Хранителни добавки

Най-важните витамини и минерали за щитовидната жлеза за по-добро здраве

Най-важните витамини и минерали за щитовидната жлеза за по-добро здраве

Някои от най-често срещаните хормонални нарушения са свързани с щитовидната жлеза, която е част от ендокринната система на човека. Тази система представлява сложна съвкупност от жлези, които отделят химикали, наречени хормони. Тези химикали постъпват директно в кръвта. Заедно с нервната и имунната система, ендокринната система помага на тялото да се справи с различни ситуации, стрес, раждане, боледуване и оздравяване и други процеси.

Щитовидната жлеза е една от тези много важни ендокринни жлези. Едва ли има човек, който да не е чувал за нея. Въпреки това, не всеки е наясно какви са нейните функции и от какво се нуждае, за да работи нормално.

Щитовидната жлеза – същност и особености

Щитовидната жлеза е важна ендокринна жлеза с вътрешна секреция, разположена в предната част на гърлото, под ларинкса и състояща се от два лоба. Щитовидната жлеза отделя няколко вида хормони за регулиране на различни метаболитни процеси, включително растеж и разход на енергия, регулация на температурата и други функции. Ако щитовидната жлеза е свръхактивна или със забавена функция (възможни са и двата варианта), метаболизмът ще бъде засегнат неминуемо. Това на свой ред води до различни симптоми, които лесно се приписват на други причини или на само на стреса. А здравето на ендокринната система се влияе от толкова много други фактори, в това число наличието на витамини и минерали, работата на невротрансмитери и микроелементи и други.

Ако имате диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм (намалена функция на жлезата), най-вероятно живеете със симптоми като наддаване на тегло, умора, промени в настроението и храносмилателни смущения. Тъй като нейната работа е обвързана с тази на мозъка, сърцето, мускулите и други органи, дисбалансираната ѝ функция може да наруши много различни процеси в тялото.

Промените в начина на хранене, спорт и начина на живот – включително прием на хранителни добавки и витамини за щитовидната жлеза – могат да бъдат важна стъпка в протокола на лечение или терапия. Но добавките не могат да заместят добрата храна, която е богата на някои определени хранителни вещества с изключително значение за ендокринната система.

Измерване нивата на щитовидните хормони и хранителните вещества

В конвенционалната медицинска практика, когато се изследва функцията на щитовидната жлеза, обикновено се назначава само едно лабораторно изследване на щитовиден хормон. Това е така нареченият тироид стимулиращ хормон, известен като TSH. 

За съжаление той не е единственият, който ще помогне за най-добра диагностика на състоянието на щитовидната ви жлеза. Необходимо е да се изследват и да се направи оценка на конверсията на други хормони и нивата на хранителните вещества (някои витамини и минерали). 

Нека дадем допълнителни разяснения за това. Може да имате нормални нива на TSH, но да имате лоша конверсия, което може да доведе до симптоми на хипотиреоидизъм. Когато имате хипотиреоидизъм, щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон, за да поддържа нормална щитовидна функция. 

Ако знаете повече за това как става конверсията на хормони на щитовидната жлеза, това ще ви е от полза за няколко неща. На първо място, да определите правилните витамини и добавки за щитовидната жлеза, на следващо – да постигнете нормализиране на функцията ѝ, да овладеете умората, хормоналния дисбаланс, наднорменото тегло и други проблеми.

Как работи преобразуването на хормони на щитовидната жлеза

Хипофизната жлеза, която се намира в мозъка, сигнализира на щитовидната жлеза колко хормон да произвежда. Този хормон на щитовидната жлеза е известен като Т4, но тялото ви трябва да преобразува Т4 в Т3 – активната форма на хормона. Тази активна версия на хормона е необходима, за да може тялото да може да го използва по предназначение.

Когато преобразуването от T4 в T3 е непълноценно или ако не достигат нужните витамини и минерали, които подобряват или подпомагат процеса на конверсия, тялото може да не произведе достатъчно T3. Тогава се появяват някои симптоми като затруднения със съня, умора и изтощение, чувствителност на ниски температури и други.

Как недостигът на вещества влияе върху конверсията на хормоните 

Често при хора с хипотиреоидизъм или друго автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза, има недостиг на определени витамини и минерали. Тяхното установяване обаче в процеса на диагностика може да бъде игнорирано. 

Възможните причини за дефицит на витамини или минерали са няколко. Може да не получавате хранителните вещества, от които се нуждае щитовидната жлеза от храната си. Друга възможна причина е проблем, свързан с червата, който влияе върху усвояването на витамините и минералите. Ако имате твърде висока чревна пропускливост (каквато има при болест на Крон например), то това влияе на абсорбцията на хранителните вещества.

И в двата случая добавките могат да помогнат за коригиране на хранителните пропуски – дори ако спазвате здравословна диета с пълноценни храни, като зеленчуци, плодове, протеини и здравословни мазнини. Добавките съдържат лесни за усвояване форми на ключови витамини и минерали, така че тялото да има бърз достъп до тях.

Важни хранителни вещества за щитовидната жлеза

Витамин D

Доказано е, че витамин D подобрява нивата на TSH в щитовидната жлеза. Според проучване от ноември 2019Най-важните витамини и минерали за щитовидната жлеза за по-добро здраве г. в „Medical Principles and Practices“, което оценява нивата на витамин В12 и витамин D при 130 пациенти с автоимунен хипотиреоидизъм, дефицитите на витамин D и В12 са свързани с автоимунен хипотиреоидизъм. Също така пациентите с хипотиреоидизъм и дефицит на витамин D имат значително по-високи нива на анти-TPO от тези без дефицит на слънчевия витамин. 

Йод

Доказано е също, че йодът помага да се подобрят нивата на TSH при хора с хипотиреоидизъм. Приемът му обаче трябва да се регулира, тъй като е необходим в конкретни малки количества, а не в големи. Йодът е необходим, за да се направи Т4, но не трябва да се превишава максимална доза от 150 микрограма дневно, ако се приема чрез добавки. Иначе алтернативен вариант за прием е чрез морска храна, риба тон, водорасли, скариди и други.

Витамин А

Витамин А също е необходим за синтеза на Т4. Този мастноразтворим витамин помага за регулиране на метаболизма на Т4, но може и да инхибира TSH, така че нивата му да не са прекалено високи.

В-комплекс

Витамините от група В имат много взаимодействия с функцията на щитовидната жлеза и регулирането на хормоните. Ако приемате добавки за функция на щитовидната жлеза с витамини от група В, препоръчваме да се спрете на метилирани форми. Те се използват от тялото по-ефективно и подпомагат детоксикацията. В случай, че имате MTHFR генна мутация може да срещнете трудности с метаболизирането и преработването на хранителни вещества в активни витамини и минерали, които тялото може да използва.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси

Pirahanchi Y, Toro F, Jialal I. Physiology, Thyroid Stimulating Hormone. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499850/

Sheehan MT. Biochemical Testing of the Thyroid: TSH is the Best and, Oftentimes, Only Test Needed – A Review for Primary Care. Clin Med Res. 2016;14(2):83-92. doi:10.3121/cmr.2016.1309

Soldin OP, Chung SH, Colie C. The Use of TSH in Determining Thyroid Disease: How Does It Impact the Practice of Medicine in Pregnancy?. J Thyroid Res. 2013;2013:148157. doi:10.1155/2013/148157

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *