Здраве

Най-добрите витамини за здрава и красива коса

Най-добрите витамини за здрава и красива коса

Въпреки усилията, след дългогодишни проучвания в тази област става ясно, че независимо какво количество козметични продукти използвате за трениране на своята коса, то най-голямо влияние върху нея оказва вашата хранителната и здравословна диета.

Косата е част от човешкото тяло, която най-слабо се подлага на влиянието от трениране с различни препарати. Необходима е постоянност и упоритост в грижата за нея, за да постигнете видими и задоволителни резултати. Въпреки това тя сравнително лесно се поддава на външните климатични условия, както и лесно се повлиява негативно, понякога от прекаляване с нашата собствена суета. 

Кои са факторите, които се отразяват най-негативно върху здравето на косата?

  • Използването на прекалено много или на некачествена козметика.
  • Използването на неподходящи козметични препарати и продукти.
  • Често термично трениране на косата с маша, преса, сешоар и други електроуреди.
  • Прекомерното излагане на ярко слънце или, на студен вятър и други неблагоприятни въздействия.
  • Използване на неподходящи четки, гребени, ластици и кърпи за коса.
  • Продължителна диета, боледуване или провеждане на нискокалоричен хранителен режим.
  • Вредни навици, сред които са тютюнопушенето и алкохола.
  • Напредването на възрастта и влошаване на естествените процеси в тялото.
  • Влошено храносмилането и недостатъчно добро усвояване на приетите вещества в тялото.
  • Недостатъчно приемане на витамини, минерали и други важни субстанции.

Факторите, които влияят върху здравето на косата не са един или два. Но най-видим и забележим положителен резултат оказва приемането на подходящи хранителни витамини и добавки, които съдържат важни за здравето на косата подбрани витамини и минерали.

Кои са най-добрите витамини и минерали за коса, които можете да приемате?

Като най-добрите минерали и витамини, които можете да приемате за здравето и външния вид на вашата коса са Биотинът, витамини А, D, C и Е. Все пак имайте предвид, че здравето на косата зависи от комплекс от фактори. Като върху нея могат да повлияят и други субстанции, особено ако се наблюдава дефицит. Такива са хиалуроновата киселина, Коензим Q10, омега-3 мастните киселини, магнезий, цинк, желязо и други.

Биотин

Биотинът е витамин, който е от B-група, но неговото отделно споменаване е задължително, по причина, че той отговаря в най-голяма степен за здравето на косата. Дори и името биотинът е „витамин H“ и произлиза от „Haar and Haut“, което в превод от немски означава „коса и нокти“. Неговият дефицит се открива изключително рядко при хората, но пък неговите ниски нива често се наблюдават основно при злоупотреба с алкохол, продължителен прием на антибиотици и лекарствени продукти, при бременни и т.н. Варирането на неговите нива в тялото и ниското му количество може да причини нежелани последици за външния вид и за красотата на косата. Биотиновият дефицит води до окапване на косата, кожни обриви, накъсване на косъма и т.н. Той присъства в много козметични продукти за трениране на коса, въпреки че не е доказано успешното му усвояване директно от скалпа. Най-добрият начин за приемане на здравословни количества на витамин H е чрез пиене на хранителни добавки през устата.

Витамини B-комплекс

Освен Биотин, то всички останали витамини, спадащи към Б група отговарят за здравето на космените фоликули. Сред тях тези като Витамини B1, B2, B3 и B5 поддържат нормалното здраве на космения фоликул, докато витамините B6 и B12 участват в нормалното произвеждането на кръвни червени телца в тялото. Всъщност те отговарят и за нормалното транспортиране на кислородът до всички части на тялото и едновременно с това на приетите хранителни вещества, като отвеждат необходимото количество чак до фоликулите. По този начин съдействат на самите фоликули за нормалния растеж на косъма, за укрепване на неговата здравина, плътност и лъскавост.

Витамин А

Витамин А е един от витамините, при приемането на които трябва да се подхожда внимателно. Той е вторият по важност витамин за косата след Биотинът и можете да го срещнете и с името „елексир на младостта“. Този витамин отговаря за произведените количества Колаген в тялото, като редуцира дълбочината на бръчките по лицето и подпомага регенериращите процеси на кожата. Освен за Колагена, Витамин А е отговорен и за производството на себум. Това е вещество, което отговаря за степента на омазняване на скалпа и поддържането на красивата и здрава коса. Тук се наблюдават двете прекомерни крайности при нивата на витамин А в тялото. Завишените нива водят до повишено производство на себум и прекомерно омазняване на скалпа, а в последствие и на косата. Също може да се стигне до косопад и токсични реакции. В такъв случай често се налага използването на козметика, за да може да се коригира нивото на себум. При занижени нива на Витамин A се стига до редица кожни проблеми, включително и такива върху скалпа.

Витамин C

Витамин C е един от витамините с най-широко приложение върху здравето на човешкото тяло. Въпреки това за съжаление е необходимо да си го набавяме изцяло от външни източници, но пък за щастие с този витамин няма как да прекалим. Той се характеризира като водоразтворим и дори при случаен прием на висока доза, то необработените и ненужни количества от него, тялото ще изхвърли с урината. Витамин Це е сред най-мощните антиоксидантни витамини, който се грижи за навременното изхвърляне на свободните радикали от организма. Това означава, че той влияе от А до Я върху човешкото здраве. Свободните радикали са причинители на редица болести, заболявания и влияят негативно върху всеки един аспект на нашето здраве. Включително и върху косата. Vitamin C участва в усвояването на витамините А и Е и естественото произвеждане на колаген, тирозон, креатин и други важни субстанции в тялото. А те всички заедно отговарят за общото здраве както на косата, така и на кожата и ноктите. Приемането му с Желязо не позволява да се стигне до желязодефицитна анемия, която е най-честият причинител за косопад. Работи против протеин DKK-1, който се среща под по-разбираемото наименование – „протеин на плешивостта“.

Витамин Е

Витамин Е има сходна черта с Витамин С и това е, че и двата витамина са мощен антиоксидант, който подкрепя организма в борбата му със свободните радикали. Той спомага за тяхното навременно изхвърляне от организма и предотвратява възможността от тяхното натрупване. Витаминът помага за поддържането на клетките и техните мембрани, в частност отговаря за кожните и фоликулните клетки. Поради тази причина той попада в топ 5 на витамините за коса. Според проучвания в тази област при хора, страдащи от косопад, след период на приемане от 8 месеца на Витамин Е, се наблюдава около 30% подобрение на растежът на косата. Недостигът на Vitamin E може да доведе до косопад, забавяне на растежа на косата, влошаване на здравето на космените фоликули, високо изтъняване или чупливост на косъма и други.

Витамин D

Витамин Д е един от най-интересните витамини в човешкото тяло. Ще го срещнете и под името „слънчевия витамин„, защото него можете да го произведете и благодарение на слънчевата светлина. Той влияе положително върху редица направления в човешкия организъм, като цялостно подобрява наличната енергия и тонус, работи в полза на здрав имунитет и подобрява усвояването на Калций в тялото. Той е един от основните агенти, които влияят върху здравето и състоянието не само на косата, но и на кожата и ноктите. Неговото действие е положително при приемането му като хранителна добавка и при перорална употреба. Ето защо съдържание на Витамин Е ще откриете в доста козметични продукти. 

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *