и скоростта на спортуващите. Точните количества може да се различават, но препоръките обикновено са за 3-6 милиграма кофеин на килограм телесно тегло, за да действа ефективно.

В12

Витамин В12 е жизненоважно хранително вещество за нервите и кръвните клетки. Витамин В12 се намира в различни животински храни, поради което веганите обикновено изпитват недостиг на витамина и се препоръчва прием на добавка. 

Сок от цвекло

Сокът от цвекло все още не е достатъчно изследван, за да се правят генерални изводи. И все пак, преглед на няколко проучвания от 2017 г. установява, че последователно е доказано, че сокът от цвекло увеличава нивата на азотен оксид в тялото. Азотният оксид е естествен вазодилататор, който разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв – и подобрява работата на сърдечно-съдовата система. 

Креатин монохидрат

Креатин монохидрат е добре познат на активно спортуващите и често е включен във формулите на предтренировъчни продукти. Креатинът е производно на три аминокиселини, които естествено се произвеждат в тялото и се съхраняват в мускулите като източник на бърза енергия. Креатинът може да ви помогне да положите повече усилия по време на тренировката си, особено за интервали с висока интензивност, както и да насърчите по-голям мускулен растеж.

Креатинът всъщност е една от най-добре проучените спортни добавки през последните 20 години и проучванията показват, че в нормални дози – 3-5 грама на ден в дългосрочен план – той е безопасен за здрави възрастни. В други проучвания за креатин монохидрат е установено, че подкрепя когнитивната функция, индиректно намалява риск от депресия и понижава риска от сърдечни заболявания. Има един неприятен страничен ефект, който може да се появи и това е наддаването на тегло от задържане на вода. Когато мускулите ви съхраняват креатин, те също съхраняват и вода. Това съответно може да покачи обиколките и показанията на кантара.

Бета-хидрокси-бета-метилбутират (HMB)

Друга съставка, която има добри изследвания в подкрепа на предтренировъчното суплементиране, е бета-хидрокси-бета-метилбутират (HMB). Това е вещество, което тялото произвежда от аминокиселината левцин, намираща се в храни, богати на протеини. Човешкото тяло е в състояние да използва само около 5% от левцина, който консумира, за да произведе HMB, така че единственият начин да получите значително повече от него е чрез добавка като НМВ/бета-хидрокси-бета-метилбутират Biotech USA.

Тестостерон

Тестостеронът е силно анаболен хормон, който насърчава биосинтеза на протеини. Той изгражда сила и чиста мускулна маса, повишава нивата на енергия, ускорява метаболизма (изгаряне на мазнини), укрепва костите, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, укрепва централната нервна система и подобрява тонуса. При нужда от допълнителен прием на тестостерон (основно при мъжете) може да се вземе DAA-Тестостеронова формула Allnutrition.

Always Young Renewal Advanced е още един интересен продукт под формата на спрей, с който може да подпомогнете спортното си представяне и възстановяването. Той съдържа човешки растежен хормон, селен, хиалуронова киселина и други компоненти за мускулен растеж, ефективно изгаряне на мазнини и подобряване на съня.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *