Хранителни добавки

Недостиг на витамин D – какви са симптомите за дефицит

Недостиг на витамин D - какви са симптомите за дефицит

Забелязали ли сте, че витамин D е актуална тема напоследък? Покрай новия коронавирус все по-често се говори за значението на слънчевия витамин за здравето. А и сега сме по средата на зимния сезон и неговото осигуряване е доста по-трудно от обикновено. 

Витамин D играе важна роля за цялостното здраве на тялото – особено много помага за укрепване на имунната система за борба с инфекциите. Витаминът има и други функции, които ще анализираме, както и ще разгледаме симптомите са недостиг на витамин D.

Как си осигуряваме витамин D

Основният ни източник на витамин D е слънчевата светлина. Той се произвежда, когато кожата е изложена на UV лъчите на слънцето и се образува холекалциферол (или витамин D3).

Витамин D обаче може да се абсорбира и чрез храните, които ядем. Той се съдържа в маслото от черен дроб на риба треска, риба меч, сьомга и риба тон. Ако не ядете тези храни, то може да не ви достига витамин D.

Много млечни продукти имат добавен витамин D, дори алтернативи без лактоза като бадемовото мляко може да го съдържа. 

Още един източник на витамин D са хранителни добавки като Витамин Д3 / Vitamin D3 400 IU Natural Factors – 15 ml / 500 дози или Промо пакет 3 броя – Витамин Д3 / Vitamin D3 400IU – MagD3 MagHerbs 60 капсули, като първият продукт е във вид на монодози, а вторият е меки желатинови капсули.

Симптоми на дефицит на Витамин Д

Болки в костите и в гърба

Хората от всички възрасти могат да имат влошаващи се болки в костите с ниски нива на витамин D, особено болки в долната част на гърба. Въпреки че витамин D може да не е единственият източник на такива болки, той може да влошава болките в ставите. 

Умора

Има много различни неща в живота, които могат да допринесат за понижаване на енергийните нива, като навици за сън, диета, спорт, настроение и медицински състояния. Ако се борите с умората, особено ако няма очевиден източник – като заболяване или вредни навици – може би е добре да проверите нивата на витамините си. Много хора могат бавно да развият дефицити с течение на времето, без да осъзнават това и си обясняват умората с натовареното ежедневие. А тя може да се дължи на липса на желязо, витамини от В група, витамин D и други.

Мускулни болки и/или крампи

Рецепторите на витамин D са свързани с рецептори за усещане за болка в тялото. Освен болките в ставите, дефицитът на витамин D може да доведе до повече мускулни болки, крампи и дори мускулна слабост. Доказано е, че добавките с витамин D намаляват риска от падания, като подпомагат за мускулната сила. Заедно с други вещества като калций и фосфор, витамин D има определяща роля за здравината на костите, а това е много важно за жените над 50-годишна възраст. Именно те са застрашени от остеопороза и понижена костна плътност.

Често боледуване

Витамин D играе важна роля в подпомагането на укрепването на имунната система. Заедно с други добавки като цинк и витамин С, здравословното ниво на витамин D може да помогне в борбата с инфекции като инфекции на горните дихателни пътища, настинки, вируси и бронхит.

Депресия

Авторите на научната публикация “Vitamin D and depression: mechanisms, determination and application” от 2019 г. са открили, че по-ниските нива на витамин D могат да увеличат риска от депресия. В мозъка действително има рецептори за витамин D и изследванията показват, че витаминът има защитен противовъзпалителен ефект.

В резултат на това учените правят извода, че човек с много ниски нива на витамин D и депресия може да има полза от прием на добавка с витамина.

Храносмилателни проблеми

Тъй като витамин D е мастноразтворим, ако имате състояние, което засяга способността ви да усвоявате мазнини, може да имате ниско ниво на витамин D. При състояния като болест на Крон, цьолиакия, възпалително заболяване на червата и не-цьолиакия чувствителност към глутен също може да бъдат нарушени нивата на слънчевия витамин, както и на други. При тези здравословни проблеми са характерни нарушения на механизмите на усвояване на хранителни вещества, дори да са количествено осигурени. 

Нарушения на съня

Според експерта по съня и доктор по медицина Майкъл Брюс, ниските нива на витамин D могат да окажат пряко въздействие върху качеството и количеството на съня, което затруднява осигуряване на необходимата почивка. Мета-анализ от 2019 г., публикуван в списанието Nutrients разглеждащ 9 397 субекта, подкрепя това твърдение. Изследователите стигат до заключението, че дефицитът на витамин D е свързан с по-висок риск от нарушения на съня.

Затлъстяване

Ако сте с наднормено тегло, може би е добре да проверите нивата на витамин D. Изследване, публикувано в списанието Obesity Reviews през 2015 г., установява, че хората със затлъстяване са с 35% по-склонни да имат недостиг на витамин D. 

Болка и възпаление на ставите

Има дълъг списък от състояния, потенциално отговорни за проблеми със ставите, но дефицитът на витамин D е състояние, което рядко се свързва със ставите. Ниските нива на витамин D в кръвта причиняват възпалителен отговор, който може да причини болка и възпаление в ставите. 

От колко витамин D се нуждаете

Изследванията показват, че ежедневно ни трябват минимум 3000 IU витамин D3 на ден (което е предпочитаната биологично активна форма от тялото), за да постигнем общ серумен 25-хидроксивитамин D – известен също като 25(OH)D, клиничният биомаркер на витамин D в цялото тяло състояние – 30 ng/ml. Това е много повече от 400 IU на ден, които средният човек получава! Като се има предвид това, може би най-добрият подход за осигуряване на слънчевия витамин включва директно излагане на слънце, диетични източници и добавки. Дори този показател от 30 ng/ml е абсолютният минимум (защото това е границата за клинична недостатъчност на витамин D), което не е приемливо, за да очакваме витамина да е ефективен. Затова препоръките на ендокринолози са за постигане на оптимални серумни нива на 25(OH)D в диапазона от 50+ ng/ml. Така може да се осигурят максимални ползи за здравето на имунитета, здравето на костите и хормоналния баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *